Riskkapitalbolag inom hälso- och sjukvården

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt

Interpellation: Riskkapitalbolag inom hälso- och sjukvården

Interpellation 2013/14:210 av Persson, Peter (S)

den 16 december

Interpellation

2013/14:210 Riskkapitalbolag inom hälso- och sjukvården

av Peter Persson (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Det har förevarit en omfattande debatt kring privata utförare inom hälso- och sjukvården, äldreomsorgen och personlig assistans. Inte minst olika så kallade riskkapitalbolag har kritiserats. Riskkapitalet är flyktigt i sitt engagemang och därför sker ständiga förändringar i ägandet. Nedan återger jag en kartläggning från 2010 mer som en illustration eftersom sakförhållandena säkert ändrats i en del fall. Då gällde i varje fall följande:

Carema är störst inom vård och omsorg. Det ingår i den nordiska koncernen Ambea som sedan våren 2010 kontrolleras av det tysksvenska riskkapitalbolaget Triton. Amerikanska KKR (Kohlberg Kravis Roberts & Co) är delägare, men Triton styr verksamheten. Tritons fonder är registrerade på Jersey. Triton köpte Carema av det brittiska riskkapitalbolaget 3 i i februari 2010. 3 i köpte i sin tur upp Carema 2005.

Capio är störst inom sjukvården och är en europeisk jättekoncern i dag. Det driver bland annat S:t Görans Sjukhus, kontrolleras av det nordiska riskkapitalbolaget Nordic Capital och ägs i huvudsak av dess fond Nordic Capital Fund VI med säte på skatteparadisön Jersey. Det brittiska riskkapitalbolaget Apax är delägare, men Nordic Capital är ”styrande ägare”. Capio köptes ut från börsen 2006.

Attendo är störst inom äldreomsorgen och kontrolleras av det svenskbrittiska riskkapitalbolaget IK Investment Partners (tidigare Industri Kapital) och ägs i huvudsak av dess fond IK 2004 med säte på skatteparadisön Jersey. IK köpte Attendo 2006 från det brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint, som i sin tur köpt Attendo bara ett år tidigare.

Aleris är stora inom sjukvård och äldreomsorg. Det ägs sedan sommaren 2010 av Wallenbergarnas Investor. Aleris skapades 2005 genom att riskkapitalbolaget EQT, som grundades av Wallenbergsfären, köpte upp ISS Care Partner och M & M Medical och slog ihop dem till en ny koncern. EQT:s fonder är registrerade på skatteparadisön Guernsey.

Frösunda är stort inom LSS och personlig assistans. Praktikertjänst sålde Frösunda 2007 till riskkapitalbolaget Polaris Private Equity. Såldes vidare till det brittiska riskkapitalbolaget HG Capital våren 2010.

Humana är en koncern där Assistansia är det största företaget och det är störst inom personlig assistans. Det köptes 2008 av Argan Capital, ett Londonbaserat riskkapitalbolag.

Förenade Care driver främst äldreomsorg och ingår i den danska familjeägda koncernen Forenede Service.

Olivia personlig assistans köptes upp 2008 av svenska riskkapitalbolaget Procuritas, och dess fond Procuritas Capital Investors IV, med säte på Guernsey.

Solhagagruppen driver gruppboenden och vårdhem. År 2007 köptes Solhaga by och (Mats Odells) Bellstasund upp av riskkapitalfonden Valedo, och slogs samman till Solhagagruppen. Våren 2010 såldes Solhagagruppen vidare till det brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint, tidigare ägare till Attendo Care

För en tid sedan berättade Jan Björklund (FP) att partiledningen vill ha bort riskkapitalbolag som ägare ur den privata sjuk- och äldrevården. Det var ett utspel som mötte en del intern kritik. I skrivningen som klubbades igenom på partiets landsmöte i Västerås står att fri etableringsrätt ska råda för de aktörer inom välfärden som lever upp till kvalitetskraven. De vinstdrivande företag som verkar i branscherna måste även ta ett långsiktigt ansvar, annars är det tack och adjö.

Enligt Björklund innebär beslutet att riskkapitalbolagen kommer att försvinna från sjuk- och äldrevården om en majoritet i riksdagen ställer sig bakom detta. Enligt medierna yttrade han: ”Om våra förslag genomförs kommer riskkapitalbolagen inte längre att finnas kvar som ägare inom de här välfärdssektorerna. Det beror på att vi anser att de är för kortsiktiga i sitt ägande. De flesta av dem jobbar ju så att de går in i 4-7 år och sedan vill de sälja vidare. De är inte intresserade av långsiktigt ägande.”

Mina frågor till socialministern är:

Avser ministern att verka för att riskkapitalbolagen fasas ut från hälso- och sjukvården, äldreomsorgen och personlig assistans?

Om inte, mot bakgrund av vilka fakta och argument bör dessa få göra vinster på sjuka, äldre och funktionshindrade samt bedriva handel med verksamheterna?