Stöd till restaurangbranschen

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 29 januari 2021

Interpellation: Stöd till restaurangbranschen

Interpellation 2020/21:335 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Besvarades tillsammans med

Interpellation 2020/21:335 Stöd till restaurangbranschen

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Att förbudet mot att servera alkohol på restauranger efter klockan 20 förlängdes till den 24 januari innebär ett fortsatt avbräck för besöksnäringen. Krögarna är förtvivlade.

Vi vet alla att liv ska räddas och att vi ska hålla pandemin stången, men vi vet också att om vi vill ha kvar arbetstillfällen och branscher efter pandemin så behövs det också insatser på den ekonomiska sidan. Det innebär antingen att man lämnar ut krisstöd till företagen eller att man ger dem möjlighet att arbeta med covid-19-säkrade lösningar, om man inte avser att låta företagen falla och gå i konkurs.

Besöksnäringen är en av de branscher som har drabbats hårdast av de restriktioner som kommit i spåren av pandemin. Det ser riktigt mörkt ut för många företagare runt om i landet som ser sina livsverk närma sig avgrunden med rasande fast, om de inte redan fallit ned.

Krögare har nu dragit igång ett upprop där de och deras personal klockan 15 varje dag går ut på gatorna med grytor och kastruller och slamrar med slevar och lock. En minut varje dag klockan 15 avser de att genomföra detta upprop, och de säger att de tänker göra det tills regeringen tillser att utlovade stöd utbetalas.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta några ytterligare åtgärder för att snabbt kunna bistå den så hårt ansatta restaurangbranschen?