Sverigedemokraternas framgång

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 8 december 2006

Interpellation: Sverigedemokraternas framgång

Interpellation 2006/07:89 av Astudillo, Luciano (s)

den 24 november

Interpellation

2006/07:89 Sverigedemokraternas framgång

av Luciano Astudillo (s)

till statsrådet Nyamko Sabuni (fp)

Sverigedemokraternas framgång kan beskrivas på många olika sätt. Sverigedemokraterna gick starkt framåt i valen 2006 och fick drygt 2,9 % av rösterna till riksdagen. Partiet tog sig in i tre landsting och nästan hälften av Sveriges kommuner.

Sverigedemokraterna får därför 4,8 miljoner kronor per år för sina mandat i kommunfullmäktige, 1,8 miljoner kronor per år för sina mandat i landstingen samt 1,3 miljoner kronor per år för resultatet i riksdagsvalet. Det blir nästan 32 miljoner kronor under mandatperioden. Det stod klart i början av veckan.

Integrationsministern har vid flera tillfällen lagt ansvaret på Socialdemokraterna för Sverigedemokraternas framgång. Ministern har också hävdat att alliansregeringens politik kommer att sätta stopp för högerpopulismens frammarsch.

Integrationsministern Nyamko Sabuni har dessutom beslutat att avskaffa stödet till organisationen Centrum mot rasism (CMR) från och med år 2007, eftersom hon anser att de misslyckats med sitt uppdrag. Jag kan delvis dela den kritik ministern riktat mot CMR:s verksamhet.

Därför vill jag fråga ministern:

-            Vad i statsrådets och den borgerliga regeringens politik kommer att sätta stopp för Sverigedemokraternas frammarsch?

-            Vad har statsrådet för underlag för att dra in stödet till CMR?

-            Vilka konkreta åtgärder kommer statsrådet att vidta för att bekämpa främlingsfientligheten och sätta stopp för högerpopulismens frammarsch i Sverige?