Sveriges ansvar för att få stopp på kriget i Gaza

Interpellationsdebatt 23 januari 2024
Hoppa över anförandelistan

Anförandelista

  1. Hoppa till i videospelarenUtrikesminister Tobias Billström (M)
  2. Hoppa till i videospelarenOla Möller (S)
  3. Hoppa till i videospelarenHåkan Svenneling (V)
  4. Hoppa till i videospelarenLorena Delgado Varas (V)
  5. Hoppa till i videospelarenStefan Olsson (M)
  6. Hoppa till i videospelarenMorgan Johansson (S)
  7. Hoppa till i videospelarenJacob Risberg (MP)
  8. Hoppa till i videospelarenLinnéa Wickman (S)
  9. Hoppa till i videospelarenJohan Büser (S)
  10. Hoppa till i videospelarenLotta Johnsson Fornarve (V)
  11. Hoppa till i videospelarenAzra Muranovic (S)
  12. Hoppa till i videospelarenDenis Begic (S)
  13. Hoppa till i videospelarenPeter Hultqvist (S)
  14. Hoppa till i videospelarenMargareta Cederfelt (M)
  15. Hoppa till i videospelarenUtrikesminister Tobias Billström (M)
  16. Hoppa till i videospelarenOla Möller (S)
  17. Hoppa till i videospelarenHåkan Svenneling (V)
  18. Hoppa till i videospelarenLorena Delgado Varas (V)
  19. Hoppa till i videospelarenStefan Olsson (M)
  20. Hoppa till i videospelarenMorgan Johansson (S)
  21. Hoppa till i videospelarenJacob Risberg (MP)
  22. Hoppa till i videospelarenLinnéa Wickman (S)
  23. Hoppa till i videospelarenJohan Büser (S)
  24. Hoppa till i videospelarenLotta Johnsson Fornarve (V)
  25. Hoppa till i videospelarenAzra Muranovic (S)
  26. Hoppa till i videospelarenDenis Begic (S)
  27. Hoppa till i videospelarenPeter Hultqvist (S)
  28. Hoppa till i videospelarenMargareta Cederfelt (M)
  29. Hoppa till i videospelarenUtrikesminister Tobias Billström (M)
  30. Hoppa till i videospelarenOla Möller (S)
  31. Hoppa till i videospelarenHåkan Svenneling (V)
  32. Hoppa till i videospelarenLorena Delgado Varas (V)
  33. Hoppa till i videospelarenUtrikesminister Tobias Billström (M)
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 33

Anf. 1 Utrikesminister Tobias Billström (M)

Fru talman! Ola Möller har ställt frågor till mig om huruvida Israels agerande är rättvist och proportionerligt samt om Israel bedriver självförsvar inom ramen för folkrätten och internationell humanitär rätt. Håkan Svenneling har frågat mig om regeringen avser att ta initiativ till fredssamtal, om jag har för avsikt att rikta kritik mot Israels regering för brott mot folkrätten samt om regeringen stöder Sydafrikas anmälan till ICJ och att frågan om folkmord prövas i domstol. Lorena Delgado Varas har ställt frågor om huruvida regeringen kommer att arbeta för att sanktioner införs mot Israel, att EU:s associeringsavtal med Israel avbryts, att EU inför vapenembargo mot Israel samt att statliga aktörer som Vinnova får direktiv om att avsluta samarbeten med Israel. Jag besvarar interpellationerna samlat.

Det mänskliga lidandet är enormt på båda sidor. Israel har drabbats av det värsta massmordet på judar sedan Förintelsen. Terroristattacken var därför mer än ett massmord på 1 200 oskyldiga israeler. Det var en attack mot själva idén om en fristad för världens judar. Därför är detta krig existentiellt för Israel.

EU och Sverige står alltså bakom Israels rätt att försvara sig, men den rätten måste utövas i enlighet med folkrätten och den internationella humanitära rätten. Civila måste alltid skyddas i enlighet med den humanitära rätten. Varje oskyldigt liv som spills i kriget är en tragedi. När stridigheterna nu flyttar söderut, dit många Gazabor har flytt, måste Israel göra sitt yttersta för att skydda civila.

Sverige fördömer Hamas användning av sjukhus för militära operationer och civila som mänskliga sköldar. Kriget medför allvarliga konsekvenser för sjukhusen och drabbar civilbefolkningen och vårdpersonalen på ett fruktansvärt sätt. Även Israel bör ta särskild hänsyn till den internationella humanitära rättens krav på skydd av sjukhus, medicinska förnödenheter och patienter.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det är fortsatt svårt för en extern part, utan kunskap om vilka militära mål som varit aktuella, att bedöma hur principerna om åtskillnad, proportionalitet och försiktighet tillämpats i olika situationer. Men självklart växer vår oro över de stora civila förlusterna, varav förfärande många är barn. Likaså väcker de omfattande skadorna på civil egendom frågor. Lidandet bland Gazas civila befolkning är oerhört.

Hur dessa regler respekteras och om krigsförbrytelser begåtts måste bedömas från fall till fall utifrån den internationella humanitära rätten. Det är en fråga som kan prövas av rättsliga instanser, inklusive Internationella brottmålsdomstolen, ICC, som har en pågående undersökning rörande situationen i Palestina.

Jag har noterat att Sydafrika har inlett ett förfarande mot Israel inför Internationella domstolen om påstådda överträdelser av folkmordskonventionen. Internationella domstolen är FN:s främsta rättsliga organ. Det är en oberoende domstol som FN:s medlemsstater förstås har att respektera.

I likhet med EU stöder inte regeringen bojkott av eller sanktioner mot Israel. Vi tror på dialog och anser att en god bilateral relation där vi kan både tala om fördjupat samarbete och framföra kritik i svåra frågor är vägen framåt. Sverige har ett långsiktigt intresse av att fördjupa relationen och samarbetet med Israel, som liksom Sverige har avancerad innovation och forskning. Det inkluderar också centrala intresseområden som grön omställning, smart industri och jämställdhet, liksom det viktiga arbetet mot antisemitism. Vinnovas kontor i Israel är en viktig del i det konkreta innovationssamarbetet.

Av samma skäl är det välkommet att EU har en långsiktig relation med Israel och att vi på så sätt kan fördjupa vårt samarbete inom nyckelområden och föra dialog kring frågor där vi inte alltid är överens. Associeringsavtalet utgör en central plattform för detta.

Regeringen stöder och verkar, liksom EU, aktivt för en politisk process som leder till en framförhandlad tvåstatslösning. Tvåstatslösningen kvarstår som den enda hållbara lösningen för fred och säkerhet för såväl Israel som Palestina på lång sikt. Sverige och EU stöder även diplomatiska ansträngningar av regionala partner, FN och USA. EU:s engagemang är tydligt, och EU är den internationella aktör som är mest aktiv jämte USA. EU har även ett särskilt sändebud som arbetar för en återgång till en politisk process.

Sverige har en restriktiv syn på export av krigsmateriel. Det är Inspektionen för strategiska produkter som är behörig tillsyns- och tillståndsmyndighet. ISP gör en helhetsbedömning i varje enskilt ärende.

(Applåder)

I detta anförande instämde Jörgen Berglund, Mikael Damsgaard, David Josefsson, Ann-Sofie Lifvenhage, Erik Ottoson, Magnus Resare, Maria Stockhaus, John E Weinerhall och Viktor Wärnick (alla M).


Anf. 2 Ola Möller (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Det är 100 dagar av förödelse och dödande inför världens ögon. Det är ett dödande och en förstörelse som vi faktiskt inte har sett på decennier. Det är ett dödande som sker i ett sådant tempo att det många gånger har uttalats: aldrig mer. Men nu händer det igen.

Dödandet inleddes inte den 7 oktober. Vad som skedde den dagen var extremt. Det var brutalt, och det var ett avskyvärt terrordåd. Det ska fördömas. Det har fördömts, och vi ska fortsätta att fördöma det. Det finns ingen frihet att kidnappa oskyldiga. Det finns ingen rätt att bomba urskillningslöst. Och det finns inget försvar för våldtäkter, mord och förstörelse. Men, fru talman, detta gäller även före och efter den 7 oktober.

Under decennier har Israel ockuperat Västbanken. I åratal har Israel upprätthållit en olaglig blockad och skapat världens största utomhusfängelse. Tusentals palestinier har genom åren suttit fängslade utan rättegångar, utan grund. Miljoner människor i Palestina har nekats rätten att återvända till sitt land, som deras förfäder fördrevs från. Miljoner nekas rätten till självbestämmande och sin rätt till en framtid.

Vad som spelas upp inför våra ögon i dag är den normala aktiviteten av den israeliska staten - men på steroider. Fångar misshandlas, förnedras och torteras - det är inget nytt. De palestinska byarna töms - det är inget nytt. Olivlundar förstörs - det är inget nytt. Byggnader uppförda med internationella medel förstörs - det är inte heller något nytt. Utomrättsliga avrättningar har påtalats tidigare, bland annat av socialdemokratiska statsråd, så det är inget nytt. Flygbombningar med vit fosfor är normalmetoden för den israeliska staten - det är inget nytt.

Därför är den israeliska regeringens hållning och agerande under mycket lång tid oerhört skamligt. De har brutit mot folkrätten och internationell humanitär rätt under decennier. Och vår del av världen har låtit detta ske trots att världen har sett det som Josep Borrell nu uttalar - att Netanyahu själv har stöttat Hamas.

Ändå fortsätter handelsavtal. Ändå fortsätter vapenförsäljning till Israel, trots att Israel också har avslöjats med spioneri på sina egna allierade. Ändå fortsätter det.

Med tanke på den svenska regeringens agerande kring biståndet och deras ihärdiga twittrande om Hamaskopplingar borde M och L också genast lämna regeringssamarbetet med KD. Handskakningarna med Netanyahu, som supportat Hamas, är välkända. Dessutom åker KD på resor till grupper som organiserar etnisk rensning. Det är helt hårresande - grupper som alltså har inreseförbud i USA och som EU diskuterar inreseförbud för är samarbetspartner till KD.

Det är en skam, ett svek och en stor fläck på demokratins fanor att det palestinska folket får lida år ut och år in. Det här måste bli en vändpunkt.

Säkerheten då, kommer någon alltid att säga när man talar om en tvåstatslösning. Det är en fullt legitim fråga - en fråga som bör ställas till Mohammed, Aisha och Noor, som inte skyddades av Iron Dome och höga murar, som inte skyddas av en av världens starkaste, USA-stödda arméer. Vilka säkerhetsgarantier fick de? Deras framtid har tagits ifrån dem av bomberna som fallit - allt i självförsvar och i proportion till deras blotta existens som palestinska barn, allt enligt vår svenska regering och utrikesminister.

(Applåder)


Anf. 3 Håkan Svenneling (V)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag har ställt denna interpellation till utrikesminister Tobias Billström för att vi alla behöver få svar på vad utrikesministern gör och avser att göra för att få slut på kriget i Gaza, vilket ansvar Sverige har och framför allt vilket ansvar Sverige borde ta.

Vi är många här i dag som vill se mer handling från utrikesministern. Vi är många här i kammaren, på läktaren och hemma i tv-sofforna som vill ha svar. Om "sist på bollen" hade haft ett ansikte hade det varit utrikesminister Tobias Billströms. I helgens intervju i Ekot riktade han nämligen för första gången kritik mot Netanyahu och ställde sig frågan om den humanitära rätten har efterlevts.

Gång på gång har vi hört honom upprepa att Israel har rätt att försvara sig. Det sa han också i dagens interpellationssvar. Det intressanta är att ingen har ifrågasatt Israels rätt att försvara civila. Det intressanta är, när vi i dag skriver den 23 januari 2024 i våra kalendrar, att Israels bombningar och attacker mot Gaza nu pågått i 107 dagar - 107 dagar som har lett till att minst 25 105 palestinier har dödats och 62 000 skadats. Det är 107 dagar som har gjort att 20 av 36 sjukhus har fått stänga, 107 dagar som har gjort att 60 procent av alla bostäder i Gaza har skadats, 107 dagar utan att någon undervisning har kunnat bedrivas för barn och unga och då 90 procent av alla skolbyggnader har skadats, 107 dagar som lett till att alla i Gaza riskerar svält och 378 000 människor redan befinner sig i akut svält här och nu.

Ingen annan konflikt har dödat så många FN-medarbetare. Journalister som har försökt rapportera dödas som flugor, och Reportrar utan gränser har konstaterat att enskilda journalister har utgjort måltavlor för vissa av Israels attacker. Organisationen Oxfam konstaterar att dödandet av palestinier varje dag är betydligt högre än i jämförbara konflikter. När Israel stoppar mat, vatten, mediciner och bränsle från att komma in i Gaza är det uppenbart att det är en kollektiv bestraffning och ett dödande av alla i Gaza, ingenting annat.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu styr den mest högerextrema regering som Israel någonsin har haft, en regering som inte bara hatar det palestinska folket, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer utan också klart och tydligt motsätter sig en tvåstatslösning.

Det är dags för Sverige och västvärlden att sluta ge sitt stöd till Israels regering och militär. Särskilt USA och Joe Biden har ett stort ansvar för det dagliga dödandet av palestinier. I stället borde Netanyahu, Ben-Gvir och Smotrich ställas inför rättvisans skrank och åtalas för det brott som de har begått.

I dagens interpellationssvar nämner utrikesministern Israel 20 gånger medan Palestina endast nämns 2 gånger. Det är en tydlig bild av hur regeringen balanserar. "Ett massmord på 1 200 oskyldiga israeler" dundrar utrikesministern. Men palestinierna omnämns inte. Det närmaste vi får höra är att "lidandet bland Gazas civila befolkning är oerhört". Frågan om det är ett massmord på oskyldiga palestinier svarar inte utrikesministern på.

Sveriges regering borde växla om och skapa press på Israel för att uppnå ett eldupphör nu med humanitärt tillträde för mat, vatten och mediciner, ett humanitärt tillträde som måste till innan Gaza dör.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det här kriget började dock inte för 107 dagar sedan. För mer än 75 år sedan startade fördrivningen av palestinier. Vi har ett ansvar att stoppa den folkfördrivningen i dag.

(Applåder)


Anf. 4 Lorena Delgado Varas (V)

Fru talman! Det har gått över 100 dagar sedan den 7 oktober. Tyvärr redovisar ministern, precis som medierna, de israeler som mördats men inte de oskyldiga civila palestinier som mördats. Bakom varje siffra finns det en människa som var älskad, som hade en framtid, som sörjs. Till i dag, om vi räknar från den 7 oktober, har över 25 000 palestinier mördats; 12 000 av dem är barn. Räknar vi längre tillbaka är siffran mycket, mycket högre.

Förutom morden på de civila i Gaza begås attacker och mord på civila på Västbanken av den israeliska armén och israeliska bosättare som beväpnats av den israeliska staten. Det är provocerande att ministern säger att det är svårt för en extern part att bedöma hur principerna om åtskillnad, proportionalitet och försiktighet tillämpats med tanke på användandet av bombmattor över bostadsområden i Gaza, riktade bombningar mot sjukhus och attacker mot specifika grupper som journalister. Ministern kanske kan vända sig till FN för mer information.

Vi har under de här över 100 dagarna också fått höra uttalanden från ministrar, höga militärer och Netanyahu själv om att man ska ta över Gaza, kosta vad det kosta vill, och att det kommer att fortgå åtminstone till 2025. Det hoppas jag att utrikesministern har fått information om. Det här är en folkmordsretorik - en retorik som man fullföljer.

President Isaac Herzog, som i västvärlden setts som en progressiv, framåtsyftande president, tydliggjorde till exempel att Israel inte gjorde skillnad på civila och militanta palestinier i Gaza. Han sa: Det är en hel nation som är ansvarig. Retoriken om att civila inte vet eller att de inte är involverade är inte sann. Vi kommer att bekämpa dem alla tills vi bryter deras ryggrad.

Regeringen med Kristersson och Billström i spetsen vägrar att göra det minsta för att stoppa folkmordet, vilket faktiskt är en skyldighet enligt folkmordskonventionen. Jag kikade på listan över sanktioner som Sverige tillämpar just nu. Jag menar ingen kritik mot sanktionerna i sig, men många av bakgrunderna bleknar jämfört med den blodigaste konflikten i modern tid, som Israels offensiv mot Gaza är.

Den här regeringen, som pratar så fint om att använda handel och så vidare som ett sätt att öka demokrati och bidra till en framtid i fattiga länder, är inte ens villig att göra det minsta under pågående folkmord.

Jag kommer att försöka att bemöta några av de saker som ministern har uttalat här så att vi hamnar i en verklig kontext. Jag vill börja med att lägga siffror på bordet: 25 000 mördade, ett okänt antal mördade under spillrorna, 1,9 miljoner fördrivna, 60 000 skadade, tusentals föräldralösa, 300 000 bostäder sönderbombade, alla universitet bombade, alla sjukhus bombade och attackerade, skolor bombade, FN-skolor bombade, flyktingläger bombade, alla moskéer bombade, alla historiska byggnader bombade, det historiska arkivet totalförstört.

Detta om inte annat är folkmord.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

(Applåder)


Anf. 5 Stefan Olsson (M)

Fru talman! Kriget i Gaza är en tragedi, och det är vi nog alla eniga om. Det är inte första gången som vi har en interpellationsdebatt i ämnet. Förra gången var den 16 november, och den här debatten blir därför i någon mån en repris.

Så som debatten utvecklade sig då ville olika företrädare för oppositionen att Sveriges regering skulle uttala att Israels krigshandlingar i Gaza är oproportionerliga och därför olagliga. Det är också så debatten förs nu här i dag. Interpellanterna vill att Sverige slår fast att Israel bryter mot krigets lagar.

Jag vill därför på samma sätt som jag gjorde i den förra debatten i stället rekommendera regeringen att inta en mer försiktig hållning. Vi talar här om anklagelser om krigsbrott. Och det brukar inte vara klokt att försöka avgöra om någon har begått brottsliga handlingar baserat på rapporter i medierna, om inte brottet är uppenbart, som när Ryssland terrorbombar bostadshus i Ukraina. Klokt är att vänta in vad professionella bedömare säger, exempelvis åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen. Då kommer vi också att få en .

(TREDJE VICE TALMANNEN: Jag vill påminna om att kammarens överläggningar inte får störas av åhörare på läktaren. Jag ber vakterna att snarast avlägsna de personer som stör ordningen.)

Tack, fru talman! Jag fortsätter.

(TREDJE VICE TALMANNEN: Var så god!)

Då kommer vi också att få en bedömning av de krigsbrott som Hamas begår med nyttjande av mänskliga sköldar, för att inte tala om den fruktansvärda attack mot civila som inledde kriget.

Om regeringen i stället gör som interpellanterna vill och ger sig in i debatten med det enda syftet att kalla Israel för krigsförbrytare blir Sverige en del av konflikten. Och det är en konflikt som faktiskt inte är Sveriges.

Det kommer att komma en tid då vi med bättre kunskapsunderlag än nu kommer att kunna bedöma om Israels krigföring har varit laglig eller inte. En sådan rättsprocess bör då ledas av dem som har expertkunskaper om strid i bebyggelse och om internationell humanitär rätt. Annars blir det mest lösa tyckanden.

Fru talman! Det är kriget i sig som är det stora problemet, och en viktigare fråga för regeringen att fokusera på är vad Sverige kan göra för att vi ska komma till ett slut. Jag kan som alla andra se konsekvenserna i form av förlorade människoliv och förstörelse av städerna. Det är därför rimligt att ställa frågan till Israel om de militära insatserna kan trappas ned.

Den andra parten i kriget, terrororganisationen Hamas, kan också uppmanas att kapitulera. Det finns ingen möjlighet för Hamas att vinna militära framgångar. Som för de tyska nazisterna i Berlin i april 1945 kommer ett fortsatt krig bara att plåga den egna befolkningen till ingen nytta för någon. Vi talar ibland om Hamas som om de inte vore en grupp människor som förstår vad vi säger, men det är en politisk rörelse med ledare som kan tilltalas.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Ansvaret för att få ett avslut på kriget ligger inte endast på Israel. Jag noterar att oppositionens företrädare i sina inlägg inte har sagt ett enda ord om Hamas skuld för att kriget fortfarande pågår.

(Applåder)

I detta anförande instämde Ann-Sofie Lifvenhage, Erik Ottoson, Maria Stockhaus och John E Weinerhall (alla M).


Anf. 6 Morgan Johansson (S)

Fru talman! I fredags kunde vi läsa att gravida kvinnor i Gaza som måste föda med kejsarsnitt nu gör det utan bedövning. Kejsarsnitt utan bedövning! Det är bara en skärva av den verklighet som nu råder i Gaza.

Företrädaren för FN:s barnfond Unicef, Tess Ingram, har kommenterat detta i Sky News. Hon har sagt att nyfödda bebisar lider medan mödrarna blöder ihjäl, och det borde hålla oss alla vakna om nätterna. Dessa bebisar föds in i ett helvete. Precis så är det. Det Gaza som redan före invasionen och bombningarna var världens största utomhusfängelse, och där tillvaron för människorna redan var mycket svår, har nu förvandlats till just ett helvete på jorden.

Det här är en i raden av alla fruktansvärda nyheter som vi har kunnat ta del av under de över tre månader som kriget nu har pågått. Det är tre månader av nästan dagliga bombningar av tätbefolkade områden. Hela stadsdelar har jämnats med marken.

Hamas terrorattack den 7 oktober var ett fruktansvärt brott: 1 200 döda på en och samma dag. Israel har rätt att försvara sig mot Hamas. Men också krig har lagar. Ett krigsbrott rättfärdigar inte ett annat krigsbrott. Det är inte så internationell rätt fungerar.

Jag tittar på dödstalen i kriget. Hittills har uppskattningsvis 25 000 palestinier dödats. Talen kan vara lägre, och de kan också vara högre. Ingen vet hur många hundratals eller tusentals döda som finns under rasmassorna. Det lär vi inte ens få veta efter kriget. Många av dem kommer inte att kunna identifieras eftersom deras kroppar är sönderslitna. Det handlar om 25 000 palestinier, de flesta kvinnor och barn.

Hur många israeliska soldater har dödats? Där har vi faktiskt exakta siffror: 208 har dödats i Gaza. De palestinska förlusterna i Gaza är alltså över 25 000, de flesta kvinnor och barn. De israeliska förlusterna i Gaza är 208 soldater.

Så ser det ut - 99 procent av förlusterna i Gaza är på den palestinska sidan. Kan man då ens kalla det ett krig? Är det vad vi talar om? Är det inte snarare en massaker eftersom det är nästan bara den ena sidan som dör i Gaza?

Det vi talar om här är ett massivt övervåld som går långt över rimlighetens gränser, och det måste få ett slut. Vi kan hålla på och träta om vad vi ska kalla det och hur vi ska formulera oss. Ska vi säga tillfällig vapenvila? Ska vi säga humanitär vapenvila? Ska vi säga permanent vapenvila? Ska vi ens kalla det vapenvila? Ska vi inte i stället tala om eldupphör? Vi kan hålla på och prata om allt sådant och träta om hur vi ska formulera oss, men människor dör varenda dag medan omvärlden pratar.

Jag uppmanar den svenska regeringen att nu aktivt och starkt driva på i FN och i EU för en omedelbar vapenvila i Gaza och kräva att omvärlden använder alla till buds stående politiska och ekonomiska medel för att nå dit. Det internationella samfundet, fru talman, måste sätta stopp för dödandet - och det måste ske nu.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

(Applåder)


Anf. 7 Jacob Risberg (MP)

Fru talman! Först och främst vill jag tacka Lorena Delgado Varas, Ola Möller och Håkan Svenneling för att ha initierat dagens viktiga debatt.

Jag tänkte prata lite grann om principen the responsibility to protect. Det är en princip som antogs av FN 2005 efter lärdomar från bland annat Srebrenica och Rwanda. Principen stipulerar att en stat har en skyldighet, en förpliktelse, att skydda sin egen civilbefolkning om brott mot mänskligheten, krigsbrott eller folkmord pågår. Principen säger också att om den staten inte lyckas måste omvärlden hjälpa staten att skydda civilbefolkningen. Slutligen säger principen att om staten ändå inte lyckas skydda sin egen civilbefolkning är det omvärldens plikt enligt the responsibility to protect att skydda civilbefolkningen.

Redan den 7 oktober, samma dag som de fruktansvärda attackerna mot Israel begicks, sa FN att en total belägring av Gaza skulle strida mot internationell rätt. En månad senare sa FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, att både Israel och Hamas med största sannolikhet har begått krigsbrott. Den svenske professorn Pål Wrange har sagt att det är mycket sannolikt att Israel bryter mot folkrätten, och organisationer som Amnesty, Human Rights Watch och även svenska Läkare Utan Gränser har sagt att krigsbrott eller brott mot internationell rätt pågår i Gaza.

Vi har sett tvångsförflyttning av civila i Gaza. Det är ett krigsbrott.

Vi har sett bombningar av sjukhus. Det är ett krigsbrott. Av 36 sjukhus är 20 totalt förstörda och fungerar inte längre, och de övriga 16 fungerar bara delvis. Vi har redan hört vilket lidande patienter i dag får genomgå på grund av behandlingen.

Israel stryper tillgången till rent vatten. Man stryper tillgången till mat, och man stryper tillgången till el. Hela den palestinska befolkningen på 2,2 miljoner människor löper risk att svälta. Det är ett krigsbrott.

Minst 3 kyrkor och 157 moskéer har skadats eller förstörts av bombningarna. Det är ett krigsbrott.

Sedan den 7 oktober står samtliga 625 000 skolelever i Gaza utan någon form av skolgång, och 90 procent av alla skolor är i dag förstörda eller skadade.

För mig är det mycket tydligt att krigsbrott begås. Det bör vara tydligt även för den svenska regeringen. Responsibility to protect, skyldighet att skydda, är en princip som Sverige har varit med och skrivit under på. Jag undrar, fru talman, när den svenska regeringen ska agera utifrån den skyldigheten.

(Applåder)


Anf. 8 Linnéa Wickman (S)

Fru talman! Gaza är helvetet på jorden. Av de minst 25 000 döda palestinierna är 70 procent flickor och kvinnor, och 10 000 är barn. Varje timme dör två mödrar i Gaza, och de 50 000 kvinnor som är gravida utlämnas till ett kollapsat sjukvårdssystem samtidigt som hjälporganisationer uppger att antalet missfall har ökat med 300 procent.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

UN Women, vars stöd från Sverige har skurits ned med 55 procent under Tobias Billströms tid som utrikesminister, varnar nu för att kvinnor tvingas till kejsarsnitt utan bedövning i brist på ett omedelbart eldupphör och fullt humanitärt tillträde till Gaza.

I krigets spår, där våldet triumferar och Gaza nu är i princip obeboeligt, drabbas flickor och kvinnor särskilt hårt - och de drabbas dubbelt. De utsätts som en del av civilbefolkningen för en krigföring från Israels sida som till sin omfattning saknar motstycke i modern tid och som är den fullkomliga motsatsen till proportionerlig och precis användning av våld.

Det är ett groteskt våld i konflikter, och det hamnar ofta i skymundan. Som vi sett riktas det också mot civila israeler, mot kvinnor, som en del av Hamas oförsvarliga terrorattack.

Jag tvivlar inte på att utrikesministern tycker att den humanitära situationen i Gaza är fruktansvärd. Men baserat på agerandet sedan kriget startade tvivlar jag starkt på den politiska viljan från Sveriges regering att ta på sig ledartröjan och agera i praktiken för internationell rätt och ett omedelbart eldupphör.

Sedan kriget mellan Israel och Hamas startade har vi socialdemokrater tillsammans med andra oppositionspartier i Sveriges riksdag drivit regeringen framför oss, inte minst i EU-nämnden, för att förmå regeringen att driva på i FN och i EU för ett omedelbart eldupphör, för att akuta hjälpsändningar ska komma in i Gaza på en nivå som möter det gigantiska humanitära behovet och för att EU ska införa sanktioner mot våldsamma militanta bosättare som nu i skuggan av kriget i Gaza förnedrar, fördriver och dödar palestinier på Västbanken utan att Israel utifrån sin skyldighet som ockupationsmakt griper in. Tvärtom har vi under lång tid sett hur tvåstatslösningen medvetet slås sönder på marken genom illegala bosättningar och tvångsförflyttningar och nu med ett våld på Västbanken som når nya nivåer.

Fru talman! Inte en enda gång under dessa hundra dagar av krig har vi kunnat höra en tydlig och klar svensk röst från regeringen som kritiserar de folkrättsbrott som vi ser begås i kriget. I stället har Sveriges röst för anständighet tystnat.

Den SD-ledda regeringen valde i slutet av oktober att se till att Sverige röstade nej till FN-resolutionen om en humanitär vapenvila.

Man har också till skillnad från EU och trots att Sidas granskning av biståndet till Palestina har synats i sömmarna valt att fortsätta frysa utvecklingsbiståndet till civilsamhället i Palestina och till de krafter som är viktigare än någonsin för att en demokratisk och fredlig framtid bortom ockupation ska kunna byggas, med två stater som lever sida vid sida. Just dessa krafter väljer regeringen att försvaga mitt under brinnande krig. Det gör att orden om en tvåstatslösning ekar väldigt tomt.

Jag vill fråga utrikesministern vad Sverige gör och vad utrikesministern i kraft av sitt ämbete gör kommande timmar, dagar och veckor för att bidra till att en omedelbar vapenvila kommer till stånd.

(Applåder)


Anf. 9 Johan Büser (S)

Fru talman! Många tidigare talare i den här debatten har varit inne på den fruktansvärda, helvetiska situation som råder i Gaza för närvarande.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Många av oss kanske såg Rapport häromkvällen. Där fick vi möta en familj som lagade mat till barnen, som så många andra familjer. Skillnaden var att väggarna i köket, i vardagsrummet och i sovrummen var bortsprängda, och runt omkring bostäderna fanns det inga andra hus kvar.

Man frågade familjen: Vad gör ni när ni lagar mat åt era barn? De svarade: Vi kan endast hoppas på att freden en dag ska komma. Den kommer säkert snart, sa familjen uppgivet.

Jag tror att många blev berörda av den lilla flickan i samma inslag. Hon berättade först att hon saknade alla sina leksaker, som hade försvunnit, men kom snart in på att hon skulle kunna göra vad som helst för att åtminstone någon enda av alla dem som hon kände som inte längre finns skulle få komma tillbaka till livet. Därpå brast flickan ut i hejdlös gråt.

Fru talman! Vi väljer själva om vi i ett sådant läge vänder bort blicken eller försöker påverka situationen med det lilla var och en av oss kan göra.

Är man Sveriges utrikesminister har man faktiskt möjlighet att göra sin röst hörd. Man har möjlighet att tala som företrädare för ett land som historiskt sett engagerat sig mot våld, krig och förtryck och göra sin röst hörd. Med företrädare på utrikesministerposten som Sten Andersson, Anna Lindh, Margot Wallström och till och med Carl Bildt råder det inget tvivel om att Sverige haft tydliga röster för fred, mot ockupation, mot terrorism och för en tvåstatslösning och därmed spelat en viktig roll.

Fru talman! I november frågade jag utrikesministern i en interpellation hur Sverige tänkte agera givet den mycket svåra humanitära situation som redan då rådde i Gaza. Jag gjorde det delvis mot bakgrund av att många riksdagsledamöter och andra företrädare för den SD-ledda högerregeringen hade sagt och skrivit konstiga saker om både internationell rätt och situationen i Israel och Palestina.

Jag fick svar av utrikesministern, ett svar som jag till delar uppskattade, där utrikesministern fastslog att Sverige kommer att fortsätta bedriva intensiva diplomatiska förhandlingar och ansträngningar för att säkerställa efterlevnaden av humanitär rätt. Frigivning av gisslan togs upp, liksom behovet av att undvika en regional eskalering. Vidare var utrikesministern vid det tillfället tydlig med att det inte finns någon annan väg framåt än en förhandlad tvåstatslösning där Israel och Palestina kan samexistera i fred och säkerhet.

Gott så, fru talman. Jag välkomnade de orden från utrikesministern. Men som jag sa tidigare måste ord följas av handling, och att titta bort från det som sker är inte ett alternativ. Vi som jobbar med frågan dagligdags, i både utrikesutskott, EU-nämnd och andra forum, vet och tar del av dessa ståndpunkter. Men utöver detta kvarstår frågan: Vad har Sveriges regering och utrikesministern gjort för att bedriva de intensiva diplomatiska förhandlingar som utrikesministern nämnde senast här i kammaren? Har kritik till exempel framförts direkt till Israel för den pågående mycket aggressiva krigföringen? Har Sveriges regering tagit andra initiativ?

Jag tror att vi är många som undrar över detta här i dagens interpellationsdebatt, och jag tycker att det skulle vara intressant att få ta del av denna redogörelse här, när utrikesministern får tillfälle att svara efter våra inlägg.

(Applåder)


Anf. 10 Lotta Johnsson Fornarve (V)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Tack till interpellanterna för viktiga interpellationer, och tack också till ministern för svaret på interpellationerna! Men jag hör inte att utrikesministern säger ett enda ord om vikten av ett snabbt eldupphör för att få slut på det brutala dödandet av civila i Gaza. Vi har ingen exakt siffra över hur många som dödas. Euro-Med Human Rights Monitor gör egna beräkningar. Hittills räknar man med att över 31 000 har dödats och 61 000 skadats; ungefär hälften av dessa är kvinnor och barn. Dödandet måste få ett slut! Och det enda sättet att få ett slut på våldet är genom ett snabbt, permanent eldupphör. Det finns ingen militär lösning.

Självklart fördömer jag och Vänsterpartiet Hamas brutala angrepp på civila den 7 oktober. Det var ett förfärligt angrepp som inte kan försvaras. Men det går inte heller att försvara att Israel nu straffar hela den palestinska befolkningen.

Ministern fördömer Hamas användning av sjukhus för militära operationer och av civila som mänskliga sköldar men fördömer inte på ett tydligt sätt Israels bomber mot skolor, sjukhus och civila mål. Det är helt uppenbart att Israel begår och har begått ett stort antal brott mot folkrätten och internationell humanitär rätt och inte skyddat civilbefolkningen på det sätt man är skyldig att göra.

Självklart måste samtliga krigsbrott utredas och de skyldiga ställas till svars, oavsett av vem de begåtts. Det är därför bra att det nu pågår två utredningar om krigsbrott och folkmord i Internationella brottmålsdomstolen, ICC, respektive FN:s internationella domstol i Haag, ICJ. Det är viktigt att Sverige som land nu på ett öppet sätt ställer sig bakom och stöder dessa processer.

Situationen i Gaza är katastrofal. En rad organisationer, som FN, WHO med flera, varnar för att 2,2 miljoner människor står inför en svältkatastrof om inget händer. De få lastbilar som släpps in räcker inte långt. I en artikel i Aftonbladet berättar FN:s humanitära chef Martin Griffiths om den desperation som FN-medarbetare sett på plats. Han konstaterar också att Gaza blivit näst intill obeboeligt. Dess befolkning bevittnar varje dag hot mot sin existens medan världen tittar på.

Att Sverige i detta allvarliga läge fortsätter att frysa delar av biståndet till de palestinska organisationerna är minst sagt djupt upprörande. Inget annat land i EU har agerat som Sverige när det gäller biståndet. Biståndsorganisationer har tvingats bryta kontrakt med partner utan att det funnits någon saklig grund.

Biståndet måste återupprättas snarast. Utan ett utvecklingsbistånd till Palestina kommer det att behövas långt mer humanitär hjälp för att rädda liv och lindra människors akuta nöd och behov. Detta minskar både effektiviteten, långsiktigheten och värdigheten i det svenska biståndet.

Jag förväntar mig också att Sveriges regering är glasklar gentemot Israel och tydliggör att vi står upp för en palestinsk stat och inte bara för en israelisk, att en tvåstatslösning är den enda vägen framåt och att Israels illegala ockupation av Palestina och de illegala bosättningarna måste upphöra. Om inte Israel lyssnar är det högst relevant att kräva sanktioner mot Israel.

Men det viktigaste och mest akuta är ett snabbt, permanent eldupphör och att stoppa blockaden mot Gaza så att förnödenheter, mat och medicin kan komma in. Jag förväntar mig att Sveriges regering med kraft agerar och kräver ett snabbt eldupphör för att rädda liv på oskyldiga civila kvinnor och barn.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

(Applåder)


Anf. 11 Azra Muranovic (S)

Fru talman! Jag vill inleda med att berätta att vi vid den här tiden förra året var på en resa i Palestina och Israel med Diakonia. Efter det hade vi en interpellationsdebatt med utrikesministern - jag vet inte om du kommer ihåg det, men det hoppas jag.

Anledningen till att vi var så bestörta var att vi, förutom att vi fått se Västbanken och hur palestinier systematiskt har behandlats, fick tillfälle att träffa Eli Hazan från Likud, som själv sa till oss, öppet och ärligt, att det inte finns några oskyldiga palestinier utan bara aktiva och inaktiva terrorister. När vi frågade honom om detta gällde gamla, barn och civila sa han: Ja, de är inaktiva terrorister. Jag vill påminna om detta, för denna syn verkar ha spillt över när det gäller hur man har hanterat Gaza och Hamas terrorattack.

I november ställde jag ytterligare en interpellation till utrikesministern, där jag efterfrågade vilka åtgärder som utrikesministern och den svenska regeringen har vidtagit för att säkerställa att barns rättigheter, i enlighet med konventionen om barns rättigheter och internationell humanitär rätt, efterlevs. Då hade över 8 000 människor dödats, och över 3 500 av de civila offren var barn.

Nu står vi här igen, två månader senare. Antalet civila offer är nu över 25 000, varav över 10 000 barn. Jag vet att en hel del moderata företrädare har problem med dessa siffror och tycker att de kan vara uppblåsta och att man inte riktigt kan veta varifrån de kommer. Men FN, Röda Korset, Läkare Utan Gränser och Amnesty använder sig av detta. Vad är det som gör att Sveriges regering tvivlar på dessa siffror och sitter på händerna?

Av de civila som mist sina liv är 10 000 barn. Siffran över barn som skadats, traumatiserats eller amputerats utan bedövning är ännu högre, liksom siffran över törstiga och hungriga barn och barn som blivit föräldralösa. Detta är en katastrof av chockartade proportioner.

Jag häpnar över att man beter sig som att det regnar och väntar på att vädret ska slå om igen. Gaza har blivit en barnagrav, men jag hör ingen från regeringen fördöma detta.

På min tidigare interpellation svarade utrikesministern: "Den svenska regeringen, tillsammans med ett enat EU, har konsekvent uppmanat båda sidor att respektera den internationella humanitära rätten och skydda den civila befolkningen. Direkta attacker mot civila och civil egendom är inte tillåtna. Principer om åtskillnad mellan militära mål och civila objekt, proportionalitet och försiktighet måste alltid tillämpas. Barn ska enligt den internationella humanitära rätten särskilt skyddas givet sin sårbarhet. Sjukhus, sjukvårdspersonal och humanitär personal åtnjuter också ett särskilt skydd."

Nu har det dödats fler barn än när vi hade den här interpellationen i november. Det har dödats fler barn i Gaza än det antal barn som dödats sammanlagt i Gaza och på Västbanken sedan 1967. Jag undrar om utrikesministern skulle kunna redogöra för vilka intensiva diplomatiska ansträngningar som har gjorts. Har man framfört allvaret i situationen till Israel, eller har de ekonomiska intressena vägt tyngre?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

(Applåder)


Anf. 12 Denis Begic (S)

Fru talman! Krig är helvete. Det vet jag, och det vet mina landsmän som för 30 år sedan flydde - bland annat hit till Sverige.

Den humanitära krisen i Gaza, där över 25 000 människor, framför allt kvinnor och barn, har mist sina liv, måste få oss att reflektera över vår egen roll och våra värderingar som nation. Det är tydligt att Sveriges nuvarande hållning gentemot konflikten mellan Israel och Palestina kräver en djupgående omprövning, särskilt i ljuset av rättsstatens principer om mänskliga rättigheter.

Israel har som ockupationsmakt ett ansvar för att följa internationell rätt. Rapporter om överdrivet våld, förstörelse av civil infrastruktur och andra allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter kan inte ignoreras. Sverige, som är känt för sitt försvar av mänskliga rättigheter och rättsstatens principer, måste ta tydligare och mer kraftfull ställning mot dessa kränkningar.

För det första måste Sverige kräva omedelbar vapenvila av Israel och att Israel respekterar sina internationella åtaganden. Det innebär att säkerställa skydd för civilbefolkningen i de ockuperade områdena och att ge omedelbar och obehindrad tillgång till humanitär hjälp. Vi måste också fördöma och arbeta för att motverka den pågående expansionen av israeliska bosättningar på ockuperad mark. Det är en handling som strider mot internationell rätt och försämrar möjligheterna till en hållbar fred.

För det andra bör Sverige aktivt bidra till de internationella ansträngningarna för att hitta en rättvis och varaktig lösning på konflikten. Detta innebär att stödja en tvåstatslösning där båda parter kan leva i fred och säkerhet. Vi måste också arbeta för att hålla båda parter ansvariga för sina handlingar och säkerställa att framtida förhandlingar präglas av respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer.

Sveriges röst och handlingar på den internationella arenan är avgörande. Det nämndes också i ett tidigare anförande. Vi kan inte längre stå passiva inför den pågående konflikten och det dagliga lidandet för palestinierna, men också för en hel del israeler. Det är vår skyldighet att aktivt främja fred, rättvisa och mänskliga rättigheter.

Jag uppmanar därför regeringen att ompröva och stärka sin hållning i denna konflikt i enlighet med Sveriges värderingar som en nation som respekterar och försvarar internationell rätt och mänskliga rättigheter. Därför måste regeringen förändra sin nuvarande hållning och vidta konkreta åtgärder för att på ett effektivt sätt adressera kränkningar av mänskliga rättigheter och den humanitära kris som just nu pågår i Gaza.

(Applåder)


Anf. 13 Peter Hultqvist (S)

Fru talman! Krigets lagar är uppbyggda utifrån det som kallas för distinktion, proportionalitet, försiktighet, förbud mot onödigt lidande, förbud mot överflödig skada och principen om icke-diskriminering. Det finns ett förbud mot att attackera civila. Civilbefolkningen ska skyddas, och civila objekt får inte anfallas. Sjukvården ska skyddas, och sårade och sjuka ska omhändertas.

Det här ingår i krigets lagar. Det krävs inte så mycket för att kunna konstatera hur det ser ut när man har bombat, skövlat och förstört. I alla fall ser jag det jag ser. Jag tror att mina ögon fungerar. Men det verkar som att det i vissa delar i den här församlingen finns någon sorts försiktighetsprincip där man nästan ska förneka det man uppenbart upplever och ser. Det tycker jag är rätt märkligt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

En av de största orsakerna till att brott mot krigets lagar förblir ostraffade är okunskap. Det beror på att man inte vill göra någonting åt situationen; det är det som är orsaken. Det finns någon sorts förnekelse i detta, där man inte tror att de som man - möjligen - tror gott om kan begå den här typen av handlingar.

Det talas om dialog. Utrikesministern räknar upp en lång rad samarbeten med Israel. Har det här lett till att vi har fått en lösning på Palestinafrågan? Har det lett till att kriget är slut? Har det lett till att händelserna i Gaza inte har inträffat?

Hur ser dialogen med palestinierna ut? Det är ju också en del i detta. Det måste då vara fråga om en dialog som upplevs vara värd namnet och inte bara någonting som ständigt upprepas i olika sammanhang men som i praktiken har noll och intet värde.

Då kommer man till en kärnpunkt. Om det nu är så att en tvåstatslösning är möjlig kräver det att den palestinska myndigheten, som var en konsekvens av det avtal som Arafat och Rabin undertecknade, får ett massivt och tydligt stöd från det internationella samfundet. Sker inte det finns inte den tyngdpunkt på den palestinska sidan som gör det möjligt att föra förhandlingar på ett rättvist sätt.

Den palestinska myndigheten är inte Hamas. Det har upprepats så många gånger från vår sida att vi tar avstånd från terrordådet av Hamas och att vi ser det som ett brott mot krigets lagar att det är en debatt som egentligen inte behöver föras. Men det verkar vara väldigt svårt för regeringsföreträdare att i olika sammanhang tydligt se vad det är som Israel egentligen pysslar med.

Om man tittar på hela frågan om en tvåstatslösning kan man enkelt konstatera att bosättningarna, detta att människor får åka på skilda vägar, att Israel expanderar bosättningarna och bygger mur och så vidare, försvårar och underminerar en tvåstatslösning. Det krävs ingen djupare utbildning för att inse detta. Det är en rätt enkel analys, för det är en analys ur verkligheten. Det visar att det här inte har hållit. Eldupphör är i alla fall någonting som kan vara början på en eventuell förbättring.

(Applåder)


Anf. 14 Margareta Cederfelt (M)

Fru talman! Jag har lyssnat på debatten länge, och jag vill först säga att jag helt står bakom utrikesminister Tobias Billströms inlägg och även min kollega Stefan Olssons inlägg.

Jag skulle vilja lyfta en fråga som jag hörde den före detta försvarsministern yttra sig om. Men det är det enda jag har hört här om detta, och jag tycker att det här är en grundfråga som måste upp i debatten.

Den 7 oktober förra året, tidig morgon, gick Hamas till angrepp i sin operation al-Aqsa-flodvågen. Det var den judiska sabbaten, under högtiden Simchat Torah. Det var ett angrepp mot israelisk civilbefolkning. Det var ett angrepp som slog hänsynslöst mot civilbefolkningen - mot kvinnor och barn, precis som ni har talat om. Vi är många som minns den 7 oktober. Det var en förfärlig dag. Krig föder tyvärr ofta krig. Men jag tycker att det är olyckligt att ni inte nämner den 7 oktober, för det var en sorgens dag - en förfärlig dag.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

(Applåder)


Anf. 15 Utrikesminister Tobias Billström (M)

Fru talman! Det är nu över tre månader sedan terroristgruppen Hamas genomförde sina barbariska attacker mot Israel och det nu pågående kriget inleddes. Som jag sa inledningsvis är det mänskliga lidandet på bägge sidor enormt. Israel har drabbats av det värsta massmordet på judar sedan Förintelsen, och samtidigt har många tusen palestinier dött i kriget.

Regeringen står upp för Israels rätt att försvara sig. Israels mål att slå ut Hamas militära förmåga är därför förståeligt. Dessutom skulle det möjliggöra ett slut på Hamas auktoritära islamistiska styre. Regeringen välkomnar därför antagandet av den nya sanktionsregimen mot Hamas, som man beslutade om i fredags.

Samtidigt växer regeringens oro över omfattningen av krigföringens konsekvenser för civilbefolkningen i Gaza, det mycket stora antalet civila döda, varav förfärande många är barn, och de omfattande skadorna på civil egendom. Detta reser frågor om efterlevnaden av den internationella humanitära rätten. Jag reser dessa frågor, och det har också andra företrädare gjort.

Sjukhus och sjukhustransporter åtnjuter ett särskilt skydd enligt den internationella humanitära rätten. Sjukhuspersonal och patienter ska skyddas, och regeringen har därför enträget uppmanat Israel att visa största möjliga återhållsamhet för att säkerställa skyddet av civila. Även humanitär personal ska skyddas och respekteras.

Samtidigt får Hamas inte använda civila som mänskliga sköldar eller sjukvårdsinrättningar som bas för sina militära operationer. För att avgöra om Israel har brutit mot den internationella humanitära rätten fordras dock prövning, och vi har inte den information som krävs för detta. Vi har till exempel inte underlag för att avgöra om Hamas har lagt ett militärt mål under en civil byggnad. Detta bör därför oberoende rättsliga instanser utreda, och som bekant har till exempel Internationella brottmålsdomstolen en pågående förundersökning om situationen i Palestina.

Vad som är helt klart och som regeringen har återupprepat i både bilaterala och multilaterala sammanhang är vikten av att alla parter tillämpar principerna om åtskillnad mellan militära mål och civila objekt, proportionalitet och försiktighet. Därtill skulle deportation av palestinier från Gaza strida mot folkrätten.

Fru talman! Regeringen har, liksom EU, understrukit den allvarliga humanitära situationen i Gaza och krävde därför tidigt humanitärt tillträde. Regeringen röstade också, tillsammans med övriga nordiska länder och en betydande majoritet av EU:s medlemsländer, för resolutionen om ett eldupphör av humanitära skäl i FN:s generalförsamling den 12 december förra året.

Resolutionen kräver ett omedelbart eldupphör av humanitära skäl och understryker alla parters ansvar för att skydda civila och möjliggöra att humanitär hjälp når civilbefolkningen i Gaza. En förutsättning för att Sverige skulle rösta för resolutionen var dess krav på omedelbar och villkorslös frigivning av samtliga i gisslan som hålls av Hamas och andra grupper i Gaza.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Regeringen välkomnar EU:s arbete i samarbete med FN, USA och regionala partner för att återuppta fredsprocessen i Mellanöstern. Vid EU:s utrikesministermöte tidigare i veckan välkomnade jag EU:s fortsatta arbete med att få igång en process för fred baserad på en framförhandlad tvåstatslösning.

Vi stöder viktiga initiativ såsom en förberedande fredskonferens så snart som möjligt. Regeringens budskap är därför att Sverige står redo att bidra i ett bredare europeiskt initiativ. Sverige, liksom EU, ska alltså vara en stark röst för en framförhandlad tvåstatslösning där Israel och Palestina kan samexistera i fred och säkerhet.

(Applåder)

I detta anförande instämde Erik Ottoson och John E Weinerhall (båda M).


Anf. 16 Ola Möller (S)

Fru talman! Det är intressant att lyssna på denna debatt. Jag måste ärligt säga att det är tur att det är Tobias Billström och inte någon av de moderata riksdagsledamöterna som är utrikesminister, för Tobias Billström klarar ändå av att se att det skulle vara ett folkrättsbrott att etniskt rensa Gaza. Men att 16 byar på Västbanken sedan den 7 oktober aktivt har tömts av bosättare med support av IDF är ett folkrättsbrott. Detta är bekräftat; där har vi full information.

Man behöver nog ha ganska stora skygglappar, för att inte säga ögonlappar, för att inte se vad som händer och inte se informationsflödet från FN, Amnesty, Human Rights Watch, Röda Korset, Läkare Utan Gränser, USA, Spanien, Tyskland, England och i princip alla nyhetsmedier i hela världen.

Jag ska lyfta upp varför det blir så här. Det beror på något som Breaking the Silence, den israeliska organisationen för veteraner från den israeliska armen, har berättat om, nämligen att den israeliska armen har ett modus operandi som bygger på två linjer.

Den ena linjen är den som ledde fram till att man sköt sin egen gisslan, som kom ut i kalsonger med en vit flagga. Pang, pang, pang! Så sköt den israeliska armén tre israeler utan att fråga varför de gick med en vit flagga. Detta beror på att Israel har som princip att skydda sina soldater framför civila. Man skjuter först och ställer inga frågor. Det var också därför kvinnor som lämnade ett hus blev ihjälskjutna på öppen gata av israeliska krypskyttar för några veckor sedan.

Den andra linjen i detta modus operandi innebär att man ska förstöra infrastrukturen för de eventuella motståndare man har. Detta har man tillämpat i Libanon tidigare, och nu gör man det också i Gaza. Det är därför så mycket civil infrastruktur sprängs. Det är inte för att man skickar bomber mot husen, utan det är för att man, när huset är tömt, minerar och spränger det.

Alla har säkert sett bilden på sjukhuset som sprängdes. Det gör man för att förstöra möjligheten för fienden att fortsätta sin verksamhet och existera. Taktiken för att förgöra Hamas är att förgöra möjligheten för det palestinska folket att existera eftersom de, precis som nämnts här tidigare, av Likuds ledamot konstaterats vara antingen potentiella eller aktiva terrorister.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag måste kommentera ledamoten Olssons uttalande att det inte är konstaterat att folkrättsbrott sker. Tydligen är det konstaterat i kriget mellan Ryssland och Ukraina. Där har ungefär 500 barn dött på snart två år. I Gaza har över 10 000 barn dött på tre månader, men ledamoten Olsson förmår inte se detta. Det är en faslig tur att ledamoten Olsson inte är utrikesminister.

Jag vill, eftersom jag har ställt interpellationen, ställa en fråga om självförsvar och proportionalitet. När slutade ministern tycka att det var proportionerligt? För det tyckte han ju en lång stund. Vilket datum inträffade det? Vilken händelse var det som gjorde att det inte var proportionerligt längre?

Jag minns den 7 oktober, men jag minns också den 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 och 17 oktober och varje dag ända fram till i dag. Det pågår varenda dag, Margareta Cederfelt. Kom ihåg det du också!

(Applåder)


Anf. 17 Håkan Svenneling (V)

Fru talman! Att inte låta straffrihet råda är en av omvärldens viktigaste roller när brott och övergrepp begås. Oavsett var, mot vem eller av vilka brott begås mot internationella konventioner måste vi kämpa för att man ska ställas till svars för sina handlingar. Ansvarsutkrävande ska råda, inte straffrihet. Därför har Sverige tillsammans med andra stater skapat två domstolar med snarlika namn, som båda finns i Haag.

I höstas besökte jag ICC, International Criminal Court, som är en domstol som i enlighet med den så kallade Romstadgan åtalar och dömer personer som begår folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. En känd förövare som ICC har begärt häktning av är Rysslands Vladimir Putin.

Israel har ett track record av att motarbeta domstolen ända sedan den bildades och har inte anslutit sig till ICC. Sedan 2015 är Palestina medlem av ICC. Sedan 2020 pågår en utredning ledd av en åklagare, och genom Palestinas anslutning kan åklagaren utreda både brott begångna av palestinier och Israels brott på palestinskt territorium i Gaza.

Den andra domstolen i Haag är ICJ, som under den senaste tiden har blivit mer omtalad. Det är FN:s främsta juridiska organ, en domstol där rättstvister mellan stater avgörs. Att domstolen nu hamnar i strålkastarljuset beror på att Sydafrika före nyår lämnade in en stämning mot Israel gällande brott mot FN:s folkmordskonvention från 1948. Sydafrikas stämning för prövning av folkmord har fått stöd av ett flertal länder. Det som ICJ ska ta ställning till är alltså om Israel begår, eller om det finns risk för, folkmord.

Sverige borde stödja Sydafrikas anmälan till ICJ. Frågan om Israel begår folkmord måste prövas i domstol. Sverige borde också öka stödet till ICJ så att krigsbrott kan utredas snabbt och effektivt. Vi har ett ansvar för att straffrihet inte ska få råda. Så låt oss ställa Netanyahu, Ben-Gvir, Smotrich och gärna också Hamas inför domstol för krigsbrott.

Denna debatt är ingen repris. Under hösten och vintern har vi sett hur situationen har försämrats. Och jag blir oroad när en moderat ledamot som Olsson har missuppfattat vad vi i oppositionen vill. Vi vill att Sverige ska stå upp för folkrätten, för det internationella regelverk som vi tillsammans har kommit överens om. Vi vill att Sverige ska kämpa för eldupphör och för att blockaden av Gaza, både den som har pågått ända sedan 2007 och den vi nu ser när man stoppar mat, vatten, mediciner och bränsle från att komma in till Gaza, bryts. Vi vill att Sverige tar tag i taktpinnen för fred och ansluter sig till Sydafrikas arbete för ansvarsutkrävande och tar tag i taktpinnen för att få ett slut på den israeliska ockupationen av Palestina och börjar kämpa för en långsiktig och hållbar fred och en tvåstatslösning.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi får många uttalanden i dag från moderat håll, men vi får inga svar på hur utrikesministern arbetar för att uppnå detta. Har Israels ambassadör kallats upp? Har man gjort någonting sedan man röstade i FN:s generalförsamling? Vi har ännu inte hört några konkreta exempel. Och varför nämns inte den 7 oktober? Jo, det är för att vi inte har någon politisk konflikt om hur vidriga Hamas brott var. Men vi har en politisk konflikt mellan opposition och regering om varför regeringen gör så lite när vi ser barn, kvinnor och andra palestinier svältas, mördas och bombas ihjäl i Gaza varje dag. Då undrar vi: Var är den svenska regeringen? Vi är inte där vi brukade vara förut.

(Applåder)


Anf. 18 Lorena Delgado Varas (V)

Fru talman! Jag fortsätter med bemötandet av den text som jag inledde med, så att vi alla har rätt grund att stå på och inte bara ministerns vilja att förminska folkmordet.

Ministern rättfärdigar bombandet av sjukhus genom att peka på att Hamas använder civilbefolkningen som mänskliga sköldar och sjukhusen som militära kommandocentraler. Det finns inga bevis för det. Eller är det så att ministern har sett den israeliska arméns Tiktokvideo? Det vore olyckligt, och den är dessutom osann.

Oavsett detta har både FN, MR-organisationer och folkrättsexperter gång på gång pekat på att detta är krigsbrott och att det måste upphöra omedelbart. Ett sådant konkret uttalande har vi inte hört från den svenska regeringen.

En av mina frågor om att bryta associeringsavtalet med Israel avfärdar ministern helt. Snarare ska man fördjupa samarbetet. I dag är inget undantag. Man lyfter fram Israels innovationer och forskning. Intresset av att ta del av detta väger alltså tyngre än palestiniers liv. Hela det israeliska samhället hålls uppe av apartheidsystemet, det ekonomiska tillskottet från USA och de fördelaktiga handelsavtalen.

Om vi på allvar menar att vi vill ha en tvåpartslösning måste regeringen sätta press genom att avbryta detta tills den israeliska staten går att resonera med. Så är inte fallet i dag. Varför ska vi upprätthålla och fördjupa relationerna till en stat som inte bara ockuperar utan också bedriver folkmord? Moderaterna stod på fel sida om historien när det handlade om apartheid i Sydafrika, och de står fortfarande på fel sida om historien när det handlar om Palestina. Och precis som det sydafrikanska folket har det palestinska folket rätt till frihet. Hur får de det?

På tal om innovation och forskning vill jag lyfta fram det skeva i att man håller Israel om ryggen vid folkmord samtidigt som den palestinska akademiska världen demoleras. År av forskning och innovationer har söndertrasats. Akademiker och studenter har mördats. Arkiv har bombats.

När studenter ute på landets lärosäten här i Sverige kräver att universiteten ska avbryta samarbeten med Israel och företag som har band med Israels vapen- och säkerhetsindustri möts de av restriktioner och munkavlar av våra lärosäten. Till och med utbildningsministern går ut och försöker insinuera att kraven är skadliga för den akademiska friheten. Men med detta visar man att Sverige inte har problem med att stötta innovation och forskning som gynnats och använts vid folkmord, men samtidigt nekar man det palestinska folket utveckling.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi i Vänsterpartiet menar att regeringen måste ta ton för ett eldupphör och avbryta samarbeten med Israel och ställa sig bakom folkmordsrättegången och krigsbrottsrättegången. Vi kommer inte att glömma, och vi kommer att kräva rättvisa. Ministern måste redovisa vad som görs.

(Applåder)


Anf. 19 Stefan Olsson (M)

Fru talman! Den centrala frågan i denna interpellationsdebatt är: Vad bör Sveriges regering göra?

Jag får tacka utrikesministern och interpellanterna för debatten. Men jag noterar att oppositionen vidhåller att det viktiga för Sveriges regering är att förklara att Israel är krigsförbrytare. Men jag tror, som sagt, att det bästa är att invänta professionella bedömningar från dem med kunskap om strid i bebyggelse och om krigets lagar. Att inta denna hållning är inte alls att okritiskt acceptera allt som Israel gör, som oppositionens företrädare felaktigt hävdar.

Det kommer kanske som en överraskning, men det är faktiskt inte Tobias Billström som har startat kriget i Gaza och driver det framåt. Jag förstår upprördheten över konsekvenserna av kriget. Men det är inte Tobias Billström som är ansvarig för detta.

Fru talman! Som avslutning skulle jag därför vilja be att utrikesministern berättar om vilka samtal som fördes på ministerrådet för utrikesärenden i går, och där samtal med alla ledande aktörer i regionen faktiskt förekom. Det är som utrikesministern säger, nämligen att det enda sättet att skapa en långsiktig och hållbar fred i området är att få igenom en tvåstatslösning. Och som jag har kunnat läsa om i medierna diskuterades det i går hur framtiden ska se ut. Jag tror att det är det som Sveriges regering främst av allt bör fokusera på och inte föregripa den rättsprocess som kommer att ske när kriget är slut.

(Applåder)


Anf. 20 Morgan Johansson (S)

Fru talman! Med anledning av föregående inlägg talar vi om 25 000 döda varav kanske 10 000 är barn. Det är ingenting som man kan skämta om, Stefan Olsson, utan denna situation är en av de värsta som vi har sett på decennier. Och denna debatt ska man ta på allvar.

Jag hoppas att utrikesministern tar till sig av den debatt som vi har haft här i dag. Jag skulle tro att den är ett uttryck för den frustration som väldigt många i Sverige känner just nu, alltså den frustration som man känner när man ser nyheterna som kommer från Gaza varenda dag och från alla våra nyhetsmedier. Vi ser så att säga hur Gaza läggs i ruiner och hur tiotusentals civila dödas, lemlästas och plågas för att de har haft oturen att födas i Gaza och för att de lever i ett område där Hamas har gripit makten och har haft den sedan 2007. I 17 år har Hamas styrt i Gaza och förtryckt sin egen befolkning. Det är Gazabornas öde - först att förtryckas av Hamas i 17 år och sedan dödas i detta krig som något slags straff för det som Hamas har gjort. Det finns ingen rimlighet över huvud taget i detta. Och det finns ingen anständighet i detta över huvud taget. Detta måste få ett slut.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag uppmanar utrikesministern att använda sig av alla de politiska och ekonomiska medel som står till buds för att driva på för en omedelbar vapenvila. Det är viktigt att Europa och EU tar initiativet. När USA nu går in i en valrörelse kommer man att fokusera mer och mer på de inrikespolitiska frågorna i USA, och man kommer inte att kunna ta det initiativet. Men EU har vi kvar, och jag vill att Sverige tar ledningen i en sådan process och aktivt driver på i EU för att få till stånd en omedelbar vapenvila.

Detta är vad vi kräver av den svenska regeringen, och där vill jag ha ett svar av utrikesministern. Tänker han ta på sig det ledarskapet?

(Applåder)


Anf. 22 Jacob Risberg (MP)

Fru talman! Först vill jag vända mig till de två moderata ledamöter som deltar i dagens debatt. Ledamoten Cederfelt kan förvissa sig om att vi var ett flertal, däribland jag, som nämnde de fruktansvärda attacker som Hamas genomförde den 7 oktober. Beträffande ledamoten Olssons inlägg måste jag säga att han tyvärr förlorar debatten på grund av Godwins lag. Den kan ni googla, om ni vill.

Jag vill därmed återgå till utrikesministerns svar. Tydligen växer utrikesministerns oro över antalet civila offer i Gaza. Vi får höra att regeringen har uppmanat Israel att visa återhållsamhet och att skydda civila. Men jag hörde inte ett enda ord om vår egen plikt enligt principen responsibility to protect, det vill säga skyldighet att skydda. När en stat misslyckas med att skydda den egna civilbefolkningen åligger det omvärlden, inklusive Sverige, att gripa in och skydda civilbefolkningen.

(Applåder)


Anf. 23 Linnéa Wickman (S)

Fru talman! Under våra liv kommer det stunder då våra val och ansträngningar, eller bristen på ansträngningar, tydligt avgör vilka vi är både som människor och som folkvalda. Jag tror att dessa månader av krig mellan Israel och Hamas, där civilbefolkningen i Gaza får betala det yttersta priset för Hamas oförsvarliga terrorattack, kommer att vara en sådan tid - också för utrikesministern och ytterst för Sveriges regering.

Många viktiga frågor har ställts under denna debatt om vikten av en humanitär och omedelbar vapenvila, om vikten av att utreda folkrättsbrotten i kriget och om vikten av att Sverige kliver fram och visar ett ledarskap i stället för att huka sig bakom talepunkter om stöd till tvåstatslösningen medan man i handling visar att man egentligen gör allt annat än det som krävs för att faktiskt stå upp för tvåstatslösningen. Det är vad vi gör som spelar roll, inte bara vad vi säger.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Det går inte en dag utan att jag tänker på Amina, som jag fick möta på Västbanken för drygt ett år sedan. Med hjälp av svenskt bistånd driver hon ett kvinnokooperativ inom jordbruk och har stärkt såväl den ekonomiska egenmakten som den politiska makten för kvinnorna i byn kraftigt. Detta är ett svenskt bistånd som regeringen har bestämt inte ska betalas ut. På frågan varför Amina ska betala priset för Hamas attack tycker jag att utrikesministern är svaret skyldig.

När Tobias Billström blickar tillbaka på sin politiska gärning, vill han då vara utrikesministern som i det internationella samfundet gjorde sitt yttersta för folkrätten och respekten för mänskligt liv, för en omedelbar vapenvila och för realistiska steg mot en tvåstatslösning - eller vill han vara den utrikesminister som gömde sig bakom tomma talepunkter medan Gazas kvinnor, under tungt bombardemang, tvingades till kejsarsnitt utan bedövning?

(Applåder)


Anf. 24 Johan Büser (S)

Fru talman! Denna debatt går så sakteliga mot sitt slut, och jag tycker att den har varit tydlig. Vi från oppositionen har varit tydliga mot utrikesministern med vad vi vill se

För att det inte ska bli någon förvirring: Vi socialdemokrater har oerhört tydligt fördömt Hamas fruktansvärda attacker den 7 oktober. Jag har själv, tillsammans med min partiordförande Magdalena Andersson, träffat anhöriga till de gisslantagna, och vi kräver ett omedelbart frisläppande av dessa. Men debatten här i dag handlar om att vi skiljer oss åt i ansträngningarna. Från Socialdemokraternas sida är vi oerhört tydliga med att Sverige tydligt måste säga ifrån gällande Israels för närvarande aggressiva krigföring, som drabbar oskyldiga civila, kvinnor och barn.

Vår uppmaning till dig, utrikesminister Tobias Billström, utöver att ge dig stöd att höja rösten och stå upp för den internationella rätten och för en tvåstatslösning, är: Höj rösten inte bara i ord i möten med EU-nämnden eller genom förslag till ståndpunkter! Där är vi nämligen överens i många delar. Höj rösten, stå upp för detta och känn stödet från våra partier! Jag tror att utrikesministern kan uträtta en hel del genom att göra det, så det är vår uppmaning här i dag.

Den internationella rätten måste vara ledstjärnan, och den måste gälla alla. Den måste gälla jämlikt. Den internationella rätten måste visa vägen, och det gäller även rätten för Gazas befolkning.

(Applåder)


Anf. 25 Lotta Johnsson Fornarve (V)

Fru talman! Jag vill börja med att säga till Margareta Cederfelt att jag i mitt anförande var väldigt tydlig med att fördöma Hamas attack den 7 oktober. Nu handlar det dock om situationen i Gaza.

Situationen i Gaza är katastrofal. Tusentals människor har dödats, varav över 10 000 är barn. Jag tycker att det är ett tydligt exempel på att Israel inte har försvarat eller skyddat civilbefolkningen. Vi ser också att en svältkatastrof är nära förestående samtidigt som människor tvingas på flykt. Sjukhus, skolor och bostäder ligger i ruiner. I den mån de över huvud taget fungerar saknar sjukhus resurser och basala mediciner och klarar inte att ta hand om alla dem som är skadade och sårade.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Kriget måste få ett slut; det är det absolut primära, vilket vi från oppositionen har varit tydliga med. Därför måste regeringen med kraft agera på olika sätt både i FN och i EU för att få till stånd ett snabbt eldupphör och få slut på dödandet. Jag frågar ministern: Tänker ministern agera för att få till stånd ett snabbt och permanent eldupphör?

Tänker ministern agera för att återupprätta det viktiga biståndet? Det är ett bistånd som vi vet enbart har gått till att främja demokrati, mänskliga rättigheter, utveckling och kvinnors och flickors rättigheter. Inte en krona har gått till Hamas eller någon annan terrororganisation. Att fortsätta frysa biståndet gynnar bara de krafter som inte vill se en demokratisk utveckling i Palestina.

(Applåder)


Anf. 26 Azra Muranovic (S)

Fru talman! Efter att ha hört ledamöterna Olsson och Cederfelt drar jag slutsatsen att vi i en moderat värld sköter vi oss själva och struntar i andra. Har vi inte skapat en konflikt är det inte heller vårt problem att lösa den eller på något annat sätt bistå i att komma fram till en fredsförhandling. I en moderat värld får civila palestinier och barn skylla sig själva när en terrororganisation som Hamas begår det fruktansvärda brott som begicks den 7 oktober.

Jag hoppas verkligen att inte hela det moderata partiet resonerar så. Man blir ju mörkrädd när man hör detta.

Utrikesministern säger att oron växer alltmer. Jag tycker att detta har nått kulmen - en helt ny nivå av historisk skam. Det är ett näst intill internationellt misslyckande med att skydda. Man låter Israel löpa linan ut.

Trots mina frågor har utrikesministern inte svarat. Vad är det man gör i denna intensiva diplomatiska kontakt? Vilka vägar och verktyg har använts? Vad har utrikesministern gjort för att få fram en fredslösning? Hur har han påverkat EU? Hur har han påverkat Israel? Hur har han pratat med palestinierna? Hur har han pratat med närområdet? Vad har man gjort? Varför är Sverige så passivt?

I min förra interpellationsdebatt, i november, bad jag utrikesministern att inte låta oss som svenskar skämmas över den här situationen. Nu ber jag åter utrikesministern att agera på riktigt - att inte bara skriva ord på papper utan faktiskt också följa upp dem och se till att de blir till handling.

(Applåder)


Anf. 27 Denis Begic (S)

Fru talman! Det verkar som att de moderata ledamöterna sitter på öronen och inte lyssnar på vad vi säger i den här kammaren. Vi har alla - nästan - fördömt det som har hänt och Hamasattacken den 7 oktober, men inte med ett ord har Moderaterna fördömt att Gaza just nu är barnens kyrkogård. Över 10 000 barn har dött. Det är inte vi som säger detta, utan det är Amnesty International som har tittat på olika anklagelser. I samband med nio flyganfall har Amnesty funnit att Israel har bombat civila mål på natten. Det är en direkt krigsförbrytelse enligt den internationella rätten.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

I ett specifikt fall slog israeliska styrkor till mot ett bostadshus på Gazaremsan, där 15 familjemedlemmar, inklusive sju barn, dödades. Överlevande vittnar om att det inte kom några varningar från IDF. Amnesty kunde inte hitta ett enda militärt mål i närheten av huset.

Dessa rapporter och anklagelser är mycket allvarliga och belyser behovet av oberoende utredningar. Det är ju detta vi har pratat om hela tiden, och vi hoppas att utrikesministern också vill att sådana ska genomföras. Därför säger jag, precis som min kollega Johan Büser, till utrikesministern att vi står bakom honom om han kräver detta i den internationella rätten. Vi kommer att stötta ministern när han kräver att oberoende utredningar görs i Gaza.

(Applåder)


Anf. 28 Peter Hultqvist (S)

Fru talman! Jag tycker att det är bra att kunna konstatera att vi verkar vara överens om att alla har tagit avstånd från Hamas terrorangrepp. Det är en bra sanering av diskussionen och debatten.

När det gäller det som är sagt skulle jag vilja höra direkt från utrikesministern om han är beredd att stödja att man stärker den palestinska myndigheten på ett sådant sätt att den kan agera som en bra förhandlingspart och har den styrka som krävs mot hela den israeliska uppbyggnad som finns i en sådan process.

Vi måste tänka på att Netanyahu har sagt nej till en tvåstatslösning. Israel har också som stat konsekvent underminerat denna lösning under alla år, med undantag för när det skrevs ett avtal mellan Arafat och Rabin. När Rabin sedan blev skjuten av en israelisk högerextremist upphörde hela fredsprocessen.

Jag skulle även vilja höra om utrikesministern tycker att det är bra att Sydafrika har gått till Internationella domstolen. Jag tycker att det är alldeles utmärkt. Jag välkomnar Sydafrikas agerande när det gäller detta i alla dimensioner. Vad tycker utrikesministern?

Det fanns ett märkligt inslag här tidigare. Det är ju inte Tobias Billström som har startat kriget. Vem från oppositionen har över huvud taget försjunkit till någonting sådant? Det är ett så orimligt uttalande att det knappt är värt att kommentera, men nu gör jag det i alla fall. Detta blir ett sätt att förlöjliga och trivialisera denna viktiga fråga, och det visar vilken kvalitet en del ledamöter på den moderata sidan håller.

(Applåder)


Anf. 29 Margareta Cederfelt (M)

Fru talman! Jag har suttit här och lyssnat på den pågående debatten. Det är oroväckande och obehagligt. Jag står fullt bakom utrikesminister Tobias Billströms och min kollega Stefan Olssons inlägg.

Låt mig börja med att fråga: När ska ni från oppositionens sida ta avstånd från Hamas och uppmana dem att sluta med sina terrorattacker? När ska ni uppmana dem att släppa gisslan på 200 personer? Några är frigivna, men fortfarande finns spädbarn kvar. Jag har inte hört ett ord om att dessa ska släppas.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

På regeringens hemsida finns precis det som utrikesminister Tobias Billström hela tiden har sagt väldigt tydligt beskrivet: Israel har rätt att försvara sig mot terrorism, civila måste skyddas, humanitärt tillträde är fundamentalt, regional eskalering måste undvikas och hållbar fred byggs med en tvåstatslösning. Vad mer begär ni än att regeringen tydligt redovisar vad man gör?

Jag skulle vilja tillägga en sak. Från oppositionens sida erkände ni Palestina, men vad har ni gjort efter det för att se till att det ska bli fred i regionen? Vad mer har ni gjort? Vad har ni gjort för att få stopp på terrororganisationen Hamas?

Jag vill inte se fler små hånleenden, för det här handlar om människor som dör. Utrikesministern har sagt att ICC ska granska detta, och det är ju precis så det går till i en rättsstat.


Anf. 30 Utrikesminister Tobias Billström (M)

Fru talman! Under debatten har det ställts ett antal frågor om bosättarvåld. Sverige och EU ser med stor oro på de intensifierade sammandrabbningarna mellan israeliska säkerhetsstyrkor och palestinier på Västbanken. Den spända situationen på Västbanken innebär tillsammans med det som sker på Gaza en ökad risk för regional eskalering.

Det är centralt att Israel lever upp till de krav som folkrätten ställer på landet. Dödsfall måste utredas och ansvarsutkrävande säkerställas.

Bosättarvåldet har tyvärr eskalerat. Extremistiska bosättare misshandlar och trakasserar palestinier och vandaliserar deras egendom, olivodlingar och jordbruksmark. Palestinier på Västbanken nödgas att lämna sina hem i strid med folkrätten. Ansvarsutkrävandet för detta fungerar inte. Israel måste nu på allvar ta itu med det oacceptabla bosättarvåldet och upphöra med expansionen av bosättningar.

Regeringen välkomnar ytterligare åtgärder mot bosättarvåldet från EU:s sida. Förslag på restriktiva åtgärder mot extremistiska bosättare, såsom inreseförbud till Schengen och frysning av tillgångar, har nyligen presenterats och behandlas nu på arbetsgruppsnivå. Detta är någonting som är viktigt, och det är något som regeringen också stöder.

Fru talman! Jag har noterat att Sydafrika har inlett ett förfarande mot Israel inför Internationella domstolen, ICJ, om påstådda överträdelser av folkmordskonventionen. Den internationella domstolen är FN:s främsta rättsliga organ, och som jag sa är detta en domstol som alla FN:s medlemsstater har att respektera.

Regeringen har en restriktiv inställning till att intervenera i mål i internationella domstolar och har inte för avsikt att intervenera i detta mål. Begreppet folkmord definieras bland annat i FN:s folkmordskonvention från 1948 och i Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen från 1998. Det är i denna bemärkelse en juridisk term med ett klart definierat innehåll. Förutom att vissa övergrepp ska ha begåtts mot en grupp ska de ha begåtts i avsikt att helt eller delvis förinta gruppen som sådan. Att finna ett sådant brottsligt uppsåt förutsätter en bevisbedömning som rättsliga instanser är bäst lämpade att göra.

Av denna anledning har svenska regeringar haft som princip att inte rättsligt kategorisera händelser som folkmord med mindre än att en internationell domstol eller tribunal först har prövat frågan.


Anf. 31 Ola Möller (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Här har efterfrågats vad den svenska regeringen skulle kunna göra. Jacob Risberg har tydligt redogjort för vilka skyldigheter vi har enligt folkmordskonventionen, så redan där måste regeringen agera. Men vi kan också unilateralt sanktionera de ministrar som har sagt att man ska atombomba Gazaremsan - vilket också är ett erkännande av att man har kärnvapen, i strid med internationella avtal. Man skulle också kunna suspendera de handelsavtal som finns där det stipuleras att mänskliga rättigheter och humanitär internationell rätt ska följas. Man skulle också kunna göra det vi tidigare gjorde, nämligen ge utvecklingsbistånd för att stödja palestinska myndigheten.

Men risken är väl att det blir som i den senaste Bamsefilmen - och nu blir det spoiler alert. Där har Krösus Sork gett sig på att skövla ängen, och insekterna håller rådslag. Insekterna pratar och pratar, men Bamse och Nalle-Maja bestämmer sig för att agera och löser frågan. Eftertexterna rullar, och fyra månader senare har insekterna kommit fram till en resolution om att de inte tar starkt avstånd utan bara avstånd från skövlingen. Men Bamse och Nalle-Maja har ju redan räddat ängen. Det är här vi står. Regeringen - jag jämför inte er med insekter, men ni förstår liknelsen - står och väntar på att man om fyra månader ska fördöma.

Sist vill jag vända mig till alla er som kämpar på gator och torg. Ni kämpar för fred, och det ska ingen skuldbelägga er för. Fortsätt med det! Det kan aldrig vara fel att stå upp för fred och folkrätt. Låt er inte tystas av dem som hotar och hatar er och anklagar er! Ni är de sanna hjältarna, inte vi som står här med höga arvoden och talar i tv. Det är ni på gator och torg som driver fredsfrågan. Det är er jag hyllar i dag.

(Applåder)


Anf. 32 Håkan Svenneling (V)

Fru talman! Jag hade hoppats på en annan ton i dag från utrikesministern efter Ekots lördagsintervju, men vi hör tyvärr ingen annan ton från utrikesministern än den vi har hört så många gånger. Det är fint att utrikesministern har frågor, men när hör vi kritik? När kommer Israels ambassadör att kallas upp? När tar ni ord som brott mot folkrätten och krigsbrott i er mun? När riktar ni skarp kritik mot Benjamin Netanyahu och hans högerregering?

Gisslan måste bli fri; Hamas måste släppa gisslan. Men Israels regering har över huvud taget inget fokus på gisslan, och därför stormar gisslans familjer Israels motsvarighet till riksdagen, knesset. Netanyahu fokuserar i stället på att behålla makten. Nu har Israels regering startat en folkfördrivning på nytt, och precis som utrikesministern konstaterar strider det mot folkrätten. Då har vi ett ansvar att stoppa denna folkfördrivning. Vi måste använda våra röster för att se till att det inte blir en folkfördrivning av palestinier.

En varaktig fred mellan Israel och Palestina förutsätter att Israel avslutar den folkrättsvidriga ockupationen, att man får slut på blockaden av Gaza, river muren och, framför allt, börjar respektera mänskliga rättigheter och rätten till fred och frihet. Tobias Billström har ett ansvar att vara Sveriges röst och handling, men det ansvaret vet vi efter dagens debatt att utrikesministern inte tar. Vi från oppositionen vill se mer handling och skarpa ordalag. Vi vet att när omvärlden pressar på gör det skillnad, och det leder förhoppningsvis till att människor inte dödas varje dag i Gaza.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

(Applåder)


Anf. 33 Lorena Delgado Varas (V)

Fru talman! Det palestinska folket har ingen möjlighet att försvara sig och behöver internationell solidaritet. Därför kräver många av oss handling, och det finns en rad handlingar att tillgå, till exempel när det gäller vapenindustrin. Det tioåriga ramavtalet med Elbit Systems ingicks den 25 oktober, mitt under bombningarna och mördandet av det palestinska folket. Det är inte en part att ha avtal med. Elbit Systems har av internationella analysföretag flaggats för kopplingar till kontroversiella vapen, som klusterammunition, vilket har lett till att flera svenska banker och fondförvaltningar desinvesterat ur bolaget. Elbit Systems har också verksamhet i bosättningar. Om regeringen inte vill delta i ockupation och mord bör man alltså bryta avtalet.

Låt mig ta tillfället i akt och göra en analys av palestiniernas människovärde. Det är sorgligt men inte förvånande att se hur regeringar, vissa politiker och medier lägger mindre värde i det palestinska folkets rätt att leva ett värdigt liv. Det kan jämföras med Ukraina, där EU och Sverige inte sett några hinder att anta sanktioner och prata om återuppbyggande. Men palestinska liv väger inte lika tungt, utan det är helt okej att palestinier lever under ockupation, att barn och vuxna fängslas utan rättegång, att de lever i ett apartheidsystem med tortyr och våldtäkt och att de tvingas leva under andra lagar och bakom murar. Nej, Sverige måste rannsaka sig.

Tack till de aktivister som kom i dag!

(Applåder)


Anf. 34 Utrikesminister Tobias Billström (M)

Fru talman! Jag tackar interpellanterna och alla andra som har deltagit i dagens viktiga debatt.

Regeringen tror liksom EU på dialog och anser att en god bilateral relation med Israel där vi både kan tala om fördjupat samarbete och kan framföra kritik i svåra frågor är vägen framåt. Bojkott av eller sanktioner mot Israel vore fel väg att gå.

Stefan Olsson frågade om regeringens engagemang för tvåstatslösningen. Gårdagens diskussion i Bryssel vid utrikesministrarnas råd med både Israel och palestinska myndigheten närvarande vid bordet är ett uttryck för EU:s ambition att föra dialog med båda parter. Den behöver dock fördjupas och äga rum tillsammans med både USA och Arabförbundet, även om delar av Arabförbundet, inklusive generalsekreteraren, också var delaktiga vid de olika mötena i Bryssel i går.

Apropå tvåstatslösningen var jag mycket tydlig i den lördagsintervju som det refererades till här med att det är den enda rimliga lösning regeringen ser framför sig och att ingen företrädare har rätt att avfärda tvåstatslösningen.

Jag vill också understryka att arbetet mot antisemitism är högt prioriterat av regeringen och har blivit ännu mer angeläget sedan Hamas terroristattack den 7 oktober eftersom vi har sett en exponentiell ökning av antisemitiska handlingar och uttalanden liksom förvrängningar och förnekelser av Förintelsen. Regeringen kommer att ta krafttag mot antisemitismen, och här ingår givetvis också det viktiga arbetet med att säkra hågkomsten av Förintelsen och att främja judiskt liv både nationellt och internationellt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi får inte glömma den polarisering som denna konflikt har lett till och som drabbar oskyldiga människor även i vårt land.

Tack för en intressant och viktig debatt!

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:340 Sveriges ansvar för att få stopp på kriget i Gaza

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Den humanitära situationen i Gaza är ofattbar. Sedan Hamas fruktansvärda attack den 7 oktober förra året har över 22 000 personer i Gaza dödats av Israel. Nästan hela befolkningen, 1,9 miljoner människor, har drivits på flykt. Majoriteten av alla sjukhus har förstörts, journalister och hjälparbetare dödas och hjälpsändningar hindras. Israels blockad orsakar ett enormt lidande, och Gazaborna nekas de mest grundläggande förnödenheter, såsom vatten, mat, mediciner och elektricitet.

Sveriges regering har varit anmärkningsvärt undfallande. Trots den akuta situation där FN-experter varnar för folkmord och hjälporganisationer saknar ord för att beskriva läget på marken har regeringen konsekvent underlåtit att agera för att få slut på dödandet av civila. Motvilligt röstade man ja till ett eldupphör i FN:s generalförsamling den 12 december efter att först ha avstått några veckor tidigare. I stället upprepar man med envishet Israels rätt till självförsvar.

Det stämmer att stater har rätt till självförsvar – under vissa villkor. För att citera utrikesminister Tobias Billström i den särskilda debatten om situationen i Israel och Palestina som begärdes av Vänsterpartiet och som ägde rum i riksdagen den 27 oktober förra året: Israels legitima självförsvar måste ske i enlighet med folkrätten, inklusive den internationella humanitära rätten. Folkrätten och den internationella rätten gäller alla och alltid, oavsett geografisk kontext.

Israel har gått långt utanför folkrätten med sina attacker mot civila. Enligt FN har fler barn dödats i Gaza än i alla andra konfliktområden på jorden det senaste året. De sjukhus som finns kvar är överbelastade, och människor saknar tillgång till den mest basala sjukvården. Det finns inga säkra områden för civila. Israel har uppmanat människor att lämna de norra delarna av Gaza. Trots det pågår attackerna i hela området.

Flera israeliska ministrar, bland annat finansminister Bezalel Smotrich och säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir, har uppmanat till fördrivning av palestinier och att israeliska bosättningar ska upprättas på Gazaremsan. Också premiärminister Benjamin Netanyahu har gjort liknande uttalanden. Samtidigt pågår förhandlingar med länder som Kongo och Saudiarabien om att ta emot Gazabor som frivilligt vill lämna Gaza. Men i den katastrofala situation Israel skapat finns ingen frivillighet.

Det pågår sedan tidigare en utredning av krigsbrott begångna i Palestina vid Internationella brottsmålsdomstolen (ICC). Sydafrika har nu även anmält Israel till FN:s internationella domstol i Haag (ICJ).

Om den regelbaserade världsordningen och den internationella rättens principer ska kunna upprätthållas är det centralt att demokratiska stater som Sverige agerar när krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten begås.

Vänsterpartiet menar att det är av stor vikt att begångna krigsbrott utreds. Alla attacker på civila måste upphöra, och de ansvariga måste ställas till svars. Blockaden av Gaza måste upphöra, och en permanent vapenvila måste upprättas omedelbart. Sveriges regering måste stå upp för internationell rätt.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

  1. Avser ministern och Sveriges regering att ta några initiativ till fredssamtal?
  2. Har ministern någon avsikt att rikta kritik mot Benjamin Netanyahu och Israels regering för brott mot folkrätten?
  3. Stöder ministern och Sveriges regering Sydafrikas anmälan till ICJ och att frågan om folkmord prövas i domstol?

Besvarades tillsammans med