utmaningar i humanitärt bistånd
Anförandelista
- Hoppa till i videospelarenCarin Jämtin (S)
- Hoppa till i videospelarenEwa Björling (M)
- Hoppa till i videospelarenUlf Sjösten (M)
- Hoppa till i videospelarenUlf Sjösten (M)
- Hoppa till i videospelarenCarin Jämtin (S)
- Hoppa till i videospelarenEwa Björling (M)
- Hoppa till i videospelarenUlf Sjösten (M)
- Hoppa till i videospelarenCarin Jämtin (S)
- Hoppa till i videospelarenEwa Björling (M)
- Hoppa till i videospelarenCarin Jämtin (S)
Protokoll från debatten
Anföranden: 10
Anf. 1 Carin Jämtin (S)
Anf. 2 Ewa Björling (M)
Anf. 3 Ulf Sjösten (M)
Anf. 3 Ulf Sjösten (M)
Anf. 4 Carin Jämtin (S)
Anf. 5 Ewa Björling (M)
Anf. 6 Ulf Sjösten (M)
Anf. 7 Carin Jämtin (S)
Anf. 8 Ewa Björling (M)
Anf. 9 Carin Jämtin (S)
den 28 januari
Interpellation 2004/05:340
av Ewa Björling (m) till statsrådet Carin Jämtin om utmaningar i humanitärt biståndRegeringen har i en skrivelse daterad den 16 december 2004 redogjort för sin syn på politiken avseende humanitärt bistånd. Politikens utgångspunkter, mål och verktyg redovisas. Denna skrivelse avlämnades innan Tsunamikatastrofen inträffade och gjorde frågan om humanitärt bistånd högaktuell.
Aldrig någonsin tidigare har så många människor i ett så stort antal länder berörts samtidigt. Detta har gjort att mycket stora krav ställts på svenskt humanitärt bistånd den senaste tiden, och kommer även så att fortsätta. Vi har alla påmints om vilken sårbar värld vi lever i, och detta har också givit sig uttryck i en enormt stark vilja till att hjälpa från olika håll. Det har skett via ekonomisk finansiering och olika mer konkreta hjälpinsatser från såväl stater som stora delar av det civila samhället.
Vi ser nu mycket stora humanitära hjälpbehov av många olika slag. Viktigast är nu att verka för att allt stöd verkligen når fram till slutdestination och hamnar i rätt händer. För framtiden måste även de fattigas perspektiv bättre tillgodoses vid allvarliga naturkatastrofer. Vidare måste vi starta återuppbyggnadsarbetet. I en del områden finns ingen fungerande infrastruktur över huvud taget. Vi måste bygga upp en ny möjlighet för fattiga att skapa försörjning och fungerande vardagsekonomi. Detta arbete kan dock inte ses som akut katastrofbistånd, utan är ett betydligt mer långsiktigt arbete, där givare under en längre period måste vara beredda att stödja.
Vi har också fått en hel del ytterligare kunskap om hur vi bäst bör agera i situationer av denna omfattning. När man i dagsläget efter denna ofattbara katastrof analyserar regeringens skrivelse visar den brister och saknar flera viktiga ställningstaganden avseende mål och verktyg för humanitärt bistånd.
Mot bakgrund av detta önskar jag ställa följande frågor till biståndsministern:
1.Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att säkerställa att både nationell och internationell utvärdering och uppföljning sker avseende humanitärt bistånd när det gäller större naturkatastrofer?
2.På vilket sätt avser statsrådet att arbeta med katastrofförebyggande verksamhet?
3.Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta när det gäller att arbeta konfliktförebyggande inom politiken för humanitärt bistånd?
4.Hur avser statsrådet att arbeta för att öka samordningen mellan olika länder för att finansiella resurser till humanitärt bistånd ska kunna användas så effektivt som möjligt?
5.På vilket sätt kommer statsrådet att göra riskanalyser för att minimera risken för korruption avseende humanitärt bistånd?
6.Hur kommer statsrådet att verka för att fokusera på ökad respekt för mänskliga rättigheter i de länder som är mottagare av humanitärt bistånd och där samtidig brist på mänskliga rättigheter förekommer?