Till innehåll på sidan

Sanktionsmöjligheter gällande kollektivavtalsvillkor till Arbetsmiljöverket

Motion 2016/17:2505 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, L, KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-05
Granskad
2016-10-05
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa sanktionsmöjligheter gällande arbetstagarorganisationers skyldighet att ge in sådana kollektivavtalsvillkor till Arbetsmiljöverket som organisationen kan komma att kräva med stöd av stridsåtgärder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alliansen står bakom den svenska modellen, där svenska kollektivavtal verkar tillsammans med lagregler, och anser att den fungerar bra och bör värnas. Samtidigt anser vi att Europa bör bejaka en öppnare arbetsmarknad, både inom unionen och i förhållande till övriga världen. Inte minst med tanke på den åldrande befolkningen kommer Europas länder att vara i behov av att människor från andra länder vill arbeta i unionens medlemsländer.

Arbetstagarnas och företagens rörlighet över gränserna skapar möjligheter för många, såväl människor som företag, att utvecklas. Studier visar att arbetskraftens rörlighet mellan medlemsländerna har haft betydande positiva effekter för tillväxten i såväl mottagande medlemsländer som i ursprungsländerna. Den fria rörligheten har stor betydelse för att få fler EU-medborgare i arbete. Den gemensamma marknaden är central för ekonomin i Europa och bidrar till att skapa jobb och tillväxt. Detta är särskilt viktigt i en tid då Europa utmanas av tillväxtekonomier i andra delar av världen. För Sverige är det särskilt viktigt att värna öppenhet länder emellan – en exportberoende ekonomi har inte råd att bygga upp murar mot andra länder. 

För arbetstagare som arbetar i företag som tillhandahåller tjänster tillfälligt i Sverige finns särskilda regler i utstationeringsdirektivet som genomförts i svensk rätt genom utstationeringslagen. Dessa regler säkerställer ett extra skydd för utstationerade arbetstagare i Sverige utöver det skydd som de har i sitt hemland. I Sverige gäller arbetstidslagen och arbetsmiljölagen och svenska fackförbund kan ta strid för att lönen och andra villkor som ingår in den så kallade hårda kärnan ska vara i nivå med svenska kollektivavtal. Vi anser i allt väsentligt att dessa regler fungerar väl.

För att underlätta för utstationerade företag att göra rätt och för utstationerade arbetstagare att ta tillvara sina rättigheter är det viktigt att dessa vet vad som gäller på svensk arbetsmarknad. Sådan information måste de kunna ta del av innan de kommer till Sverige. För att detta ska vara möjligt måste svenska kollektivavtalsvillkor finnas lättillgängliga. Regler om detta har funnits sedan 2010 då lex laval infördes – ändringarna i lagstiftningen om utstationering av arbetstagare till följd av EU-domstolens dom i det s.k. Lavalmålet. Enligt dessa regler ska en arbetstagarorganisation ge in sådana kollektivavtalsvillkor till Arbetsmiljöverket som organisationen kan komma att kräva med stöd av stridsåtgärder. Detta har dock skett i helt obetydlig omfattning, vilket inte är acceptabelt.

Mot bakgrund av ovanstående anser vi att sanktionsmöjligheter bör införas gällande bestämmelsen om att kollektivavtal ska lämnas in till Arbetsmiljöverket, antingen med en sanktionsavgift eller någonting motsvarande. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Elisabeth Svantesson (M)

 

Annika Qarlsson (C)

Fredrik Malm (L)

Désirée Pethrus (KD)

 

 

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa sanktionsmöjligheter gällande arbetstagarorganisationers skyldighet att ge in sådana kollektivavtalsvillkor till Arbetsmiljöverket som organisationen kan komma att kräva med stöd av stridsåtgärder och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Arbetsmarknadsutskottet
    Betänkande 2016/17:AU9
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.