Utbildningspengar i fas 3

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt

Interpellation: Utbildningspengar i fas 3

Interpellation 2013/14:137 av Larsson, Hillevi (S)

den 20 november

Interpellation

2013/14:137 Utbildningspengar i fas 3

av Hillevi Larsson (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Arbetsförmedlingen har under den senaste tiden meddelat att de har slut på utbildningspengar i fas 3. Med hänsyn till erfarenheter från tidigare år väcker detta frågor.

När regeringen i maj 2011 beslutade att Arbetsförmedlingen kan anvisa fas 3-deltagare till utbildningar beviljades ett extra anslag på ca 100 miljoner kronor. Som vi minns återlämnade myndigheten nästan allt vid nästa årsskifte. De hade inte lyckats få ut fas 3-deltagare till utbildningar.

Förra året 2012 var anslaget för utbildningar inom fas 3 144 miljoner kronor. Av dessa återlämnade Arbetsförmedlingen 65 miljoner kronor. Slutligen har regeringen för året 2013 beviljat 128 miljoner för samma ändamål. Den här gången har pengarna plötsligt tagit slut.

Vi vet också att Arbetsförmedlingen under de senaste fem åren varje år har lämnat tillbaka anmärkningsvärt mycket av programpengarna.

Om Arbetsförmedlingen inte har gjort enorma riktade insatser för att få ut fas 3-deltagare i utbildningar är det svårt att förstå hur de nu har lyckats med att nästan fördubbla utbildningsinsatser i fas 3 – detta när det under de två tidigare åren har varit så svårt.

Min fråga till arbetsmarknadsministern är därför följande:

Vad består myndighetens framsteg med just detta program, dessa öronmärkta pengar av?