Till innehåll på sidan

Underlätta för den svenska träindustrin som ett led i en hållbar klimat- och sysselsättningspolitik

Motion 2017/18:129 av Said Abdu (L)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-09-21
Granskad
2017-09-21
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att erkänna betydelsen av den svenska träindustrin och underlätta för byggandet i trä som ett led i en hållbar klimat- och sysselsättningspolitik och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Klimatfrågan är en av vår tids allra största frågor. Få sakfrågor kommer att beröra oss så fundamentalt och omfattande som accelererande förändringar i vårt klimat.

Sverige är ett litet land och våra ansträngningar förändrar inte de övergripande klimatförändringarna ensamt. Trots detta har vi ett stort ansvar att axla, dels för att vi är ett av världens ledande innovationsländer samt för att vi har de nödvändiga resurserna för att agera klimatsmart och vara ett föregångsland. Vi har alla förutsättningar för att driva på ett tänka-klimatsmart byggande baserat på vår egen skog.

Trä är det enda förnybara byggnadsmaterialet, till skillnad från plast, betong och stål. Skogs- och tränäringen utgör cirka tio procent av svensk industri, vilket gör att näringen från norr till söder skapar en mängd arbetstillfällen. Trots detta importerar Sverige idag trä, helt i onödan, vilket varken gynnar klimatet eller svensk industri.

Det byggs som aldrig förr i vårt land. Konsumentmarknaden för trä är stark, däremot är det relativt få privata byggbolag, kommuner och kommunala bostadsbolag som bygger i trä. Tittar man specifikt på stadsmiljöer är trä alltjämt mer eftersatt som byggnadsmaterial, vilket är underligt eftersom impregnerat trä ger en ökad livslängd och därmed möjligheter till smarta och hållbara helhetslösningar i den moderna stadsmiljön.

Träbyggande handlar idag ofta om höghusbyggande, men faktum är att trä har potential att skapa betydande förbättringar och tryggare miljöer i många andra sammanhang. Ett exempel är socioekonomiskt utsatta områden där trä kan bidra till en inkluderande, attraktiv och hållbar utemiljö till i exempel parker, på torg, vid samlingsplatser och i fritidsanläggningar. Lägg därtill att urbaniseringen är starkare i Sverige än i många jämförbara länder. Det innebär att utemiljön kring våra torg och bostadsområden blir ett väl så viktigt åtgärdsområde. Smarta träkonstruktioner till gagn för klimat och estetik borde därför underlättas. 

En ökad dialog mellan akademi, byggbolag och offentlig sektor är en nyckelfaktor för att byggandet i trä ska ta fart. Det krävs också ett mod hos både privata och offentliga aktörer att våga utmana rådande strukturer och byggnormer. Samtidigt krävs det en ökad kunskap hos kommuner och kommunala byggbolag för att våga gå före. 

Liberalerna vill ta ett helhetsgrepp i frågan om byggandet och i begreppet även inkludera skapandet av attraktiva utemiljöer, där vi varken kompromissar med miljöhänsyn, tillväxt, trygghet, estetik eller svenska jobb. Naturskyddsföreningen utsåg Liberalerna, dåvarande Folkpartiet, till Alliansens grönaste parti hösten 2014. Detta tillsammans med värnandet av svenska företag och svensk innovationskraft är några av vårt partis starkaste tillgångar.

 

Said Abdu (L)

 

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att erkänna betydelsen av den svenska träindustrin och underlätta för byggandet i trä som ett led i en hållbar klimat- och sysselsättningspolitik och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Civilutskottet
    Betänkande 2017/18:CU16
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.