Misslyckad jobbsatsning för nyanlända invandrare

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

den 1 februari

Interpellation

2007/08:365 Misslyckad jobbsatsning för nyanlända invandrare

av Patrik Björck (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

De så kallade instegsjobben som infördes av den borgerliga regeringen den 1 juli 2007 kan nu som så många andra av regeringens insatser börja utvärderas. Den mångomtalade och för den borgerliga alliansen så bärande delen av hela deras arbetsmarknadspolitik ledde fram till bara 435 förmedlade jobb. Om åtgärden är lika misslyckad som de så kallade nystartsjobben innebär det att kanske färre än 20 personer får fortsatt anställning hos arbetsgivaren. I likhet med hela den borgerliga arbetsmarknadspolitiken kan denna utvärdering sammanfattas som ett stort misslyckande. Att också denna åtgärd leder in i en återvändsgränd ställer naturligtvis ett antal frågor på sin spets:

Hur tänker sig arbetsmarknadsministern att en förlängning av instegsjobben till 24 månader ska revolutionera den misslyckade åtgärden?

En satsning på hundratals miljoner som ger en handfull jobb verkar inte så genomtänkt; är alla idéer nu uttömda eller har statsrådet planer på andra åtgärder?

Kommer vi att få se åtgärder från regeringen, som statsrådet tar initiativ till, med ökade incitament för att få fler invandrare i jobb?

Kommer, enligt statsrådets överväganden, de incitamenten i så fall att innebära en hårdare ekonomisk press i enlighet med den politik som förs mot arbetslösa och sjukskrivna i allmänhet?