Israels agerande mot Palestina

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 28 juni 2012

Interpellation: Israels agerande mot Palestina

den 30 maj

Interpellation

2011/12:389 Israels agerande mot Palestina

av Torbjörn Björlund (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den ständigt aktuella konflikten mellan Palestina och Israel är i allra högsta grad levande. Ockupationen och det israeliska förtrycket pågår ständigt. Vid en resa som jag nyligen genomförde såg jag att situationen hela tiden förvärras för palestinierna. Bosättningarna byggs ut, muren blir längre och den etniska rensningen i Jerusalem intensifieras.

Frågan är vad som kan förändra situationen och påverka Israel att ändra sin aggressiva ockupation, sin förföljelse mot palestinier och deras ständiga brott mot folkrätt, mänskliga rättigheter och FN:s resolutioner.

Ett effektivt sätt kan vara ekonomiska sanktioner. Det har vi sett i andra sammanhang i historien. Sedan lång tid tillbaka har Israel ett gynnsamt associeringsavtal med EU. Det har också diskuterats en uppgradering, men den diskussionen har varit fryst sedan Gazakriget 2008. Med tanke på hur det internationella samfundet agerat tidigare kan man dock inte vara säker. Tas diskussionen upp igen är det mer en uppmuntran till Israel att fortsätta sina brottsliga gärningar. För att ändra situationen borde avtalet i stället brytas helt.

Mina frågor till utrikesminister Carl Bildt är:

Vad avser ministern att göra för att förmå EU att avbryta avtalet med Israel helt?

Är ministern beredd att åtminstone verka för att de frysta förhandlingarna inte återupptas?