Forskningsanslag till Örebro universitet

Motion 2013/14:Ub257 av Lars-Axel Nordell (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Numrering
2013-10-02
Inlämning
2013-10-02

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Örebro universitet och de forskningsbidrag som regleras via de s.k. ALF-anslagen.

Motivering

Sedan drygt två år tillbaka har Örebro universitet rätt att utfärda läkarlegitimation. De första Örebrostudenterna kommer att kunna få sin läkarexamen våren 2016. Läkarprogrammet vid Örebro universitet är ett viktigt bidrag till att rekrytera nya läkare i Sverige med hänvisning till det läkarunderskott som alltjämt existerar. Men det finns en rad faktorer som gör att universitetet och dess medicinska fakultet i Örebro inte når sin fulla potential. Ett problem är att staten endast delfinansierar själva läkarutbildningen.

Ett annat problem rör forskningen. Landstingen spelar en central roll för den medicinska forskningen i Sverige. Staten skjuter därför till medel till landstingen för att finansiera forskningen vid de medicinska fakulteterna. Det handlar dels om regelrätt forskning men också om moment i läkarutbildningen. Detta regleras i ALF, som är en förkortning för Avtal mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. Avtalet anger statens ersättning för landstingens åtaganden för att medverka vid läkarutbildning och kliniskt inriktad forskning.

Problemet är att Örebro universitet och Örebro läns landsting inte får ta del av ALF-medlen. Det har sin bakgrund i att gällande ALF-avtal sades upp i december 2009 – det vill säga innan Örebro universitet fick sin rätt att utfärda läkarlegitimationer. Gällande ALF-avtal löper fram till och med 2014 års utgång och ska sedan ersättas med ett nytt som ännu ej är framförhandlat. Förhandlingarna har dragit ut på tiden och parterna står långt ifrån varandra. Om ett nytt avtal verkligen kan komma på plats i tid bedöms som osäkert.

Statens representant i förhandlingarna, Kjell Asplund, betonar särskilt den svårighet som Örebro universitet nu befinner sig i. Därtill menar Asplund att Utbildningsdepartementet agerat på ett sätt som ytterligare försvårar situationen för Örebro universitet. Det är inte bara det att universitetet hamnar i ett vakuum, som verkar dra ut på tiden, mellan två avtal. Det är också oklart på vilka villkor Örebro läns landsting och Örebro universitet kan komma att ingå i det nya ALF-avtalet.

Den här situationen är inte hållbar. Regeringen bör därför snarast möjligt utreda vilka förutsättningar det finns att säkerställa en mer hållbar situation beträffande finansieringen av den medicinska forskningen i Örebro.

Stockholm den 2 oktober 2013

Lars-Axel Nordell (KD)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Örebro universitet och de forskningsbidrag som regleras via de s.k. ALF-anslagen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.