satsningar på friskvård
Anförandelista
- Hoppa till i videospelarenBosse Ringholm (S)
- Hoppa till i videospelarenMaria Larsson (Kd)
- Hoppa till i videospelarenBosse Ringholm (S)
- Hoppa till i videospelarenMaria Larsson (Kd)
- Hoppa till i videospelarenBosse Ringholm (S)
- Hoppa till i videospelarenMaria Larsson (Kd)
- Hoppa till i videospelarenBosse Ringholm (S)
Protokoll från debatten
Anföranden: 7
den 6 mars
Interpellation 2002/03:218
av Maria Larsson (kd) till statsrådet Hans Karlsson om satsningar på friskvårdAtt förebygga ohälsa, det vill säga att förhindra uppkomsten av skador och sjukdom, är ett nödvändigt arbete som kan bespara många människor stort lidande. I diskussionen om ohälsan talas ofta om de höga kostnaderna för sjukskrivningarna och om produktionsbortfall. För oss kristdemokrater är dock inte människan en produktionsfaktor, ett medel för att uppnå någonting. Människan är ett mål i sig. Att tillvarata den fysiska och psykiska hälsan är en självklarhet och därför en oerhört viktig fråga för Kristdemokraterna. Det får heller inte bli en ensidig fokusering på ohälsa i arbetslivet. Ohälsa måste aktivt bekämpas vare sig man arbetar, är arbetslös, student eller pensionär, för att nämna några exempel.
I debatten om den ökande sjukfrånvaron har det blivit allt tydligare att regeringen vill lägga ett större ansvar på arbetsgivarna. En ökad andel av sjuklönekostnaderna diskuteras bland annat, vilket med all rätt skapar stor oro hos landets företagare.
Det systematiska arbetsmiljöarbetet är en viktig källa till att i tid identifiera orsaker till dålig hälsa. På lång sikt är det förebyggande arbetet av stor betydelse för ett hälsosamt och uthålligt arbetsliv. Att förebygga ohälsa, det vill säga att förhindra uppkomsten av skador och sjukdom, är ett nödvändigt arbete som kan bespara många människor stort lidande.
Genom att aktivt bedriva friskvård mår man bra både fysiskt och psykiskt. Grunden för friskvård är fysisk aktivitet. Många arbetsgivare tar ett ansvar för sina anställda genom erbjudanden om friskvård av olika slag. Det är viktigt att goda incitament skapas för arbetsgivare att erbjuda sina anställda god tillgång till förebyggande insatser.
Tyvärr är reglerna för avdrag av kostnader för friskvård så utformade att många arbetsgivare hellre avstår från satsningar på friskvård än att riskera att dra på sig kostnader som de sedan inte kan göra avdrag för.
Enligt inkomstskattelagen är motion av mindre värde och av enklare slag skattefri om den betalas av arbetsgivaren och erbjuds all personal på ett företag samt utförs i egna eller hyrda lokaler. Årskort på gym är alltså okej men inte årskort i golfklubb. Förebyggande hälsovård i form av massage är inte avdragsgill.
Det finns många exempel på företag som drabbats av både arbetsgivaravgift och förmånsbeskattning av medel avsatta för friskvård. För ett företag är det i dag lättare att göra avdrag för inventarier, maskiner eller bilar än för friskvård av personal. Det är en egendomlig syn på det humana kapitalet.
Miljöteknikföretaget Mercatus i Vimmerby har gjort omfattande friskvårdssatsningar på sin personal. Satsningarna har varit mycket lyckosamma och man har pressat tillbaka sjukfrånvaron till en tiondel av vad den var före satsningen. Men när man tilldelade varje anställd en friskvårdscheck, värd 15 000 kr, sade skattemyndigheten ifrån. Man fick betala extra arbetsgivaravgifter på sådana aktiviteter som tidigare hade varit befriade från avgifter.
Med tanke på den situation vi nu befinner oss i, med skenande sjukfrånvaro och ökad ohälsa i allmänhet, borde alla initiativ syftande till ökad hälsa välkomnas. Om man gör det i en form med stor valfrihet för den enskilde borde det inte straffas med arbetsgivaravgifter och förmånsskatter.
Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Hans Karlsson:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att skapa goda incitament för företag att satsa på förebyggande frisk- och hälsovård?