Polishelikopter till Skåne och samarbete med Danmark

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 7 juni 2010

Interpellation: Polishelikopter till Skåne och samarbete med Danmark

Interpellation 2009/10:459 av Persson i Simrishamn, Göran (s)

den 21 maj

Interpellation

2009/10:459 Polishelikopter till Skåne och samarbete med Danmark

av Göran Persson i Simrishamn (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Sverige samarbetade med Danmark under det internationella klimatmötet COP 15 i Köpenhamn och många anser att det bör finnas en basering i Skåne. Under våren har det gjorts ännu en utredning om polisflyget och det finns fler frågor kring polisflyget och polisen.

Turerna kring polisens helikopter i Skåne har varit många. År 2007 granskade Rikspolisstyrelsen, RPS, polisflyget, och utredarna fastslog att den då befintliga helikoptern inte utnyttjades optimalt. I stället borde en ny helikopter införskaffas av stor modell för transportering av den nationella insatsstyrkan. Enligt utredaren bör också svensk polis se på hur Norge har organiserat helikopterverksamheten. En annan faktor är att en helikopter också gör stor nytta vid exempelvis rån.

Sedan helikopterverksamheten flyttades från Skåne, efter olyckan i Göteborg, har Skånepolisen fått begära helikopterstöd via Rikskriminalpolisen, vilket har inneburit klart längre tidsgränser för när helikoptern kan vara på uppdrag. Två timmars flygtid till Malmö plus tankning innan den kan gå ut i tjänst gör att tiden innan polisen kan använda helikoptern i polisverksamheten blir orimligt lång.

Sydsvenska Dagbladet skrev i höstas: Polisen kan, med lite framförhållning, låna utrustningen av andra länder inom Schengen. Men att fråga efter en polishelikopter i Danmark är lönlöst – det finns ingen. En helikopter kostar fruktansvärt mycket pengar. Och att driva en helikopter med pilot kostar fruktansvärt mycket pengar. Danskarna har förmodligen gjort bedömningen utifrån ett budgetperspektiv.

Ett beslut från regering och RPS brådskar då det kommer att ta lång tid innan polisens helikopter i Skåne kan flyga igen. Leveranstiden på helikoptrar kan uppgå till flera år och piloterna i Skåne har flyttat så nya måste rekryteras eller utbildas.

Regeringen måste säkerställa att polisen får en optimal förmåga att lösa sina uppgifter i Skåne. En möjlighet vore att undersöka om Sverige och Danmark tillsammans kunde finansiera och använda en helikopter i Skåne.

Mina frågor till justitieministern är därför:

Hur kan justitieministern säkerställa att polisen får en optimal möjlighet att lösa sina uppgifter i Skåne?

Hur ställer sig justitieministern till att utreda hur man tillsammans med Danmark kan finansiera och använda en helikopter i såväl Skåne som östra Danmark?