Möjlighet för fackförbund att köpa lagstiftning och politiskt inflytande

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellation 2018/19:111 Möjlighet för fackförbund att köpa lagstiftning och politiskt inflytande

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I slutet av maj 2018, bara drygt tre månader innan förra höstens val, gick fackförbundet Kommunal och dess ordförande ut med löfte om att säkra minst 250 000 röster åt Socialdemokraterna vid riksdagsvalet. I utbyte mot dessa röster krävde Kommunal att Socialdemokraterna skulle lova att bland annat avskaffa visstidsanställning. Samma fackförbund har årligen fört över 3 miljoner kronor till det socialdemokratiska partiet, och under valet 2018 satsade Kommunal därutöver 10 miljoner kronor på att kampanja för Socialdemokraterna.

Att en juridisk person som Kommunal erbjuder pengar och en hel grupps röster åt ett parti där det finns en sådan öppen och tydlig förväntan om gentjänster är inte bara anmärkningsvärt utan även förkastligt. Den här formen av klientelism är väldigt vanlig i svaga demokratier och klansamhällen, där man säljer hela gruppers röster till kandidater eller partier som erbjuder pengar, jobb eller andra former av fördelar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur ser ministern på fackföreningarnas möjlighet att köpa lagstiftning och politiskt inflytande och har ministern för avsikt att ta några initiativ med anledning av vad som framförts?