Tillräckligt många mobilmaster

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 4 april 2014

Interpellation: Tillräckligt många mobilmaster

Interpellation 2013/14:297 av From, Isak (S)

den 20 februari

Interpellation

2013/14:297 Tillräckligt många mobilmaster

av Isak From (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Telefonoperatörerna Tele 2 och Telenor tar upp kampen med Telia om vem som har den bästa mobilteckningen. Det handlar om en behövlig miljardsatsning i hela Sverige. Skillnaden ska bli störst i norr och i glesbygd. Västerbotten ska få upp till drygt 140 procent bättre täckning, enligt operatörerna själva.

Men faktum är att inga teleoperatörer har planer på att bygga ut till full täckning. Telia annonserar om sin miljardsatsning på att bygga ut mobilnätet, och även de andra operatörerna marknadsför att de ska bli bättre på täckning. Men tittar man på företagens konkreta planer så är bilden tydlig: De förbättrar nätet där de redan har täckning. Frågan blir då: Kommer de vita fläckarna att förbli vita?

Region 8, samarbetsgruppen mellan åtta inlandskommuner i Västerbotten, har tittat på vilka bygglovsansökningar som mobiloperatörerna har lämnat in för att bygga nya master. Situationen i inlandet är att det finns en del bygglov för nya master. Men det är ganska uppenbart att de syftar till att öka kapaciteten, det vill säga hastigheten i nätet, så att det ska gå att surfa. Man bygger inte riktigt för yttäckningen, något som Region 8, Regionförbundet och Länsstyrelsen i Västerbotten särskilt jobbat för.

I Dorotea kommun finns det en bygglovsansökan, i Sorsele två, i Storuman en och i Vilhelmina kommun fem, i Norsjö Malå en mast, alla från Telenor och Tele 2. Tittar man på Telias egen karta över utbyggnadsplanen så är bilden också tydlig: En stor satsning på utbyggnad av 4G i och omkring Lycksele, medan däremot fjällkommunerna får nöja sig med två 3G-master, en i Dorotea och en i Storuman. Telias planer kan sammanfattas som att man de närmaste åren vill bygga ut till 3G och 4G där det i dag bara finns GSM-nät – men de områden som i dag saknar täckning förblir utan.

Jag vill fråga statsrådet Anna Karin Hatt om befolkningen verkligen kan förvänta sig bättre täckning när så få nya master planeras.