Rättsstatens principer i Rumänien

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellation 2018/19:137 Rättsstatens principer i Rumänien

av Ludvig Aspling (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Efter att Rumäniens socialdemokrater tog makten 2016 började de omedelbart driva igenom lagförslag som i praktiken legaliserar korruption.

Det socialdemokratiska partiets ordförande och Rumäniens de facto premiärminister är personligen misstänkt för att förskingra hundratals miljoner kronor ur EU:s strukturfonder och har dessutom pekats ut som ledare för ett brottssyndikat av landets särskilda antikorruptionspolis.

År 2015 dömdes ordföranden till ett års fängelse för brott mot landets vallag och 2018 till 3,5 års fängelse i ett annat korruptionsmål, varpå Laura Codruța Kövesi, chefen för den särskilda korruptionspolisen sparkades av regeringen. Rumänien försöker dessutom stoppa Laura Codruța Kövesi från att bli ordförande för EPO.

Efter att dokument relaterade till den här härvan förra året läckte svarade socialdemokraterna med att hota journalister som skriver om fallet med böter för brott mot EU:s dataskyddsförordning. Nyligen försökte samma socialdemokrater förbjuda oppositionspartier att delta i Europaparlamentsvalet.

Detta är bara ett litet axplock av missförhållanden som frodas under det socialdemokratiska styret.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Anser ministern att Rumäniens regerings agerande ligger i linje med EU:s värderingar och artikel 2 i fördraget, och vilka åtgärder avser ministern annars att vidta?