Kärnvapen i Göteborgs hamn

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 15 maj 2007

Interpellation: Kärnvapen i Göteborgs hamn

Interpellation 2006/07:500 av Rådberg, Peter (mp)

den 27 april

Interpellation

2006/07:500 Kärnvapen i Göteborgs hamn

av Peter Rådberg (mp)

till försvarsminister Mikael Odenberg (m)

I maj månad kommer den största militära övningen sedan kalla kriget att genomföras i Östersjön. Sammanlagt ska mer än 80 fartyg och 15 000 man öva i farvattnen mellan Sverige och Polen. Halva styrkan samlas i Göteborgs hamn den 10–13 maj.

Kommunfullmäktiges ordförande från Göteborg, Jörgen Linder, säger att han har fått garantier från Utrikesdepartementet om att samtliga fartyg är kärnvapenfria.

Sverige har tidigare utgått ifrån att de länder som besöker vårt land och som har tillgång till kärnvapen inte har med sig kärnvapnen vid ett besök.

Utgår regeringen, även denna gång, att de länder som besöker Göteborg och Sverige inte har kärnvapen ombord eller har ni fått garantier, som kommunfullmäktiges ordförande i Göteborg säger?

Den svenska regeringen har betonat att Natofartygen är välkomna att ligga i Göteborgs hamn, men bara under förutsättning att de inte har några kärnvapen ombord.

Min frågar till försvarsministern är:

Vilka garantier har försvarsministern fått för att de fartyg som kommer till Göteborgs hamn inte har några kärnvapen ombord och avser försvarsministern ta några initiativ i saken?