Polisens öppettider i sommar

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 13 juni 2017

Interpellation: Polisens öppettider i sommar

Interpellation 2016/17:538 av Ann-Britt Åsebol (M)

Interpellation 2016/17:538 Polisens öppettider i sommar

av Ann-Britt Åsebol (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

På webbsidan för polisen i Dalarna står att läsa följande:

"Polismyndigheten behöver begränsa öppettiderna och även stänga ner vissa receptioner på sina polisstationer i Dalarna under sommaren. Anledningen är att ekonomin inte tillåter rekrytering av sommarvikarier.

Från och med den 19 juni till och med den 25 augusti kommer polisområde Dalarna att behöva stänga eller begränsa öppettider för i stort sett samtliga polisstationer i länet.

Receptionerna har stängt helgdagar och midsommarafton.

– På grund av det ekonomiska läget har vi anställningsstopp, vilket innebär att vi varken kan ersättningsrekrytera för dem som har slutat eller rekrytera sommarvikarier för dem som har semester. Det här är ett beslut som vi beklagar men som är absolut nödvändigt, säger Lars Lindahl, polisområdeschef för Dalarna."

Dalarna är ett av våra stora turistlän, och speciellt sommartid kommer många utländska turister till länet. Under midsommarhelgen vet vi av erfarenhet att många söker sig till Dalarna för att fira helgen här. Att under denna period så kraftigt minska den polisiära närvaron skapar oro och otrygghet bland dem som bor i länet. Det är otillfredsställande att polisens resurser inte räcker till för att trygga invånarnas säkerhet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur avser statsrådet att agera för att säkerställa den polisiära närvaron samt människors säkerhet och trygghet i Dalarnas län?