Till innehåll på sidan

Regeringens beslut om regleringsbrev för Statens kulturråd för år 2007

KU-anmälan 2006/07:10 (050-2195-2006/07) av Siv Holma (v)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

Anmälare Siv Holma (v)

Datum 2007-03-15

Dnr 050-2195-2006/07

 

Begäran hos Konstitutionsutskottet om granskning av regeringens beredning av beslutet i regleringsbrevet till Kulturrådet för 2007 inom anslagen 28:4, 28:6 och 28:7 med särskild hänsyn tagen till förändringarna i avdragsrätten för mervärdesskatt (moms)

 

Konstitutionsutskottet bör utreda huruvida regeringen brutit mot, i första hand Regeringsformen 7 kap. 2§, i andra hand något annat lagrum i grundlagarna, när regeringen 21 december fattade

dels beslut om att återbetalning av felaktig inbetald moms och

dels beslut om att återbetalning efter datumet 21 december skulle leda till en motsvarande minskning av bidragsnivån.

Det behöver klarläggas om regeringen utan regelrätt beredning fattade besluten på bristande och/eller felaktiga grunder

Kulturrådet har i sin Rapport PM 2007-02-19 redogjort för konsekvenserna av regeringens uppdrag att neutralisera effekterna av den förändrade avdragsrätten för moms. Vidare lämnar Kulturrådet en redovisning av hur rådet har tolkat regleringsbrevets föreskrift om oförändrade huvudmannabidrag som villkor för oförändrad bidragsgivning. I rapporten ingår också en redovisning av utfallet av de prioriteringar som gjorts vid den slutliga fördelningen av 2007 års verksamhetsbidrag.

Regeringens sena beslut har inneburit att många institutioner/organisationer har tvingats revidera sina verksamhetsplaner i ett mycket sent skede. På grund av den korta planeringstiden kommer troligtvis merkostnader uppstå även om ambitionsnivån dras ner. Exempelvis innebär avtal som ingåtts före 21 december 2006 och som ska gälla under verksamhetsåret 2007 merkostnader om de blir föremål för uppsägning.

De institutioner/organisationer som hann få återbetalning av moms före 21 december har fatt förhållandevis stora ekonomiska tillskott. Det gäller däremot inte för dem som fatt eller ska få sin återbetalning efter den 20 december 2006. Enligt Kulturrådets mening präglas regeringens beslut av "en slumpmässighet som leder till att bidragsgivning inte karaktäriseras av den förutsebarhet och fikabehandling som är önskvärd".

Göteborgs symfoniker har i god tid ansökt om återbetalning av retroaktiv moms, men hade inte 19 februari 2007 fatt sin betalning. Den sena utbetalningen berodde på omständigheter hos Skatteverket. Samtidigt har summan på nästan 10 miljoner som ska återbetalas tagits upp till beskattning år 2006.

Norrbottensteatern fick sin återbetalning den 21 december. Hade de fatt utbetalningen 20 december hade teatern haft närmare tre miljoner kronor mer i ekonomiska resurser.

Utöver de nämnda exemplen så har små organisationer drabbats, exempelvis Orionteatern, Strindbergsteatern, Cirkus Cirkör och Moderna Dansteatern. De har på grund av små administrativa resurser fatt sin återbetalning först efter 21 december 2006.

Det framgår att den sammanlagda moms efter skatt som återbetalts efter 20 december utgör 13 miljoner kronor och att beslutet i sin tur kommer att innebära motsvarande sänkta bidrag för de nämnda organisationerna 2007.

Stockholm 2007-03-15

Siv Holma Riksdagsledamot (v)

 

 

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.