FAC- Kommenterad dagordning 6 februari

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2016/17:46EB69

DOCX

Utrikesministrarnas möte den 6 februari 2017

Kommenterad dagordning

Godkännande av dagordningen

A-punkter

Libyen

Diskussions- och eventuell beslutspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet kommer att diskutera hur EU fortsatt kan stödja den sköra politiska processen i Libyen och det styrande Presidentrådet, mot bakgrund av den försämrade utvecklingen i landet. Rådsslutsatser kan eventuellt komma att antas (utkast föreligger ej ännu).

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen stödjer till fullo FN:s ansträngningar för att finna en fredlig lösning på konflikten. Kvinnors deltagande i fredsprocessen är viktigt. Regeringen verkar även för fortsatt nära samordning mellan EU:s och FN:s insatser, med utgångspunkt i Libyens behov och prioriteringar. Migrationssituationen längs centrala Medelhavsrutten visar på vikten av att få till stånd fungerande statsfunktioner i Libyen, liksom vikten av att komma åt grundorsakerna till ofrivillig migration i regionen. Regeringen betonar därför att EU:s ansats, utöver att beakta den känsliga politiska processen i Libyen, bör stödja hållbar socioekonomisk utveckling, social rättvisa samt stärkt demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i regionen.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: EU-nämnden, 20 maj 2016.

Egypten

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet förväntas diskutera EU:s relation till Egypten bl.a. i ljuset av de nyligen avslutade förhandlingarna om partnerskapsprioriteringarna.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar ett starkt engagemang och samarbete mellan EU och Egypten samt att partnerskapsprioriteringarna nu är överenskomna. Egypten är en viktig regional aktör i flera frågor, framförallt MEPP och Libyen. Regeringen är fortsatt oroad över den negativa utvecklingen inom mänskliga rättigheter, inklusive det senaste förslaget till NGO-lag. Lagförslaget samt reseförbud och frysning av tillgångar begränsar ytterligare MR-försvarare och organisationers möjligheter att verka, inklusive kvinnliga MR-försvarare. Det är centralt att fortsätta dialogen om mänskliga rättigheter med Egypten.

Ukraina

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet förväntas diskutera EU:s relation till Ukraina i ljuset av pågående reformprocess.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen står fast vid att EU ska fortsätta stödja Ukraina och landets arbete med att genomföra breda och djupgående reformer. Regeringen välkomnar att Ukraina fortsätter att genomföra sitt ambitiösa reformprogram trots den svåra situation som föranletts av Rysslands militära aggression i de östra delarna av landet och den olagliga annekteringen av Krim. Regeringen anser att Ukraina behöver fortsätta arbetet med att bygga en oberoende och effektiv rättsstat, bekämpa den utbredda korruptionen, föra den offentliga makten närmare medborgarna samt öka jämställdheten i samhället. Regeringen anser att Ukrainas reformarbete är av strategisk vikt för EU och att Ukraina fortsatt bör prioriteras på EU:s dagordning. De ekonomiska sektoriella sanktionerna mot Ryssland ska kvarstå tills dess att Minskavtalet respekteras fullt ut.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: EU-nämnden, 15 januari 2016.

(Ev.) Fredsprocessen i Mellanöstern (MEPP)

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet förväntas diskutera fredsprocessen i Mellanöstern mot bakgrund av det snabbt försämrade läget på marken med fortsatt bosättningsexpansion, demoleringar och våld. FN:s säkerhetsrådsresolution 2334 (2016) om israeliska bosättningar kan också väntas tas upp i diskussionen.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar en diskussion i utrikesrådet om fredsprocessen i Mellanöstern, där EU bekräftar sitt stöd för tvåstatslösningen och sina etablerade positioner i slutstatusfrågorna. Regeringen är djupt oroad över det försämrade läget på marken och det kraftiga ökade antalet bosättningar på ockuperad mark, och välkomnar säkerhetsrådsresolution 2334 (2016) som tydligt stadgar att bosättningar är olagliga och innebär ett allvarligt hinder för att uppnå en tvåstatslösning.

Regeringens position är att inga unilaterala åtgärder ska vidtas som föregriper förhandlingar mellan Israel och Palestina om Jerusalems framtida status, vilket även HR/VP Mogherini betonat.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: EU-nämnden, 13 januari 2017.