poliser i civil krishantering

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 15 maj 2001

Interpellation: poliser i civil krishantering

Interpellation 2000/01:446 av Lilliehöök, Anna (m)

den 27 april

Interpellation 2000/01:446

av Anna Lilliehöök (m) till justitieminister Thomas Bodström om poliser i civil krishantering

Sverige har i EU-samarbetet varit pådrivande vad gäller civil krishantering. Under Sveriges ordförandeskap i EU, har Sverige särskilt arbetat för detta.

De civila insatserna vid konflikt och kris innebär ofta insatser inom rättsväsendet, civilpoliser, domare och åklagare. Det är ofta svårt att organisera dessa insatser då de människor det handlar om redan är sysselsatta i olika viktiga funktioner.

Det har visat sig svårt för EU:s länder att leva upp till sina ambitioner när det gäller civila insatser. Ett problem är sambandet mellan militär, utrikesförvaltning och myndigheter inom rättsväsendet.

Det är också polisbrist i många EU-länder. I Sverige anser polisen att det behövs 19 000 poliser, men det finns 16 000@17 000. Bristen är flera tusen poliser. Det är givetvis svårt att ta ut poliser till internationella insatser.

För att leva upp till åtaganden om civil krishantering behöver det finnas en marginal i organisationen, så att poliser kan tas ut till internationell tjänst. Särskilt viktigt är detta i Sverige, som ses som ett föregångsland inom civil krishantering.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitieministern:

Vilka åtgärder avser justitieministern vidta för att polisorganisationer ute i landet ska ha tillräckligt många poliser, så att rekrytering till internationella insatser kan säkras?