Valutareservsavgift

Motion 2016/17:585 av Susanne Eberstein (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Finansutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-09-30
Granskad
2016-10-03
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av en valutareservsavgift för banker och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har en stor finansiell sektor. Det är bara två länder i Europa som har lika stor eller större banksektor relativt den egna ekonomins storlek. Om bankerna hamnar i problem kan därmed de ekonomiska och sociala följderna för Sverige bli mycket kännbara. Det finns därför goda skäl att ställa stora krav på bankernas riskhantering och kapitaltäckning.

Att motverka bankkriser och i förlängningen kriser för den svenska ekonomin är också motivet till att Riksbanken har möjlighet att ge likviditetsstöd till systemviktiga banker som hamnar i likviditetsproblem.

Den stora svenska banksektorn är delvis en spegling av att bankerna är mycket internationellt aktiva. Det innebär att bankerna har stora tillgångar utomlands som finansieras av utländsk valuta. Dessutom finansierar man en betydande del av sina svenska tillgångar genom upplåning av utländsk valuta som byts till svenska kronor. Beroendet av utländsk valuta innebär att en bank kan hamna i likviditetsproblem som Riksbanken inte kan avhjälpa enbart genom att låna ut svenska kronor. Riksbanken måste istället ha tillgångar i utländsk valuta, den så kallade valutareserven, som kan användas för att täcka en banks behov av utländsk valuta. Behovet tydliggjordes under bankkrisen då Riksbanken lånade ut utländsk valuta motsvarande 250 miljarder kronor.

Valutareserven är inte kostnadsfri. Skillnaden mellan avkastning (lägre) och upplåningskostnad (högre) minskar Riksbankens vinst och innebär en belastning på skattebetalarna i form av mindre inlevererad vinst till statskassan.

Valutareserven kan därför anses som en finansiering av bankernas likviditetsrisker, som borde bekostas av bankerna själva.

Det finns därför anledning att se över om en valutareservsavgift för banker bör införas för att bankernas kostnader för likviditetsrisk bärs av dem själva och inte av det allmänna.

 

 

Susanne Eberstein (S)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av en valutareservsavgift för banker och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Finansutskottet
    Betänkande 2016/17:FiU22
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.