kommunernas kostnader för skolskjuts
Anförandelista
- Hoppa till i videospelarenIbrahim Baylan (S)
- Hoppa till i videospelarenElse-Marie Lindgren (Kd)
- Hoppa till i videospelarenIbrahim Baylan (S)
- Hoppa till i videospelarenElse-Marie Lindgren (Kd)
- Hoppa till i videospelarenIbrahim Baylan (S)
- Hoppa till i videospelarenElse-Marie Lindgren (Kd)
- Hoppa till i videospelarenIbrahim Baylan (S)
Protokoll från debatten
Anföranden: 7
den 18 februari
Interpellation 2004/05:401
av Else-Marie Lindgren (kd) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om kommunernas kostnader för skolskjutsI Sverige råder skolplikt för elever i grundskolan. Det innebär att elever är skyldiga att komma till skolan för utbildning och samtidigt att elever har rätt till utbildning.
Som en följd av detta är kommunerna också skyldiga att se till att alla elever får undervisning, men också se till att eleverna kan ta sig till skolan.
I Skollagskommitténs betänkande (SOU 2202:121) föreslås att det i lagtexten klart ska framgå att endast en bostadsadress ska ligga till grund för bedömningen av rättighet till skolskjuts och att eleven ska anses bosatt på den adress där man är folkbokförd. Detta går även i linje med vad kommunerna önskar.
Nu görs det rättsliga prövningar om rätten till skolskjuts vid växelvis boende. En dom i regeringsrätten har slagit fast att kommunen ska pröva behovet av skolskjuts inte bara från elevens folkbokföringsadress utan även från annan bostad om föräldrarna har gemensam vårdnad. Under sommaren 2004 har ett antal domar som behandlar växelvis boende för elever gått vidare till regeringsrätten, där man inte tagit upp frågan till behandling. Det innebär stor otydlighet för kommunerna och ökade kostnader. Ska man följa regeringsrättens dom eller är det Skollagskommitténs lagförslag som kommer att vinna laga kraft.
Vid en interpellationsdebatt i mars 2002 i detta ärende ansåg dåvarande utbildningsministern att domslutet i regeringsrätten ställer till planeringssvårigheter för kommunerna och att det kan vara svårt att överblicka kostnaderna. Ett besked skulle ges efter Skollagskommitténs remissomgång. Denna blev klar 2003.
Det är anmärkningsvärt att det ännu inte kommit något besked från Utbildningsdepartementet huruvida Skollagskommitténs lagförslag kommer att vinna laga kraft.
Med bakgrund av ovanstående önskar jag ställa följande fråga till utbildningsministern:
Vilka åtgärder kommer ministern att vidta beträffande den uppkomna situationen och i så fall när kommer de att vidtas?