Konsekvenser av president Abbas antisemitiska uttalande

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 8 juni 2018

Interpellation: Konsekvenser av president Abbas antisemitiska uttalande

Interpellation 2017/18:560 av Mikael Oscarsson (KD)

Interpellation 2017/18:560 Konsekvenser av president Abbas antisemitiska uttalande

av Mikael Oscarsson (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Vid ett möte med palestiniernas nationella råd på Västbanken den 1 maj höll den palestinska myndighetens president Mahmud Abbas ett linjetal. I det 90 minuter långa talet, som också sändes på den palestinska myndighetens tv, gick Abbas till häftig attack mot judarna och deras roll i Förintelsen.

– Varför hände detta (Förintelsen), frågade sig Abbas retoriskt och utvecklade:

– Fientligheten mot judar berodde inte på deras religiösa identitet utan på deras sociala funktion i samhället, som förknippas med ocker och bankverksamhet.

Abbas hävdade även att ashkenaziska judar (judar främst från Europa) inte har någon semitisk koppling och därmed inte har hemortsrätt i Israel.

Sveriges regering har mycket goda relationer med den palestinska myndigheten och har som enda land i EU erkänt Palestina som en stat och är en av dess största biståndsgivare. Vilka konsekvenser får president Abbas antisemitiska uttalande? Enligt min uppfattning bör vi sluta betala ut pengar om inte Abbas tar tillbaka sitt uttalande.

TT har sökt utrikesminister Margot Wallström för en intervju. Hennes kabinettssekreterare var på plats när president Abbas höll sitt linjetal den 1 maj. Utrikesministerns presstab hänvisar till ett inlägg på Twitter där ministern fördömer Abbas utspel. ”Talet som den palestinske presidenten Mahmud Abbas gav den 30 april innehöll oacceptabla yttranden”, skriver Wallström.

Abbas har under press halvt om halvt bett om ursäkt. Men han använder sig av det klassiska knepet att faktiskt inte be om ursäkt för sitt uttalande och erkänna att han haft fel. Han ber i stället om ursäkt om han ”förolämpat” någon och hävdar att det inte var hans ”avsikt”. Den typen av icke-ursäkter duger inte.

Mina frågor till utrikesminister Margot Wallström är:

 

  1. Kommer Abbas antisemitiska att uttalande att få någon praktisk konsekvens i Sveriges kontakter med den palestinska myndigheten?
  2. Kommer regeringen att kräva att Abbas tar avstånd från sitt uttalande och ber Israel om ursäkt?
  3. Kommer Abbas antisemitiska uttalande att resultera i att Sverige stoppar hela eller delar av sitt omfattande ekonomiska stöd till Palestina?