Vissa socialförsäkringsfrågor
Betänkande 2017/18:SfU12
Socialförsäkringsutskottets betänkande
|
Vissa socialförsäkringsfrågor
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i socialförsäkringsbalken m.fl. andra lagar.
De ändringar utskottet tillstyrker är att tre fjärdedels förmånsnivå införs för närståendepenning samt att en arbetstagare ska ha rätt till förkortning av arbetstiden till en fjärdedel under tid då han eller hon uppbär tre fjärdedels närståendepenning. Vidare ska tid med mindre än hel närståendepenning räknas som överhoppningsbar vid bestämmandet av ramtiden i arbetslöshetsförsäkringen.
När det gäller överföring av premiepensionsrätt tillstyrker utskottet att reglerna förenklas genom att det ska räcka med att givaren anmäler överföringen, att tidsfristen för att anmäla förlängs och att anmälan ska kunna göras elektroniskt.
Även förslaget att upphäva bestämmelserna om hustrutillägg tillstyrks eftersom det inte längre finns någon som får hustrutillägg och förmånen inte längre kan beviljas.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.
Utskottet anser att riksdagen bör avslå motionerna.
I betänkandet finns två reservationer (C, KD).
Behandlade förslag
Proposition 2017/18:10 Vissa socialförsäkringsfrågor.
Ett yrkande i en följdmotion.
Sju yrkanden i motioner från allmänna motionstiden 2017/18.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
1.Överföring av premiepensionsrätt (C)
2.Överföring av premiepensionsrätt (KD)
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Motioner från allmänna motionstiden 2017/18
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Överföring av premiepensionsrätt |
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i socialförsäkringsbalken,
2. lag om ändring i lagen (1988:1465) om ledighet för närståendevård,
3. lag om ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring,
4. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),
5. lag om ändring i diskrimineringslagen (2008:567),
6. lag om ändring i lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2017/18:10 punkterna 1–6 och avslår motionerna
2017/18:2804 av Aron Modig m.fl. (KD),
2017/18:3625 av Désirée Pethrus m.fl. (KD) yrkande 4,
2017/18:3685 av Annie Lööf m.fl. (C) yrkande 74,
2017/18:3776 av Solveig Zander m.fl. (C) yrkande 20,
2017/18:3836 av Andreas Carlson m.fl. (KD) yrkandena 14 och 15 samt
2017/18:3842 av Aron Modig m.fl. (KD) yrkandena 7 och 8.
Reservation 1 (C)
Reservation 2 (KD)
Stockholm den 7 november 2017
På socialförsäkringsutskottets vägnar
Fredrik Lundh Sammeli
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Fredrik Lundh Sammeli (S), Carina Ohlsson (S), Mikael Cederbratt (M), Phia Andersson (S), Jennie Åfeldt (SD), Lars-Arne Staxäng (M), Rickard Persson (MP), Kerstin Nilsson (S), Emma Carlsson Löfdahl (L), Aron Modig (KD), Teresa Carvalho (S), Maria Abrahamsson (M), Marie Olsson (S), Christina Höj Larsen (V), Paula Bieler (SD), Johanna Jönsson (C) och Helena Bonnier (M).
I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2017/18:10 Vissa socialförsäkringsfrågor med förslag om närståendepenning, överföring av premiepensionsrätt och hustrutillägg.
I underlaget för propositionens förslag finns promemorian Förslag om införande av tre fjärdedels nivå för närståendepenning (S2017/03211/SF).
Sedan en analys av pensionerna ur ett jämställdhetsperspektiv presenterats i departementspromemorian Jämställda pensioner? (Ds 2016:19) bestämde Pensionsgruppen, med företrädare för de sex partier som står bakom pensionsöverenskommelsen, en handlingsplan bl.a. i syfte att genomföra förslag om överföring av premiepensionsrätt.
När det gäller hustrutillägg har Pensionsmyndigheten inkommit med en skrivelse om upphävande av föreskrifter av hustrutillägg. Efter beredning i Regeringskansliet har promemorian om enklare att föra över premiepensionsrätt samt upphävande av föreskrifter om hustrutillägg (S2017/01130/SF) tagits fram.
Vissa av lagförslagen är av sådan karaktär att ett yttrande från Lagrådet normalt ska inhämtas. Förslagen är dock författningstekniskt och även i övrigt av sådan beskaffenhet att Lagrådets hörande skulle sakna betydelse. Något yttrande har därför inte inhämtats.
En redovisning av motionerna och det riksdagsbeslut som föreslås i propositionen finns i bilaga 1. De lagförslag som lämnas i propositionen finns i bilaga 2.
Vissa socialförsäkringsfrågor
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen bifaller propositionens förslag bl.a. om ändringar i socialförsäkringsbalken och avslår motionsyrkanden om att föräldrar som har barn under tolv år automatiskt ska dela lika på intjänad premiepensionsrätt samt att den minskning av värdet av överförd premiepensionsrätt som detta innebär ska slopas.
Jämför reservation 1 (C) och 2 (KD).
Propositionen
Närståendepenning på tre fjärdedels nivå
Reglerna om närståendepenning i 47 kap. socialförsäkringsbalken innebär att en försäkrad som vårdar en närstående som är svårt sjuk har rätt till närståendepenning för tid då han eller hon avstår från förvärvsarbete i samband med vården. Närståendepenning lämnas med belopp som motsvarar vårdarens sjukpenning på normalnivå, vilket betyder 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten x 0,97. Närståendepenning kan beviljas som hel, halv eller en fjärdedels förmånsnivå. Till skillnad från andra dagersättningar kan tre fjärdedels närståendepenning inte lämnas.
Regeringen anser att nivåerna på närståendepenningen bör anpassas till de nivåer som redan finns i de flesta andra dagersättningar och föreslår att närståendepenning ska kunna lämnas på tre fjärdedels förmånsnivå för dag när en vårdare förvärvsarbetat högst en fjärdedel av den tid han eller hon annars skulle ha arbetat.
Regeringen föreslår vidare att en arbetstagare ska ha rätt till förkortning av sin arbetstid till en fjärdedel under tid då han eller hon uppbär tre fjärdedels närståendepenning och att tid med mindre än hel närståendepenning ska vara överhoppningsbar vid bestämmandet av ramtiden i arbetslöshetsförsäkringen.
De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.
Överföring av premiepensionsrätt
Den som är gift eller har en registrerad partner kan enligt 61 kap. 11–16 §§ socialförsäkringsbalken välja att föra över sin pensionsrätt för premiepensionen till sin maka, make eller registrerade partner. För att föra över premiepensionsrätt krävs anmälan till Pensionsmyndigheten. Anmälan ska skriftligen göras av makarna gemensamt och ha kommit in till myndigheten senast den 31 januari det år fr.o.m. vilket överföringen ska börja gälla. Överföringen fortsätter sedan tills vidare om inget annat anges i anmälan. Hela årets pensionsrätt måste föras över och det går bara att föra över pensionsrätter som tjänas in under äktenskapet eller partnerskapet. Det går inte heller att ångra en överföring. Om någon av makarna vill att en överföring som gäller tills vidare ska upphöra måste han eller hon skriftligen anmäla detta till Pensionsmyndigheten senast den 31 januari det år fr.o.m. vilket överföringen ska upphöra. För att en överföring ska vara försäkringsmässigt neutral och inte belasta andra pensionssparare justeras värdet av den överförda pensionsrätten ned med 6 procent. Mottagaren får således 94 procent av beloppet. Resten av pengarna fördelas till samtliga pensionssparare som en form av arvsvinst.
Regeringen anser att det är rimligt att endast kräva anmälan från överförande part och föreslår att endast den make som överför premiepensionsrätt ska behöva anmäla överföringen.
Regeringen föreslår också att tidpunkten för att anmäla överföring av premiepensionsrätt ska senareläggas från den 31 januari till den 30 april det år som överföringen avser. Även tidpunkten för att avbryta överföringen ska senareläggas till den 30 april det år fr.o.m. vilket överföringen ska upphöra.
De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.
Hustrutillägg
Enligt den numera upphävda lagen (1994:309) om hustrutillägg i vissa fall då make uppbär folkpension, kunde hustrutillägg lämnas till kvinnor födda 1934 eller tidigare om maken uppbar förtidspension eller hade fyllt 65 år och makarna hade varit gifta i minst fem år. I en tidigare lag om hustrutillägg och kommunalt bostadstillägg fanns också en bestämmelse om att hustrutillägg kunde beviljas även för yngre kvinnor, om det fanns särskilda skäl. Hustrutillägget avskaffades den 1 januari 2003. Därefter kunde nya förmåner inte beviljas, men de som då fick hustrutillägg fortsatte att uppbära förmånen. Det finns sedan oktober 2014 inte längre någon som får hustrutillägg.
Regeringen föreslår att de lagar som innehåller bestämmelser om hustrutillägg ska ändras på så vis att hänvisningar till förmånen tas bort och bedömer att detsamma bör gälla förordningar.
De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.
Motionerna
Till följd av propositionen begär Aron Modig m.fl. (KD) i kommittémotion 2017/18:2804 ett tillkännagivande om ytterligare förändringar av reglerna för överföring av premiepensionsrätt. Grundregeln ska enligt motionärerna vara att makar och registrerade partner automatiskt ska dela lika på den intjänade premiepensionsrätten så länge de har barn under tolv år och att den som vill frångå denna regel aktivt ska begära det. Vidare bör den nedjustering av värdet av pensionsrätten på 6 procent som görs vid överföring slopas.
Likalydande yrkanden finns i partimotion 2017/18:3836 yrkandena 14 och 15 av Andreas Carlson m.fl. (KD), i kommittémotion 2017/18:3842 av Aron Modig m.fl. (KD) yrkandena 7 och 8 samt i kommittémotion 2017/18:3625 av Desireé Pethrus m.fl. (KD) yrkande 4.
Annie Lööf m.fl. (C) begär i partimotion 2017/18:3685 yrkande 74 ett tillkännagivande om delad pensionsrätt mellan föräldrarna under småbarnsåren.
I kommittémotion 2017/18:3776 av Solveig Zander m.fl. (C) begärs i yrkande 20 ett tillkännagivande om att pensionsrätter under småbarnsåren, då den obetalda arbetsbelastningen är extra ojämn, ska delas rakt av mellan föräldrarna.
Utskottets ställningstagande
Av propositionen kan utläsas att antalet överföringar av premiepensionsrätter procentuellt sett har ökat under senare år, men att det fortfarande är en mycket begränsad grupp som utnyttjar möjligheten. Under 2015 var det endast 0,5 procent av alla som tjänat in premiepensionsrätt som förde över pensionsrätt under det året. Av överföringarna sker 98 procent från män till kvinnor.
Pensionsgruppen, med företrädare för de sex partier som står bakom pensionsöverenskommelsen, har i departementspromemorian Jämställda pensioner? (Ds 2016:19) genomfört en särskild granskning av pensionerna ur ett jämställdhetsperspektiv. Av promemorian framgår bl.a. att om alla gifta män skulle föra över sina premiepensionsrätter skulle det totala pensionsgapet minska kraftigt. Vidare anges bl.a. att eftersom skillnaderna i pension mellan kvinnor och män bedöms vara stora under lång tid framöver kan givetvis reglerna om delad pensionsrätt utvidgas och göras mer generösa, men varje sådan förändring har också en baksida.
Utskottet kan konstatera att överföringsreglerna för premiepensionsrätt skulle kunna konstrueras annorlunda så att de blev generösare eller mer tvingande. Detta skulle ha en utjämnande effekt. Det bör dock vägas mot att sådana förändringar i förlängningen kan riskera att leda till bakslag på jämställdhetsområdet eftersom det minskar incitamenten för den maken som har lägst förvärvsinkomst (oftast kvinnan) att trygga den egna pensionen genom eget förvärvsarbete. Alternativet att dela inkomstpensionen skulle också ha en utjämnande effekt men innebär samtidigt ett avsteg från livsinkomstprincipen, som är grundläggande för pensionssystemet.
Frågan om fördelning av pensionsrättigheter är för närvarande föremål för överväganden inom ramen för den pågående pensionsöversynen. Utskottet anser att det finns anledning att invänta resultatet av översynen innan eventuella åtgärder vidtas.
Syftet med nedjusteringen med 6 procent vid överföring av premiepensionsrätt är att övriga pensionssparare inte ska belastas av att pensionsrätter överförs. Utskottet anser att även denna fråga bör beredas vidare och att det saknas skäl för ett tillkännagivande om att slopa minskningen.
Med det anförda tillstyrker utskottet regeringens proposition och avstyrker motionerna 2017/18:2804 (KD), 2017/18:3836 (KD) yrkandena 14 och 15, 2017/18:3842 (KD) yrkandena 7 och 8, 2017/18:3625 (KD) yrkande 4, 2017/18:3685 (C) yrkande 74 och 2017/18:3776 (C) yrkande 20.
1. |
av Johanna Jönsson (C).
Förslag till riksdagsbeslut
Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i socialförsäkringsbalken,
2. lag om ändring i lagen (1988:1465) om ledighet för närståendevård,
3. lag om ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring,
4. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),
5. lag om ändring i diskrimineringslagen (2008:567),
6. lag om ändring i lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken och ställer sig bakom det som anförs i reservationen samt tillkännager detta för regeringen.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2017/18:10 punkterna 1–6 och motionerna
2017/18:3685 av Annie Lööf m.fl. (C) yrkande 74 och
2017/18:3776 av Solveig Zander m.fl. (C) yrkande 20,
bifaller delvis motionerna
2017/18:2804 av Aron Modig m.fl. (KD),
2017/18:3836 av Andreas Carlson m.fl. (KD) yrkande 14 och
2017/18:3842 av Aron Modig m.fl. (KD) yrkande 7 och
avslår motionerna
2017/18:3625 av Désirée Pethrus m.fl. (KD) yrkande 4,
2017/18:3836 av Andreas Carlson m.fl. (KD) yrkande 15 och
2017/18:3842 av Aron Modig m.fl. (KD) yrkande 8.
Ställningstagande
Många pensionärer lever med mycket små pensioner, vilket gör att de har svårt att betala för bostad, mat, kläder och mediciner. En stor del av dem är äldre ensamstående kvinnor med en skilsmässa bakom sig. Kvinnan har ofta tagit hand om barnen då de varit små och då inte haft någon inkomst. För att undvika att dagens skeva fördelning vad gäller pensioner även ska drabba framtida pensionärer bör pensionsrätten delas lika mellan föräldrarna under småbarnsåren då arbetsbelastningen i hemmet är extra stor.
2. |
av Aron Modig (KD).
Förslag till riksdagsbeslut
Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i socialförsäkringsbalken,
2. lag om ändring i lagen (1988:1465) om ledighet för närståendevård,
3. lag om ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring,
4. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),
5. lag om ändring i diskrimineringslagen (2008:567),
6. lag om ändring i lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken och ställer sig bakom det som anförs i reservationen samt tillkännager detta för regeringen.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2017/18:10 punkterna 1–6 och motionerna
2017/18:2804 av Aron Modig m.fl. (KD),
2017/18:3625 av Désirée Pethrus m.fl. (KD) yrkande 4,
2017/18:3836 av Andreas Carlson m.fl. (KD) yrkandena 14 och 15 samt
2017/18:3842 av Aron Modig m.fl. (KD) yrkandena 7 och 8 samt
bifaller delvis motionerna
2017/18:3685 av Annie Lööf m.fl. (C) yrkande 74 och
2017/18:3776 av Solveig Zander m.fl. (C) yrkande 20.
Ställningstagande
Regeringens förslag välkomnas och bör därför tillstyrkas. Emellertid behöver mer göras för att uppnå jämställda pensioner.
I rapporten Jämställda pensioner? (Ds 2016:19) konstateras bl.a. att om alla gifta män skulle föra över sin premiepensionsrätt skulle det totala pensionsgapet minska kraftigt. Samtidigt är det ett faktum att av de ca 2 miljoner parförhållanden som har möjlighet att föra över premiepensionsrätt till den andra maken är det bara drygt 10 000 som de facto gör det. Överföringen sker i mycket dominerande grad från män till kvinnor.
Jämställdhetsskäl talar därför starkt för att grundregeln ska vara att makar och registrerade partner automatiskt ska dela lika på den intjänade premiepensionsrätten så länge de har barn som inte har fyllt tolv år och att de som vill frångå denna regel aktivt ska begära detta.
Därutöver bör den nedjustering av värdet av pensionsrätten som görs i samband med överföringen slopas för att ytterligare uppmuntra överföring av premiepensionsrätt.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Proposition 2017/18:10 Vissa socialförsäkringsfrågor:
1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i socialförsäkringsbalken.
2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1988:1465) om ledighet för närståendevård.
3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring.
4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229).
5.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i diskrimineringslagen (2008:567).
6.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
2017/18:2804 av Aron Modig m.fl. (KD):
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ytterligare förändringar av reglerna för överföring av premiepensionsrätt och tillkännager detta för regeringen.
Motioner från allmänna motionstiden 2017/18
2017/18:3625 av Désirée Pethrus m.fl. (KD):
4.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att slopa avdraget som görs vid överföring av premiepensionsrätt och tillkännager detta för regeringen.
2017/18:3685 av Annie Lööf m.fl. (C):
74.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om delad pensionsrätt mellan föräldrarna under småbarnsåren och tillkännager detta för regeringen.
2017/18:3776 av Solveig Zander m.fl. (C):
20.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att under småbarnsåren, då den obetalda arbetsbelastningen är extra ojämn, låta pensionsrätter delas rakt av mellan föräldrarna och tillkännager detta för regeringen.
2017/18:3836 av Andreas Carlson m.fl. (KD):
14.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att premiepensionen automatiskt ska delas lika mellan föräldrar som har barn som inte har fyllt tolv år, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
15.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att slopa det avdrag som görs vid överföring av premiepension och tillkännager detta för regeringen.
2017/18:3842 av Aron Modig m.fl. (KD):
7.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att premiepensionen automatiskt ska delas lika mellan föräldrar som har barn som inte fyllt tolv år, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
8.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att slopa det avdrag som görs vid överföring av premiepension och tillkännager detta för regeringen.
Bilaga 2