ALF-medel till Örebro universitet

Skriftlig fråga 2012/13:593 av Bergman, Håkan (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-06-14
Anmäld
2013-06-14
Besvarad
2013-06-19
Svar anmält
2013-06-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga

2012/13:593 ALF-medel till Örebro universitet

av Håkan Bergman (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

I april 2010 beviljades Örebro universitet rätt att bedriva läkarutbildning. De första studenterna antogs till programmet i januari 2011, och därefter har 65 studenter antagits per termin. Fullt utbyggd kommer utbildningen att omfatta ca 120 studenter per år. Det är en modern och uppskattad läkarutbildning med hög kvalitet. Finansieringen av läkarutbildningen består av olika delar: utbildningsanslag, så kallade ALF-medel för utbildning och forskning samt forskningsanslag. ALF-medlen är statens ersättning till landstingen för vissa kostnader i samband med utbildning och medicinsk forskning. Förhandlingar pågår nu om ett nytt ALF-avtal.

Länet och universitetet har nåtts av signaler från Utbildningsdepartementet om att man inte kommer att få medel på samma villkor som andra län/universitet som bedriver läkarutbildning. Det här är allvarligt, eftersom det kommer att bli mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att bedriva en läkarutbildning av hög kvalitet om Örebro universitet ska särbehandlas negativt i förhållande till andra lärosäten som bedriver samma utbildning.

När det gäller finansiering av läkarutbildningen har Örebro läns landsting och kommunerna i länet tagit ett mycket, mycket stort ansvar de första tre åren. Från och med 2014 får universitetet anslag från staten för finansiering av läkarutbildningen, men det är långt kvar till full finansiering.

Min fråga är därför:

Mot bakgrund av vilka fakta och argument avser utbildningsministern att negativt särbehandla läkarutbildningen vid Örebro universitet?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:593 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 19 juni

Svar på fråga

2012/13:593 ALF-medel till Örebro universitet

Utbildningsminister Jan Björklund

Håkan Bergman har frågat mig om finansiering av läkarutbildningen vid Örebro universitet.

Svenska universitet och högskolor beslutar på egen hand vilka utbildningar de vill erbjuda studenter. En förutsättning för att kunna examinera studenter är att lärosätet har rätt att utfärda examen för den aktuella utbildningen.

Universitet och högskolor får ett samlat anslag för utbildning, baserat på antal helårsstudenter och antal helårsprestationer, och ett samlat anslag för forskning och forskarutbildning. Hur dessa medel fördelas internt mellan olika utbildningar och forskningsområden är upp till respektive lärosäte att besluta. Lärosätena får inga särskilda medel för forskningsanknytning av utbildningar. När ett lärosäte ansöker om och får rätt att utfärda en viss examen innebär inte det att utbildningsanslaget till lärosätet ökar utan det är lärosätets ansvar att prioritera vilka utbildningar som ska bedrivas och besluta hur tilldelade medel ska fördelas internt.

Trots att ett examenstillstånd inte är kopplat till ökat anslag avser regeringen att från och med 2014 påbörja en ökning av utbildningsanslaget till Örebro universitet med motsvarande närmare hälften av den beräknade kostnaden för läkarutbildningen.

Örebro universitet har också fått del av den utökning av antalet platser på läkarutbildningen som regeringen föreslagit för att möta det framtida behovet av läkare i hälso- och sjukvården.

Läkarutbildningen skiljer sig från övriga utbildningar genom att staten ingått en överenskommelse med vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården, det så kallade ALF-avtalet. Avtalet reglerar bland annat statens ersättning till landstingen för landstingens medverkan i läkarutbildningen som regeringen varje år i budgetpropositionen redovisar som ett underlag för riksdagens beslut om tilldelning av anslagsmedel. Det aktuella avtalet kom till stånd 2003 och förhandlingar pågår för närvarande om ett nytt avtal.

Jag anser att den framtida personalförsörjningen inom hälso- och sjukvården är en mycket angelägen fråga och kommer att följa utvecklingen noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.