Alternativ finansiering av E 20

Skriftlig fråga 2007/08:1443 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-07-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-07-29
Besvarad
2008-07-31
Svar anmält
2008-08-14
Anmäld
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juli

Fråga

2007/08:1443 Alternativ finansiering av E 20

av Cecilia Widegren (m)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Sverige och Skaraborg behöver investeringar i infrastrukturen främst för att människor ska färdas på säkra vägar men också för att underlätta för företag runt om i landet att investera, växa och ge nya jobb, inte minst på landsbygden. För många företag på landsbygden är vägnätet en flaskhals som försvårar tillväxt. Bättre vägar skulle vara en viktig ingrediens för att stärka arbetslinjen och infrastrukturpropositionens samordning med budgetproposition visar på detta.

Även om samordning sker och det har annonserats om både närtidsprojekt och långtidsplan kommer pengarna inte att räcka till alla önskemål. Det är känt och därför har många, Länsförsäkringar, Royal Bank of Scotland med flera, sagt sig vilja vara med och bidra till finansieringslösningar som till exempel OPS i Sverige. Senast i raden är Leif Johansson, Volvos vd. Volvo är beroende av en fungerande E 20 mellan motorfabriken i Skövde och Göteborg. De kan tänka sig att delta i finansieringen av en utbyggnad. Man kan fundera på om vi har råd att säga nej till lösningar för långsiktigt lönsamma investeringar.

Det är tydligt att det finns ett stort behov av en utbyggnad av E 20, huvudstråket mellan Sveriges första och andra stad. Behovet har varit tydligt länge, Allians för Sverige har öppnat upp för bredare finansieringsdiskussioner med fler aktörer och nu är det viktigt att gå vidare och ge fler projekt möjlighet att gå vidare med samfinansiering.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öppna upp för fler samfinansieringslösningar så som till exempel OPS för säkerhets- och jobbfrämjande väginvesteringar, på bland annat E 20?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1443 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 29 juli

Svar på fråga

2007/08:1443 Alternativ finansiering av E 20

Statsrådet Åsa Torstensson

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öppna upp för fler samfinansieringslösningar så som till exempel OPS för säkerhets- och jobbfrämjande väginvesteringar, på bland annat E 20.

En väl fungerande infrastruktur är nödvändig inte bara för företagens och människornas transporter utan även för att arbetsmarknaden ska kunna utvecklas tillfredsställande. Men tyvärr måste jag konstatera att vi börjar i ett väldigt tråkigt utgångsläge. Det finns stora brister i de planer som den tidigare regeringen har fastställt, både på investeringssidan och för drift och underhåll. Bristerna har lett till att investeringsprojekt försenats och att anslagen till drift och underhåll inte varit tillräckligt stora, vilket i sin tur medfört försämringar i vägstandarden och fler driftsstörningar i tågtrafiken.

Det pågår nu ett brett beredningsarbete om de prioriteringar som behöver göras för att få till stånd ett sammanhängande och fungerande transportsystem där alla transportslag bidrar till samma övergripande mål. Resultatet av detta arbete kommer att presenteras i höst i form av en infrastrukturproposition och dessutom en närtidssatsning för de närmaste åren.

Regeringen vill öka statens insatser för transportsystemet och samtidigt låta kommuner, regioner och näringsliv i hela Sverige få en tydligare roll i diskussionerna med trafikverken om prioriteringen av insatserna. Om en intressent vill medverka i infrastrukturinvesteringar är det viktigt att hörsamma den ambitionen och erbjuda möjligheter att förstärka statens satsning. Jag vill understryka att detta inte innebär någon förändring av den grundläggande ansvarsfördelningen mellan statliga och kommunala aktörer för samhällets infrastruktur. Att lämna bidrag till statlig infrastruktur är en frivillig uppgift för kommuner, landsting och företag. Samtidigt kan jag konstatera att kommuner, landsting och företag på många håll i landet gör bedömningen att medfinansiering kan erbjuda ett stort mervärde. Medfinansiering är inte heller något nytt, till exempel har Stockholms stad medfinansierat ett antal projekt, däribland Norra länken. Ett annat bra exempel på medfinansiering är utbyggnaden av Citybanan i Stockholm, där regeringens förhandlare Carl Cederschiöld fått löften från Mälardalen om medfinansiering på 2 miljarder kronor utöver de 4 miljarder kronor som Stockholms län och Stockholms stad sedan tidigare utlovat till projektet.

Min och regeringens tydliga ambition är att vi ska kunna öka de statliga insatserna och samtidigt ytterligare förstärka utrymmet för en ökad satsning på infrastrukturen genom att ta till vara möjligheter till medfinansiering i form av brukaravgifter och investeringar från kommuner, landsting och näringsliv.

Det är avslutningsvis också viktigt att vi får mer infrastruktur för pengarna och att utvecklade former för upphandling och entreprenad används för att driva på förbättringar av produktiviteten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.