Kombidirektivet om kombinerade varutransporter

Motion 2016/17:2673 av Marianne Pettersson (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-05
Granskad
2016-10-05
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn för att finna en lösning på de problem som beskrivs i motionen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På många kombiterminaler runt om i Sverige har vi idag aktörer från andra EU-länder som bedriver stadigvarande verksamhet utan någon som helst kontroll eller uppföljning. Enligt kombidirektivet får åkerier från andra EU-länder fritt konkurrera på den svenska marknaden i de fall då godset lastas från eller till tåg under förutsättning att det sker från och till den närmaste lämpliga omlastningspunkten. Problemet är att denna definition verkar tillämpas helt utifrån de oseriösa åkeriernas vinstintresse och inte med miljömässiga, trafiksäkerhetsmässiga och arbetsrättsliga hänsyn.

Detta innebär till exempel att gods kan fraktas från Jönköping till Hallsberg via tåg, för att sedan köras på lastbil till Kiruna. På så sätt används direktivet för att dumpa lönerna. I det fackliga arbetet har Svenska Transportarbetareförbundet många gånger stött på chaufförer som utnyttjas till den grad att de tvingas leva i månader i sin lastbil på den ort där kombiterminalen finns.

Detta är olaglig inrikestrafik. Problemet är dels att kombidirektivet är väldigt otydligt i fråga om vad som är tillåtet, dels att polisen inte har möjlighet att kontrollera om en lastbil kör en tillåten kombitransport eller en så kallad cabotagetransport. Detta leder till att konkurrensen snedvrids av aktörer som utnyttjar och bryter mot EU:s regelverk, att seriösa företag konkurreras ut och att chaufförers villkor pressas till botten.

Arbetsmiljöverket är kontrollerande myndighet när det gäller utstationerad arbetskraft. Endast en handfull utländska arbetsgivare inom transportsektorn har anmält att man har utstationerad arbetskraft i Sverige, vilket bevisar att mörkertalet är stort och mycket omfattande.

Fler myndigheter än Arbetsmiljöverket måste ta krafttag mot detta fenomen som hotar hela den svenska åkerinäringen. För detta krävs bland annat förbättrade möjligheter för samarbete och informationsutbyte mellan myndigheter. Idag finns legala hinder mot att utbyta tillräcklig information mellan myndigheter på grund av nuvarande lagstiftnings begränsningar. Arbetsmiljöverket borde till exempel kunna lämna över relevant information till Skatteverket och Skatteverket borde också få rätt att göra oannonserade besök hos företag där det finns misstanke om fusk.

 

 

Marianne Pettersson (S)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn för att finna en lösning på de problem som beskrivs i motionen och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Trafikutskottet
    Betänkande 2016/17:TU13
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.