Nedläggning av bensinmackar och servicen på landsbygden

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

den 31 juli

Interpellation

2007/08:799 Nedläggning av bensinmackar och servicen på landsbygden

av Monica Green (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Oljebolagen rationaliserar sin verksamhet i en allt snabbare takt och landsbygden riskerar att helt bli utan drivmedel till sina fordon, eller att få åka väldigt långt för att få tanka.

Mackdöden handlar definitivt inte om det nya direktivet om skyldigheten att erbjuda alternativa drivmedel som många trott, eftersom detta inte gäller små mackar.

I tidigare interpellationsdebatter har Maud Olofsson beskrivit hur hon vill behålla trycket på oljebolagen. Jag undrar vad som har hänt med det trycket, eftersom mackdöden i Skaraborg har fortsatt, trots Maud Olofssons tryck på oljebolagen. Därutöver har näringsministern tydligt sagt ifrån att samhället inte ska gå in med stöd när servicen försvinner.

Ministern har sagt att konsumenterna måste utöva tryck på marknaden. Men tyvärr fungerar inte marknaden i gles- och landsbygd. Det är ju det som är problemet, det finns inte tillräckligt med konsumenter på respektive småort. Det är precis därför som oljebolagen rationaliserar och lägger ned sina mackar.

Näringsministern menar att det måste finnas jobb för att hålla landsbygden levande. Men hur ska det gå till nu när jobbtillväxten har tvärnitat? Den tillväxt som Sverige hade under Socialdemokraternas senaste år i regeringen och den borgerliga regeringens första år vid makten ledde till många nya jobb, men nu när den borgerliga regeringens politik börjar få genomslag tvärnitar jobbtillväxten. Då blir män och kvinnor på landsbygden dubbelt drabbade.

Näringsministern har i tidigare debatter kritiserat den förra regeringen för att den inte gjorde tillräckligt i fråga om samordning av servicen på landsbygden. Vad har den nuvarande regeringen gjort på det området? Vilka verktyg har Maud Olofsson använt för att samordningen ska ske i större utsträckning?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsministern:

Vilka initiativ har ministern tagit för att behålla hålla trycket på oljebolagen?

Vilka initiativ tänker ministern ta för att mildra mackdöden?

Vilka verktyg har ministern använt för att samordna servicen på landsbygden?