JAS

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 9 februari 2016

Interpellation: JAS

Interpellation 2015/16:302 JAS

av Stig Henriksson (V)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Brasilien lånar nära 40 miljarder kronor från Svensk Exportkredit, SEK. Förutom prislappen på planen uppges Brasilien låna ytterligare 245 miljoner dollar för vapensystem. Det vill säga att ytterst är det den svenska staten som lånar ut billiga pengar för att Brasilien ska kunna köpa vapen någonstans i världen. Israel, Tyskland och Sydafrika har nämnts som tänkbara leverantörer.

Enligt uppgift har räntan på huvudlånet förhandlats ned till 2,19 procent. Räntan på det mindre lånet på ca 2 miljarder sattes till 3,56 procent. Lånen löper på 25 år.

Samtidigt kan vi läsa att Moodys ser över Brasiliens kreditbetyg och säger att landet riskerar att nedgraderas till skräpstatus. Redan i september sänkte Standard & Poors Brasiliens kreditbetyg till den nivån. När detta skrivs ligger räntan på en tioårig statsobligation på 16,1procent.

Baksidan av detta för Brasilien så gynnsamma lån är att det är svenska skattebetalare som i praktiken finansierar en inte föraktlig del av Saabs JAS-affär. Detta menar Vänsterpartiet är orimligt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg: 

Avser närings- och innovationsministern att vidta några åtgärder för att svenska skattebetalare inte ska behöva betala Brasiliens inköp av JAS-plan från Saab?