Upphandling av Djurgårdstrafiken

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 12 november 2013

Interpellation: Upphandling av Djurgårdstrafiken

Interpellation 2013/14:52 av Holm, Jens (V)

den 23 oktober

Interpellation

2013/14:52 Upphandling av Djurgårdstrafiken

av Jens Holm (V)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

För några veckor sedan vann det brittiska tjänsteföretaget Serco Group tillsammans med Strömma Kanalbolaget upphandlingen för att köra Djurgårdstrafiken i Stockholm. Serco Group utreds för närvarande av Londonpolisen för ekobrott. Företaget misstänks, enligt brittiska och svenska medier, ha lurat till sig omkring en halv miljard kronor. Serco Group har också gått med på att betala tillbaka pengar inom ramen för de kontrakt som just nu granskas.

Serco Group är också känt för att bedriva verksamhet kring kärnvapen, plutoniumforskning och fängelser. Storbritanniens justitiedepartement har stoppat alla nya kontrakt med Serco tills en brottsutredning är klar kring företagets förehavanden. Svenska Sjunde AP-fonden har svartlistat Serco på grund av dess kopplingar till kärnvapen.

Men i en upphandling i Sveriges största landsting hävdar ansvariga politiker och tjänstemän att man är tvungna att acceptera det lägsta budet. Och det erbjöds av Serco i samarbete med Strömma Kanalbolaget. Oron är nu stor för att vi kommer att få en mycket oseriös aktör som driver Sveriges kanske mest prestigefyllda och utåtriktade sjötrafikverksamhet, Djurgårdstrafiken.

Frågan rör inte bara Djurgårdstrafiken. Serco vill kunna ta över hela skärgårdstrafiken. Den upphandlingen är för närvarande skrinlagd. Men om ingenting görs kan snart hela Stockholms skärgård trafikeras av ett svartlistat och brottsmisstänkt företag för 10–15 år framöver.

Många vill kunna ställa högre krav på fackliga rättigheter, miljö och ekonomisk skötsamhet i offentlig upphandling. Lagändringar skulle kunna underlätta detta.

Jag vill med anledning av vad som anförts ovan fråga statsrådet:

Avser statsrådet att verka för att företag under den tid de är föremål för brottsutredningar ska kunna uteslutas i en upphandlingsprocess?

Avser statsrådet att ta initiativ för att se till att fackliga rättigheter, miljö, djurskydd och ekonomisk skötsamhet ska kunna väga tyngre i offentlig upphandling?