Kompetensutvisningar

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 3 maj 2019

Interpellation: Kompetensutvisningar

Interpellation 2018/19:201 av Maria Malmer Stenergard (M)

Interpellation 2018/19:201 Kompetensutvisningar

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Problemet med kompetensutvisningar fortgår. På nyhetssajten Entreprenör rapporterades nyligen om en forskare vid Karolinska institutet som ska utvisas från Sverige enligt en dom från migrationsdomstolen i Stockholm från november 2018. Migrationsdomstolen bekräftade därmed Migrationsverkets beslut från januari 2018. Att forskaren inte får förlängt uppehållstillstånd, och därmed utvisas, beror på att han bedrivit delar av sin forskning i USA.

Domen är överklagad, och Migrationsöverdomstolen har i mars 2019 beviljat prövningstillstånd. Det finns därmed en möjlighet att domen ändras. Forskaren har dock under lång tid haft att förhålla sig till beslutet om utvisning. I en intervju säger en av forskarens handledare vid Karolinska institutet att projekten inte har kunnat slutföras, eftersom forskaren inte fått resa tillbaka till USA för att göra de avslutande experimenten.

Det är absurt att forskare utvisas från Sverige för att delar av forskningen har bedrivits i ett annat land. Sverige ska vara ett attraktivt land för kompetent arbetskraft, drivna företagare och duktiga studenter. Då kan sådana här beslut inte förekomma.

Det har nu gått drygt tre månader sedan januariöverenskommelsen slöts mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Däri anges: ”Problemet med kompetensutvisningar måste lösas.” Hittills har dock från den socialdemokratiskt ledda regeringen, som tillträdde den 21 januari 2019 och vars politik bygger på bland annat januariöverenskommelsen, inte redovisats några politiska initiativ för att kompensutvisningarna ska få sitt slut.

Mina frågor till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är

 

  1. Vilka åtgärder vidtar regeringen och ministern för att forskare inte ska utvisas från Sverige för att de bedrivit delar av sin forskning i ett annat land?
  1. När i tiden kommer den lösning på problemet med kompetensutvisningar som aviserades i januariöverenskommelsen att vara på plats?