Uppmärksammande av ambassadör Harald Edelstams insatser

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 16 oktober 2007

Interpellation: Uppmärksammande av ambassadör Harald Edelstams insatser

Interpellation 2007/08:22 av Astudillo, Luciano (s)

den 25 september

Interpellation

2007/08:22 Uppmärksammande av ambassadör Harald Edelstams insatser

av Luciano Astudillo (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

År 1972 blev Harald Edelstam ambassadör i Chile. Det innebär att Edelstam var svensk ambassadör i Chile när militären genomförde den ökända statskuppen den 11 september 1973. I samband med militärkuppen inleddes en klappjakt på Allendes anhängare och på vänstersympatisörer från övriga Latinamerika som tagit sin tillflykt till Chile. Över 3 000 personer mördades. 1 000 är fortfarande förvunna. Hundratusentals fängslades och torterades.

Under några få månader räddade Edelstam livet på mer än 1 000 människor. Genom att han erbjöd fri lejd och politisk asyl i Sverige åt förföljda chilenare och andra latinamerikaner som flytt till Chile från militärdiktaturerna i Uruguay och Brasilien kunde många lämna Chile. Det agerandet förlänade honom epitetet en sentida Raoul Wallenberg.

I Latinamerika finns det otaliga gator och torg som är uppkallade efter Harald Edelstam. Bland de tiotusentals chilenare som i dag bor i Sverige, liksom generellt i Latinamerika, betraktas Edelstam som en stor hjälte. Han personifierar det solidariska land som en gång så öppenhjärtigt öppnade sin famn åt förföljda flyktingar.

Trots Edelstams hjältemodiga insatser är han i dag relativt okänd i Sverige. Svenska auktoriteter har varit dåliga på att uppmärksamma Edelstams gärningar. Men det är inte för sent. I syfte att uppmärksamma Edelstams hjältemodiga insats bör regeringen sätta upp en minnesplakett med Harald Edelstams namn till exempel på Arvfurstens palats.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att ambassadör Harald Edelstams hjältemodiga insatser ska uppmärksammas?