Sverige och Europeiska unionen

Interpellationsdebatt 11 januari 2001
  • Bädda in video

den 11 januari

Interpellation 2000/01:210

av Carl-Erik Skårman (m) till justitieminister Thomas Bodström om Sverige och Europeiska unionen

Sverige har innevarande halvår den viktiga uppgiften att vara Europeiska unionens ordförandeland.

Mycket uppmärksamhet kommer därmed att riktas mot vårt land som helhet, men särskilt mot de orter som ska stå som värdar för EU:s olika sammankomster och konferenser. Aktiviteter är glädjande nog spridda över stora delar av Sverige, men det är Stockholm som kommer att få ta emot stor del av den ökade besöksströmmen.

Detta kommer inte endast att medföra positiva konsekvenser. Resurser måste avsättas för skydd och säkerhet beträffande gästande besökare samt eskorter för de som reser genom Stockholm.

Detta är dock sådant som självklart följer med det internationella europeiska åtagandet som Sverige gjort.

Däremot är det oroande och mindre förutsebart vad ökande oroligheter och gatuvåld kan medföra. Erfarenhetsmässigt uppträder sådana effekter i spåren efter olika protestorganisationer vid betydelsefulla internationella överläggningar. Sådana exempel har det senaste året givits bl.a. i Seattle, Prag och Nice. De senare två i direkt anslutning till EU-konferenser.

De organisationer som @ trots deklarerade icke-vålds-avsikter @ förelöpt de våldspräglade händelserna, har aviserat ökad aktivitet även i Sverige.

Därutöver finns en ökad benägenhet för vissa grupper i det svenska samhället att ägna sig åt verksamheter som tycks utlösa våldsamheter.

Ett exempel är Reclaim The Citys s.k. gatufest på Götgatan i Stockholm under sommaren, vilken resulterade i egendomsförstörelse av för Stockholm ovanligt slag, ett annat är den uppmärksammade husockupationen i Linköping varvid även hot mot människor förekom. Erfarenheten visar också att det saknas polisresurser sedan fler år tillbaka i Stockholm, vilket med kraft påtalats av polisstyrelsens ordförande, borgarrådet Kristina Axén Ohlin.

För Sverige och Stockholm är det angeläget att Sveriges tid som ordförandeland lämnar en positiv efterklang inom och utanför våra gränser. Därom torde de flesta medborgare vara ense oavsett vilken inställning man har till Europeiska unionen. För huvudstadens del är det i detta avseende ytterst angeläget att försöka upprätta en grundläggande vardaglig ordning och säkerhet för gemene man även under innevarande halvår.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande frågor till det ansvariga statsrådet:

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att stärka Stockholmsregionens möjligheter att smidigt kunna upprätthålla god ordning och gott skydd för medborgarna under innevarande halvår?

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att Stockholms läns resurser ska kunna motsvara de ökade krav på ordningshållande och brottsförebyggande verksamhet som ställs på myndigheterna under det halvår som Sverige är ordförandeland i EU?

Vad ämnar statsrådet göra för att fylla de vakanser som för närvarande finns i poliskåren inom Stockholms län?

Vilka initiativ ämnar statsrådet vidta för att motverka den nuvarande pågående minskningen av antalet poliser inom Stockholms stad och Stockholms län?

Vilka övriga åtgärder ämnar statsrådet ta initiativ till för att tillförsäkra medborgarna i Stockholms stad och län ett gott personligt skydd och gott skydd för egendom under den tid då resurserna ansträngs maximalt med anledning av de arbetsuppgifter som tillkommer under Sveriges tid som ordförandeland i EU?

Vilka initiativ ämnar statsrådet vidta för att Stockholmsregionen ska erhålla de polisresurser som erfordras efter Sveriges ordförandetid i EU?