Jämställdhet inom e-sport

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 13 januari 2022

Interpellation: Jämställdhet inom e-sport

Interpellation 2021/22:175 av Michael Rubbestad (SD)

Interpellation 2021/22:175 Jämställdhet inom e-sport

av Michael Rubbestad (SD)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

I september 2021 rapporterades om att stora kvinnliga e-sportstjärnor, exempelvis svenska Julia ”Juliano” Kiran, lämnar Counter-Strike-scenen (CS) för att det inte finns några turneringar som lämpar sig för tjejer. Samtidigt slår fackförbundet Sveriges Ingenjörer larm om att flertalet kvinnliga spelutvecklare under en längre tid upplevt sig diskriminerade och kränkta inom spelbranschen.

I oktober rapporteras återigen om bristen på mångfald inom e-sport i samband med en turnering i CS:GO som går av stapeln i Avicii arena i Stockholm.

E-sport har alla förutsättningar att vara en av de mest inkluderande och jämställda sporter som finns att tillgå. Nästan alla som önskar kan delta på lika villkor oavsett ålder, kön, flertalet funktionsvariationer, språk och social status. Självklart behövs tillgång till exempelvis en dator, vilket dock kan likställas med andra sporter där man som utövare behöver tillgång till specifik utrustning.

Trots detta är mobbning, näthat och trakasserier ett stort problem, särskilt på internet och i sociala medier, vilket tyvärr oftare drabbar kvinnliga spelare och aktörer inom branschen. Precis som det är helt oacceptabelt i sociala medier och i samhället i stort är det lika oacceptabelt inom e-sport.

Med anledning av detta önskar jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att förbättra situationen för kvinnor inom specifikt e-sport och spelbranschen?