Sveriges engagemang för demokratin i Colombia

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 18 december 2007

Interpellation: Sveriges engagemang för demokratin i Colombia

Interpellation 2007/08:241 av Astudillo, Luciano (s)

den 28 november

Interpellation

2007/08:241 Sveriges engagemang för demokratin i Colombia

av Luciano Astudillo (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 28 oktober i år genomfördes lokal- och regionalval i Colombia. Inför valet såg panoramat inte särskilt lovande ut för demokratin: den colombianska valobservationsorganisationen MOE, Misión de Observación Electoral, presenterade en riskkarta som bland annat visade att det saknades garantier för medborgarna att utöva sin rätt att rösta fritt i över hälften av de 1 099 kommuner som Colombia består av. Fram till valdagen hade inte mindre än 29 kandidater till kommunfullmäktige- och borgmästarposter mördats, den stora merparten av gerillan Farc.

Jag deltog själv i MOE:s valobservationsmission. Organisationen har fått stöd av bland annat Sida och lyckades mobilisera nästan 10 000 colombianska och 45 utländska medborgare för att observera dessa val. Under förberedelserna inför valdagen fick jag möjligheten att träffa ett stort antal colombianska jurister, statsvetare och journalister som antingen var politiska analytiker eller experter på valsystemet i Colombia. I stort sett alla var överens om att det colombianska valsystemet behöver reformeras, att det behövs omfattande insatser för att skapa en verkligt demokratisk kultur bland såväl politiker som medborgare i landet samt att de demokratiska strukturerna i landet behöver stärkas.

Lokal- och regionalvalen föregicks också av en skandal som antagit enorma proportioner – den så kallade parapolitica – skandalen som hittills har inneburit att 42 senatorer och kongressledamöter är under utredning av den colombianska rättsapparaten för påstått samröre med paramilitära grupperingar. De allra flesta av dessa tillhör president Alváro Uribe Velez regeringskoalition.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:

På vilket sätt ämnar utrikesministern inom utrikes- och biståndspolitiken verka för att demokratin och demokratins strukturer stärks i Colombia?