Plundring, folkfördrivning och brott mot mänskliga rättigheter i östra Kongo

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 20 november 2014

Interpellation: Plundring, folkfördrivning och brott mot mänskliga rättigheter i östra Kongo

Interpellation 2014/15:91 av Amineh Kakabaveh (V)

Interpellation 2014/15:91 Plundring, folkfördrivning och brott mot mänskliga rättigheter i östra Kongo

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Nyligen meddelades att Denis Mukwege fått Sacharovpriset för sina insatser för att skydda, stödja och som läkare hjälpa våldtagna och misshandlade kvinnor. Att ge priset till Mukwege är utmärkt och välförtjänt; det sätter fokus på de förfärande missförhållanden som råder i östra Kongo och de fasor områdets kvinnor utsätts för.

Vänsterpartiet har i ett flertal riksdagsmotioner uppmärksammat dessa missförhållanden och krävt att EU via FN måste ingripa kraftfullt mot plundringen av Kongos naturtillgångar och att hårda restriktioner införs mot de korrupta politiker och militärer som är inblandade. Namn på företag, militärer och politiker fanns redan för tio år sedan listade i en FN-rapport.

I dag, tio år senare, är situationen oförändrad i östra Kongo och sannolikt än värre av dr Mukweges beskrivningar att döma. Våldet mot kvinnor används i syfte att fördriva befolkningen från hus och hem så att mineralexploaterande företag kan komma åt marken. Barnarbetet i coltan- och tantalgruvorna är utbrett och livsfarligt, och lönen ligger under existensminimum.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

  1. Vad avser utrikesministern att göra inom EU och FN för att stoppa plundringen av östra Kongos naturtillgångar?
  2. Avser utrikesministern att inom EU och FN ta initiativ för att få till stånd restriktioner mot företag, militärer och korrupta politiker som är inblandade i plundringen av Kongos naturtillgångar och omfattande brott mot kvinnors och barns mänskliga rättigheter?
  3. Avser utrikesministern att verka inom EU och FN för att det sexuella våldet och förbrytelserna mot kvinnor och barn ska upphöra och de skyldiga ska ställas inför rätta?