Till innehåll på sidan

Landsbygdsministerns agerande i samband med EU-nämndens sammanträde inför möte i rådet (jordbruk och fiske)

KU-anmälan 2016/17:18 (300-2016/17) av Jens Holm (V)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

Jens Holm

Riksdagsledamot (V)
2016-10-14
Dnr 300-2016/17

 

Till konstitutionsutskottet

 

Begäran om granskning av statsråd Sven- Erik Buchts agerande i samband med EU-nämndens sammanträde 7 oktober 2016

 

Den 7 oktober höll EU-nämnden sammanträde för att samråda inför möte i rådet (Jordbruk och fiske) 10 oktober om 2017 års fiskekvoter i Östersjön. På sammanträdet föredrogs ärendet och Sveriges position inför rådsmötet av statssekreterare Elisabet Backteman. Där framkom att regeringens position gällande torskkvoterna var att följa EU-kommissionens och Internationella Havsforskningsrådets (ICES) rekommendationer på total tillåten fångstmängd (TAC). Regeringens position innebar därmed kraftiga minskningar av TAC för torskbeståndet med en minskning på -88 % i västra Östersjön och -39 % i östra Östersjön. Mötet ställde sig, med undantag av en avvikande mening från SD, bakom denna redovisade position från regeringen och på direkt fråga från mig framgick att om man var på väg att gå utanför mandatet så behövde regeringen återkomma till nämnden.

 

På mötet i Luxemburg 10 oktober ställde sig den svenska regeringen efter förhandlingar bakom beslut om kvoter för torskfisket som innebär en minskning med endast -56 % i västra Östersjön och -25 % i östra Östersjön. Att regeringen ställde sig bakom dessa kvoter för torskfisket, som så kraftigt avviker från Sveriges position, kan enligt min bedömning inte anses vara inom ramen för den ståndpunkt som regeringen fick stöd för i samrådet på EU-nämnden 7 oktober. Torskbeståndet i Östersjön är på gränsen till en total kollaps. För att värna det långsiktiga beståndet finns ingen annan väg fram än mycket kraftigt reducerade kvoter. För att den svenska regeringen under förhandlingarna skulle ha haft mandat att anta fiskekvoter som i denna omfattning avviker från Sveriges position borde statsrådet kontaktat EU-nämnden under förhandlingarna. Samråden i EU-nämnden är ett mycket viktigt instrument i beredningen av olika EU-ärenden och för den demokratiska förankringen kring Sveriges agerande på EU-nivå. Det är därför av stor betydelse att regeringen vid agerande på EU-nivå följer de ramar till ståndpunkt som beslutats i EU-nämnden.

 

Med anledning av detta begär jag att konstitutionsutskottet granskar statsråd Sven- Erik Buchts agerande med anledning av samråd på EU-nämndens sammanträde 7 oktober och efterkommande förhandlingar i Luxemburg 10 oktober, för att bedöma dess förenlighet med regeringsformens bestämmelser och övrig tillämpning och praxis.

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.