Tidsplan för alkobommar i svenska hamnar

Interpellationsdebatt 12 april 2016

Protokoll från debatten

Anföranden: 12

Anf. 74 Statsrådet Anna Johansson (S)

Herr talman! Erik Andersson har frågat mig när vi kan förvänta oss alkobommar i våra svenska hamnar. Sten Bergheden har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att se till att alkobommarna som riksdagen har tillkännagett regeringen om installeras. Sten Bergheden har vidare frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att så få rattonyktra bilförare som möjligt kommer ut i trafiken innan bommarna är uppsatta.

Det systematiska arbetet i nollvisionens anda har lett till att Sverige nu befinner sig i framkant internationellt när det gäller trafiksäkerhet. En del i framgångarna med den svenska modellen för trafiksäkerhetsarbete är att främja trafiksäkerhetsrelaterade produkter och tjänster, många med en stor exportpotential. Ett bra innovationsklimat på trafiksäkerhetsområdet ger i sin tur möjligheter för företag att växa och skapar fler jobb i Sverige.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Att arbeta för att förebygga och förhindra rattfylleribrott är redan i dag en del av den kontrollverksamhet som utförs av Polismyndigheten, Kustbevakningen och Tullverket. Det är självklart viktigt att utveckla goda metoder och arbetssätt för detta. Alkobommarna är ett av flera exempel på nya tekniklösningar för kontroll av nykterhet. Min utgångspunkt är att alkobommar är en intressant möjlighet att förhindra rattfylleri i färjetrafiken och på så sätt öka trafiksäkerheten. Det kan även vara ett sätt att verka för en mer hållbar utveckling inom den tunga trafiken. Vi måste nu i samarbete med myndigheterna och andra nyckelaktörer finna bra lösningar för att ytterligare minska rattfylleriet.


Anf. 75 Erik Andersson (M)

Herr talman! Jag vill tacka infrastrukturministern för interpellationssvaret, men jag fick givetvis inte något svar på min fråga.

Jag ställde en skriftlig fråga till infrastrukturministern om när vi kan få se alkobommarna på plats och om hur många arbetstillfällen regeringen beräknar att alkobommarna kommer att bidra med. Bakgrunden är, förutom att frågan är väldigt viktig, bland annat en artikel i Svenska Dagbladet den 16 mars 2016, där infrastrukturministern skriver att försöksverksamheterna gett goda resultat. Svaret på den skriftliga frågan var helt intetsägande. Det sa ingenting om när man kan få se alkobommar på plats.

Då ställde jag givetvis en interpellation. Men nu får jag ett ännu sämre svar, herr talman, i själva verket inget svar alls på frågan. Nu blandar även infrastrukturministern in den svenska modellen i frågan om alkobommar. Man kan undra hur det kommer sig. Arbetsmarknadens parter har väl ingenting att göra med just den här frågan. Är det över huvud taget lagligt, herr talman, att skriva ett så intetsägande svar på en rak fråga? Frågan var: När kan vi få se alkobommar på plats i våra svenska hamnar?

Att det tar så lång tid i frågan om alkobommar är under all kritik. Hur lång tid ska det ta för en regering att bestämma sig? De olika frågor jag ställt till ministern har jag inte fått några svar på över huvud taget. Nu beslutar regeringen att man ska se över möjligheterna att införa alkobommar. Alkobommarna skulle vara en viktig kontroll. De skulle hindra fordonsförare som kommer med färjor till Sverige i onyktert tillstånd från att köra in i landet. Men i en fråga som är så viktig är regeringen helt handlingsförlamad. Det säger en hel del om tillståndet i regeringen. Vad är det som gör att ministern är så tveksam just i den här frågan?

Försöket i Frihamnen var en framgång. Under tre månader kontrollerades 12 000 fordon. 0,7 procent av förarna hade 0,2 promille eller mer i blodet. Det är mer än i trafiken i övrigt. Även försöket i Göteborg var framgångsrikt.

Det här är ett initiativ från allianstiden. I slutet av försöksperioden med alkobommar var det i princip ingen i den hamnen som var påverkad. Det hade en väldigt preventiv effekt.

Frågan är utredd och klar, och det är ett effektivt system. Då är det ju bara att köra igång, i synnerhet nu när vi har en situation där polisen har många nya andra arbetsuppgifter. Enligt dem själva behövs det ungefär 2 000 nya poliser och tusentals civilanställda. Trafikpolisen gör inte längre lika många kontroller som tidigare. Därför är det ytterst angeläget att alkobommarna sätts upp nu. Men när man nu bygger om den nya Värtahamnen i Stockholm finns det inte ens några planer på att införa alkobommar.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag frågar infrastrukturministern igen: När kan vi se alkobommar på plats i svenska hamnar? Och blanda inte in den svenska modellen i denna fråga!


Anf. 76 Sten Bergheden (M)

Herr talman! Tack, ministern, för svaret, även om jag kan hålla med min kollega Erik Andersson om att det egentligen inte finns något svar i svaret vi fick, utan det är ett allmänt konstaterande att man är intresserad av detta. Mer än så finns inte med i svaret.

Vi kan då backa lite grann till vad som har hänt i den här frågan. Alliansregeringen tog initiativ till försöket med alkobommar, som började i Göteborg. Sedan flyttades bommarna till Frihamnen i Stockholm, för att testa hur de fungerade på olika ställen. Och vi vet att när de flyttades från Göteborg var det väldigt högljutt från många socialdemokratiska företrädare, som undrade hur man kunde plocka ned någonting som fungerade så bra och flytta iväg det från Göteborg. Vi gjorde det ändå med tanke på att det var ett försök.

Försöken var färdiga för drygt ett år sedan. Därefter har MHF, som har hållit i detta, lämnat över ett material om hur man kan utveckla detta vidare och hur det skulle kunna fungera. De har dragit lärdom av försöken.

Också minister Ygeman har uttryckt att han tycker att detta borde komma på plats, att det vore bra att få upp alkobommarna. Men ingenting händer.

Riksdagen gav då ett tillkännagivande den 15 mars 2015, för drygt ett år sedan, om att vi ville ha upp alkobommarna och var färdiga att gå vidare med den här frågan. Då tog ministern och regeringen tag i frågan och gav uppdraget till Trafikverket den 9 april 2015, tror jag att det var, att utreda hur detta skulle se ut i de olika hamnarna. De fick svaret i början av november där Trafikverket pekade på en massa problem med att sätta upp alkobommarna. Vi hade då en interpellationsdebatt här om hur vi skulle gå vidare i det läget, och efter det har egentligen ingenting hänt. Jag vet att det har hänt en del under tiden, och jag vet att de som jobbar med detta har uppvaktat ministern och diskuterat detta. Men det verkar inte finnas någon riktig vilja från regeringen att ta tag i frågan - en vilja som ju var så oerhört stark före valet.

I dag ligger bommarna nedplockade. Dessutom - hör och häpna - kommer bommarna som ligger i frihamnen att flyttas till Finland den 19 maj för ett försök där. I Finland är man intresserad av detta. Och när vi besökte hamnen i Stockholm var danskarna uppe och tittade på detta, för de tyckte också att det var väldigt intressant.

Men efter att den socialdemokratiska regeringen tog över makten här i landet har man inte gjort någonting i Sverige. Däremot går arbetet nu vidare i våra grannländer med att sätta upp alkobommar, men ingenting händer här i Sverige. Det är lite genant att se den här situationen när vi har utvecklat detta och tagit fram hela konceptet. Det kan också ge svenska arbetstillfällen. Alkobommarna har ju faktiskt utvecklats här i Sverige, och dessutom kommer en del från Skaraborg och mina hemtrakter, vilket gör att jag ännu mer värnar om att få upp dessa.

60-70 personer dör och tusentals skadas i trafiken på grund av alkoholpåverkade förare.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Nu har vi tekniken på plats och den fungerar bra, så mina frågor är: När kommer regeringen se till att riksdagens beslut om att sätta upp alkobommar i våra hamnar och vid våra gränsstationer verkställs, och när har vi alkobommarna på plats? Eller tänker regeringen strunta i tillkännagivandet?


Anf. 77 Statsrådet Anna Johansson (S)

Herr talman! Jag vill börja med att korrigera historieskrivningen på en punkt. Det var nämligen så att när alliansregeringen lämnade hade man glömt den lilla detaljen att försöksverksamheten behövde ha finansiering hela försökstiden ut. Det löste vi genom att förlänga försökstiden så att den kunde fortsätta fram till dess att utvärderingen var färdig.

Sedan har det varit ett arbete där regeringen inte har tillsatt en utredning men däremot gett ett uppdrag till Trafikverket att utreda förutsättningarna att utöka försöket med alkobommar, permanenta dessa och dessutom i fler hamnar. Detta utredningsuppdrag har Trafikverket återrapporterat till regeringen, precis som påpekades, vid slutet av förra året. Därefter har regeringen fortsatt att arbeta med frågan och kommer att återkomma med nästa steg i processen.

När det gäller hur vi väljer att uttrycka oss i interpellationssvar förbehåller jag mig rätten att använda vilka uttryck jag vill och på det sätt jag önskar.

Om man säger att det som ligger till grund för hela arbetet med och tillämpningen av nollvisionen inte är en svensk modell för trafiksäkerhetsarbete får man nog förklara hur man tänker kring det. Jag skulle vilja säga att det är en av de mest framgångsrika svenska modeller vi har, och som vi också har exporterat med stor framgång. I nästan alla sammanhang där jag träffar regeringar, trafiksäkerhetsengagerade och andra från andra delar av världen väcker just den svenska nollvisionen ett enormt intresse och en enorm respekt, både naturligtvis för de väldigt goda resultat vi har nått och för ansatsen, det vill säga att ingen siffra över noll är acceptabel. Det handlar inte enbart om att förändra eller påverka beteendet hos enskilda personer, utan det handlar också om att jobba med infrastrukturutveckling, fordonsutveckling, teknikutveckling och många andra saker som sammantaget leder till en ökad trafiksäkerhet.

När det gäller alkobommar kommer som sagt nästa steg i den processen att tas inom kort, så jag ser fram emot att så småningom få glädja herrarna som har interpellerat i denna fråga.


Anf. 78 Erik Andersson (M)

Herr talman! Givetvis får infrastrukturministern författa sina svar precis som hon vill; det står henne fritt. Å andra sidan har jag rätt att ha synpunkter på de svar som kommer, och de svar som kommer är ju inga svar utan bara en massa ord som inte säger någonting i frågan.

Vi kan backa till artikeln som infrastrukturministern skrev tillsammans med Karin Svensson Smith i Svenska Dagbladet. Där skriver de att försöksverksamheten har haft mycket god effekt och att alkobommarna kommer att hjälpa regeringen att nå sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Då undrar jag givetvis: Hur många arbetstillfällen kommer alkobommarna att ge?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

När jag läser den svenska modellen tänker jag främst på de förhandlingar som har varit mellan arbetsmarknadens parter, men nu verkar det som att för allting som Socialdemokraterna tycker passar bra är det den svenska modellen som gäller. Men det är ju i grund och botten en förhandling mellan arbetsmarknadens parter som har betecknats som den svenska modellen.

Nu är försöksverksamheten slut, och jag skulle gärna vilja ha ett svar på: När kan vi se alkobommar i svenska hamnar? Infrastrukturministern säger att det har gjorts en utredning, att den är klar och har lämnats till regeringen och att regeringen återkommer med ett svar när det är dags för ett svar. Då undrar jag: Pratar vi om ett, två eller tre år, eller är det bara några månader kvar tills vi kan få ett svar i denna viktiga fråga? Eller är man inte intresserad över huvud taget av att införa ett system med alkobommar i svenska hamnar?


Anf. 79 Sten Bergheden (M)

Herr talman! Jag får börja med att upprepa mina frågor till ministern så att vi i dag tydligt kan få svar.

När kommer regeringen att verkställa riksdagens beslut att sätta upp alkobommar i våra hamnar och vid våra gränsstationer? När kommer det beslutet att fattas i regeringen? När kommer alkobommarna att vara på plats?

Det måste finnas en vilja från regeringen och våra ministrar att ändå komma någonstans. Någon form av antydan om var man tänker landa måste ändå finnas. Vi var överens före valet att vi skulle få upp alkobommarna.

Vi har drivit frågan hela vägen, och om vi hade fortsatt att regera hade alkobommarna satts upp. Det var vår ambition, och det var därför vi satte igång försöken. Vi hade inte monterat ned dem och sedan skickat över dem till Finland för att de ska testa dem och gå vidare med våra satsningar för att få bort alkoholpåverkade förare i Sverige. Vi hade självklart sett till att jaga dem vi hade tänkt att jaga.

I dag hinner inte polisen med de trafikkontroller som ska göras, det vill säga att det finns en mängd onyktra chaufförer som kör omkring på våra vägar. Antalet kontroller på vägarna av nykterheten minskar också. Dessutom ges fri lejd för den som kommer in med båt över gränsstationerna. Man tänker att i Sverige är det ingen risk. Det finns inga som gör kontroller vid hamnarna, och det finns ingen risk för alkobommar. Åk dit och åk över, kör i Sverige och sedan får man se hur det går.

Detta är allvarligt och känt. Se på åkerinäringen. Man kör efter dessa lastbilschaufförer dagligen och ser bilar som vinglar på vägarna. Man förstår att förarna måste vara drogpåverkade. Ett sätt att komma åt problemet är att faktiskt stoppa dem som kommer in med färjor över gränserna så att de inte kan rulla vidare in i landet och orsaka död.

En alkoholpåverkad lastbilschaufför som kör på en skolbuss får gigantiska konsekvenser. Jag vill inte att vi ska hamna i det läget. Se till att stoppa det som vi är överens om.

När fattas beslutet? När kommer alkobommarna att vara uppsatta? Tänker regeringen strunta i det tillkännagivande som vi gjorde för drygt ett år sedan? Detta är allvarligt. På något sätt kommer vi självklart att följa upp detta om inte riksdagens beslut blir verklighet. Själva idén med besluten är att de ska genomföras.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Ett sätt att starta en verksamhet i det här landet är att vidareutveckla och sälja alkobommarna. Det kan bli en lönsam affär för företagare i Sverige att gå vidare med. Även den biten är viktig att komma ihåg. Om vi tappar bort denna fråga och någon annan intressent tar över har vi tappat incitamentet för det arbete som har lagts ned innan.

Nu är det inte Alliansen som är ansvarig, utan nu är det den socialdemokratiska regeringen. Man var tydlig tidigare, men efter valet struntade man i frågan. Vi vill ha ett svar, ministern: När kommer alkobommarna att finnas i våra hamnar?


Anf. 80 Johan Andersson (S)

Herr talman! Det är märkligt att Sten Bergheden och till en del också Erik Andersson tar till sådana brösttoner i den här frågan. Det är en fråga som vi drev hårt i opposition, precis som Sten och Erik nämnde, och vi driver frågan fortfarande hårt i majoritet. Naturligtvis måste en fråga också beredas på ett bra sätt. Alla fakta i målet måste tas med innan man fattar ett mer avgörande beslut i den delen.

Jag känner mig trygg när det gäller alkobommarna. Jag kan hålla med om att det har varit olyckligt att det har varit ett uppehåll under en period, men jag är övertygad om att när frågan har landat och hanterats på ett korrekt sätt och när en ansvarsfull regering har tittat på alla fakta kommer vi att finna en väg ur frågan.

Vi är överens i bägge blocken om att alkobommarna är viktiga och värdefulla. De räddar liv. Det kommer att bli en bra lösning med tiden.


Anf. 81 Statsrådet Anna Johansson (S)

Herr talman! Jag vill påminna Sten Bergheden om hur tillkännagivandet var formulerat. I tillkännagivandet står det att regeringen skyndsamt bör se över frågan om hur ett uppförande av alkobommar i gränshamnar ska genomföras.

Jag skulle påstå att det tillkännagivandet har regeringen redan svarat på genom att lägga uppdraget till Trafikverket. I den delen är vi nog redan klara.

Det hjälper dock inte eftersom det fortfarande inte finns alkobommar i våra hamnar. Den försöksverksamhet som har bedrivits har visat på goda resultat. Bland annat kunde man se påtagliga skillnader i hur stor andel av förarna som var påverkade vid försöksverksamhetens start och vid dess avslutande.

Men en av de riktigt viktiga slutsatserna i försöksverksamheten är att alkobommarna har effekt även när de inte är igång. Den preventiva effekten av att man kanske kommer att åka in i en alkobom när man åker av färjan har visat sig vara nästan lika effektiv som att faktiskt genomföra kontrollerna. Det kan jämföras med andra liknande tekniska utrustningar, till exempel fartkameror. Även de dummyer som finns på vägarna har en återhållsam effekt genom att man inte riktigt vet. Det kan sitta en kamera där, och därmed finns ett ökat incitament att hålla hastigheten.

Av interpellationssvaret framgick, Erik Andersson, att det är fråga om den svenska modellen för trafiksäkerhetsarbete. Jag hävdar fortfarande bestämt att nollvisionen i allra högsta grad är en svensk modell för trafiksäkerhetsarbete, som dessutom har varit extremt framgångsrikt i ett internationellt perspektiv.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Arbetet med alkobommar, automatisk hastighetsövervakning och andra tekniska utvecklingsmöjligheter har varit en bidragande orsak till den stora framgången. I många andra länder har man tidigare tagit fasta på att ha olika typer av kampanjer och att försöka informera fram trafiksäkerhet. Men det är först med den helhetssyn som nollvisionen innebär, där stor kraft läggs på att göra infrastrukturen och transportsystemet så förlåtande som möjligt, som man når goda resultat. Utvecklingen med alkobommarna är en god fortsättning i den traditionen.

Vi har nått långt när det gäller att minska antalet dödade i trafiken. Av dem som kvarstår är det en orimligt stor andel som är påverkade av alkohol, vilket gör att frågan om rattonykterhet i allra högsta grad är ett fokusområde.

Många andra saker görs också. Man ska vara försiktig med att tro att man löser alla problem som är förknippade med rattfylleri genom att uppföra alkobommar i våra hamnar. Det behövs också olika metoder för exempelvis alkolås i bilar och olika typer av projekt för att de som återfaller i sådant beteende ska få det stöd och den hjälp de behöver - det är nästan alltid fråga om människor med ett alkoholberoende - och många andra insatser. Alkobommar är definitivt ett sätt att mota rattonykterhet och därmed förbättra trafiksäkerheten.


Anf. 82 Erik Andersson (M)

Herr talman! Vi kunde höra nu att Socialdemokraterna känner sig trygga i frågan, trots att det inte finns alkobommar på plats. Vi kan bara spekulera i hur många påverkade lastbilsförare eller personbilsförare vi får in i landet. Men Socialdemokraterna känner sig trygga.

Socialdemokraterna tror att de kommer att vinna opinionen genom att hela tiden prata om den svenska modellen.

Men hör och häpna, infrastrukturministern: Även Moderaterna står bakom den svenska modellen. Där är vi helt ense, så ni behöver inte oroa er. Vi tror på att parterna på arbetsmarknaden ska komma överens när det gäller löner och kollektivavtal.

Men grundfrågan är ju när vi får alkobommarna på plats i svenska hamnar, i synnerhet nu när vi har en situation där polisen utför många andra arbetsuppgifter och inte har möjlighet att kontrollera nykterheten i trafiken som förr.

Det viktigaste med alkobommarna är ju, som infrastrukturministern i och för sig tog upp och prisade, den preventiva effekten. Tekniken finns, och då undrar man givetvis varför ingenting händer i denna fråga. Trafikverkets utredning är klar. Vi väntar egentligen bara på ett beslut från infrastrukturministern att alkobommarna ska komma på plats i svenska hamnar. Varför? Jo, därför att det räddar liv.


Anf. 83 Sten Bergheden (M)

Herr talman! Om jag var orolig när jag ställde interpellationen blev jag verkligen orolig nu, för nu sa ministern att man tycker att man bara genom att ha utrett hur detta skulle kunna se ut har levererat vad tillkännagivandet efterfrågade.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Man har faktiskt inte ens gjort det, för man har ju inte löst hur det ska se ut. Man vet från regeringens och ministerns sida inte ens om man ska gå på Trafikverkets linje eller på MAF:s linje och sätta upp bommarna på det sätt som är. Man har egentligen ingen aning om vad man ska göra. Allt man vet i dagsläget är att man inte gör någonting. Man sitter och väntar.

Johan Andersson från Socialdemokraterna tyckte att det var olyckligt med uppehållet. Ja, det tycker jag också. Det är anledningen till min interpellation - det har blivit ett olyckligt uppehåll på grund av att den här regeringen tog över detta arbete. Då lade man ned det arbete som vi påbörjade.

Johan Andersson talade också om en ansvarsfull regering. Jag vet inte om vi i detta läge kan tala om samma regering. Jag vet inte vilken regering Johan talar om i så fall, för det är väl inte särskilt ansvarsfullt att låta onyktra förare och chaufförer köra in över våra gränser när vi har teknisk utrustning och möjlighet att få stopp på dem innan de ger sig ut och orsakar skador och död på våra vägar.

Jag ställde tre frågor. När tar man beslut om detta? Jag fick inget svar. När kommer vi att få upp alkobommarna i våra hamnar? Jag fick inget svar på den frågan heller. Jag fick ett halvt svar på frågan om man tänker strunta i tillkännagivandet. Då fick jag svaret att man uppfattar det som att man nästan redan nu har levererat vad tillkännagivandet efterfrågade.

Detta är oroande. Det här kostar liv på våra vägar. Gör om! Gör bättre!


Anf. 84 Johan Andersson (S)

Herr talman! Jag är inte så orolig, Sten Bergheden. Jag är ganska övertygad om att vi har en väldigt ansvarsfull regering när det gäller den här frågan, och jag är det av flera skäl.

Statsrådet nämnde själv att trafiksäkerheten är en viktig fråga. Det visar väl inte minst det trafiksäkerhetsarbete som man nu har inlett med alla aktörer i branschen. Vi hade en första sittning för ungefär en månad sedan. Även oppositionen var inbjuden att delta i det arbetet. Det är en del i detta. Alkobommar är en del; trafiksäkerhetsarbete är en annan del.

Alkobommar är i allra högsta grad en del i vårt trafiksäkerhetsarbete i landet. Jag känner mig alltså trygg, och jag tror att även Sten Bergheden skulle kunna göra det när det gäller alkobommarna.

Jag vill återigen påminna Sten Bergheden om de åtta åren med borgerlig regering. Det går att driva en politik i majoritet och en annan politik i opposition. Det visar Sten Bergheden väldigt tydligt i många delar. Men ibland finns det också möjlighet till eftertänksamhet. Vad kunde vi genomföra under de åtta åren vi satt vid makten, och vad driver vi i opposition? Det verkar Sten Bergheden glömma i många delar.


Anf. 85 Statsrådet Anna Johansson (S)

Herr talman! Det är som sagt lätt att driva på i opposition, och det är väl en viktig roll för oppositionen att göra det. Det gjorde Socialdemokraterna i den här frågan för inte så jättelänge sedan, och nu gör Moderaterna det. Jag tror att båda parters ansträngningar kommer att bära frukt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Trafiksäkerhetsarbetet är viktigt, och det kan inte begränsas till att införa alkobommar i våra hamnar. Man behöver också hela tiden utveckla nya former.

Det vi kan se har en försämrad utveckling på senare tid handlar om de oskyddade trafikanterna, inte minst i stadsmiljö. Där har vi en ökande olycksstatistik, inte minst bland cyklister. Därför behöver vi vidta åtgärder också i de trafikmiljöerna.

Vi har haft, skulle jag vilja säga, väldigt stort fokus på landsvägstrafiken och biltrafiken. Vi behöver nu skifta fokus för att koncentrera oss mer på de oskyddade trafikanterna.

När det gäller alkobommar kunde herrarna ha hört i de tidigare replikskiftena att det kommer ett besked från regeringen. Jag vidhåller alltså att ni inte kommer att bli besvikna - tror jag inte i alla fall - utan att det kommer ett besked.

Överläggningen var härmed avslutad.

Interpellation 2015/16:408 Tidsplan för alkobommar i svenska hamnar

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I början av december interpellerade jag infrastrukturminister Anna Johansson med anledning av riksdagens tillkännagivande till regeringen om alkobommar i landets hamnar. Statsrådet sa då att regeringen har gett Trafikverket ett tydligt uppdrag och att den arbetar på att ta fram ett beslut med anledning av Trafikverkets svar. Jag, och säkert många med mig, är intresserad av att höra hur långt statsrådet har kommit i det här arbetet. Varje dag rullar tusentals bilar av färjor i svenska hamnar, och vi vet av erfarenhet att ungefär en av 500 förare kör rattfull. Alkobommarna är ett effektivt sätt att förhindra rattonykterhet och ju förr regeringen tillser att bommarna kommer upp desto bättre.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att se till att alkobommarna som riksdagen har tillkännagett regeringen om installeras?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att så få rattonyktra bilförare som möjligt kommer ut i trafiken innan bommarna är uppsatta?

Besvarades tillsammans med