Justitie- och inrikesministerns uttalande om att civila ska ersätta poliser

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellation 2017/18:409 Justitie- och inrikesministerns uttalande om att civila ska ersätta poliser

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige behöver minst 5 000 fler poliser. Vi behöver dem för att återupprätta rättsstaten och ett tryggare samhälle. Vi behöver dem också för att öka antalet poliser i yttre tjänst så att polisen kan komma närmare medborgarna och störa ut den kriminalitet som breder ut sig inte minst i vissa utsatta områden.

I dag noteras i stället att Sverige har den lägsta polistätheten på tio år. Underlag från polisen visar att antalet poliser i yttre tjänst fortsätter att minska i antal, trots upprepade uttalanden från ansvarig politisk nivå om att det skulle bli tvärtom.

Denna utveckling är dessvärre inte ny. De senaste åren har Liberalerna lagt fram krav på åtgärder mot avhoppen från polisyrket men också satsningar på polislöner och arbetsmiljö. Den 25 februari uttalade regeringen i medierna genom det ansvariga statsrådet att civila utredare ska anställas för att kompensera för de poliser som slutat. Fler civilanställda behövs också, men att försöka reparera hålen på grund av polisavhoppen genom sådana åtgärder i stället för att gå till botten med orsakerna vore olyckligt.

Mot bakgrund av problemen inom polisen vill jag ställa följande frågor till justitieministern:

 

1. Vilka åtgärder tänker regeringen vidta för att öka antalet poliser i yttre tjänst?

 

2. På vilket sätt ska fler civila utredare bli en ersättning för de poliser som slutat?

 

3. Vilka konkreta åtgärder har regeringen vidtagit för att locka tillbaka poliser som slutat samt behålla dem som är på väg att lämna polisyrket?