strukturell diskriminering

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 16 mars 2004

Interpellation: strukturell diskriminering

Interpellation 2003/04:327 av Osman Sherifay, Mariam (s)

den 4 mars

Interpellation 2003/04:327

av Mariam Osman Sherifay (s) till statsrådet Mona Sahlin om strukturell diskriminering

Häromdagen fick jag ett mail från en kemist, författare till tre böcker utgivna på främmande språk om gummiteknik. Han har även arbetat i elva år i ett annat land på olika chefspositioner. "Kemisten" berättade för mig om sina svårigheter att få ett arbete. Detta trots att han har läst svenska, gjort ett svenskt examensarbete vid Trelleborg Industri AB, Helsingborg Gummifabrik AB. Han har inte haft ett "riktigt arbete" sedan han flyttade till Sverige 1991. Kemisten är gift, hans fru är psykolog och tillsammans har de två barn. Efter att ha läst kemistens e-mail, ringde jag honom. Under samtalets gång berättade han för mig om sin kamp för att få ett jobb. Det har hänt att han vid anställningsintervjuer har blivit tillfrågad om vilken religion han tillhör. Jag häpnade! Jag tycker inte att det är en relevant fråga. Han hade dessutom mycket att berätta om hur hans landsmän gör olika försök för att få en chans för att få komma till en arbetsintervju. En har färgat sitt hår, en annan tog ett svenskt namn. Men avslöjades på anställningsintervjun. Han hade en brytning som inte var svensk. Kemisten som även har utbildat sig till lärare i Malmö har aldrig haft ett riktigt jobb. Han har haft projektjobb och som alla vet, man slutar när projektpengarna tar slut. En del projekt tyckte han var värdelösa. Han tycker att vi "politiker" måste följa upp och analysera allt som vi beslutar om. Jag håller med honom. Vi måste se till så att det vi beslutar om, också genomförs. Vi måste förverkliga vår politik. Jag upplever att vi har ett problem med genomförandet i praktiken. Vårt mål med integrationspolitiken är ju "lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter".

Kemistens historia är bara en av många hundratals fall. En del är mina bekanta, vänner och släktingar. Högutbildade människor, som försöker få ett jobb, men någonstans finns det "någon" eller "några" som sätter stopp.

Frågor som jag ställer mig själv rätt ofta är: Hur tänker chefer och andra som anställer, när de medvetet rensar bland ansökningarna bara för att människorna bakom, råkar ha ett icke svenskt klingande namn, något slags brytning, har annan hårfärg, hudfärg, fel kön, fel ålder, har något slags handikapp och så vidare?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet om hon har någon plan för hur vi ska kunna undvika att strukturell diskriminering förekommer.