situationen för svenska vin- och spritproducenter

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 27 maj 2003

Interpellation: situationen för svenska vin- och spritproducenter

Interpellation 2002/03:238 av Johansson, Bengt-Anders (m)

den 13 mars

Interpellation 2002/03:238

av Bengt-Anders Johansson (m) till näringsminister Leif Pagrotsky om situationen för svenska vin- och spritproducenter

I Sverige finns nu ett antal vinproducenter som uteslutande är småföretag. Det är glädjande att denna typ av produktion börjar få fotfäste också i Sverige. Man kan redan konstatera, att trots den korta tid som dess producenter funnits på marknaden, har man vunnit en god renommé. Dessutom kan de svenska producenterna ståta med smaker som väl matchar svenska smaker och därför bidrar till en svensk touche i det svenska köket.

Dessvärre är de svenska producenterna utöver ett allmänt svårt småföretagarklimat, dessutom diskriminerade i jämförelse med sina kolleger i övriga EU.

Det handlar om möjligheterna att tillhandahålla provsmakning i samband med besök hos respektive producent. Det är lika frustrerande som det skulle vara för besökare hos andra livsmedelsproducenter att vara förhindrad till provsmakning vid besök. Det ingår självklart som ett naturligt sätt att med alla sinnen kunna ta del av det som producerats. Jag är medveten om att detta är en del av den lokala tillståndsgivningen, men man kan ändå via lagstiftningen ge fingervisningar om en mer tillåtande tillämpning.

Dessutom handlar det om att hos producenten direkt kunna köpa dennes produkter. Det är nära knutet till ett besök hos en vinproducent eller en spritproducent att kunna köpa deras produkter direkt. Förutom den speciella känslan som detta ger skapar det dessutom förutsättningar för att producenten kan sälja mindre kvantiteter som aldrig skulle kunna gå igenom Systembolagets byråkrati och kostnader. I övriga EU när man reser och besöker vinproducenter är detta möjligt.

Min fråga till näringsministern är om han avser att verka för att våra egna producenter ska ha samma möjligheter till marknadsföring och försäljning som andra producenter i EU inom sina respektive hemländer.