Islandshästar

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt

Interpellation: Islandshästar

Interpellation 2006/07:193 av Johnsson, Eva (kd)

den 22 december

Interpellation

2006/07:193 Islandshästar

av Eva Johnsson (kd)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Sedan ett femtontal år finns det islandshästar i Wederslöf. Hästarna gör ett fantastiskt jobb och bidrar till att skapa och vidmakthålla det öppna landskapet med ljusa strandängar och härliga hagar. Hästarna mår bra både mentalt och fysiskt. Efter att ett par av hästarna drabbats av en astmaliknande sjukdom rekommenderade veterinär att hålla hästarna ute så mycket som möjligt och att sluta utfodra med hö. Sedan dess hålls hästarna ute i princip dygnet runt, året om. Därefter har hästarna inte haft några liknande hälsoproblem.

Islandshästen är förmodligen en av de hästraser som står urhästen närmast. Den härstammar från de ursprungliga hästarna som levde i det inre av Asien. Det betyder att hästen är ett stäppdjur som naturligen strövar över stora ytor och kan överleva på mycket dåligt bete. Den är byggd för att tåla storm och kyla lika väl som värme. Den klarar 40 minusgrader och Islands vinterstormar utan vare sig skog eller tak liksom den klarar 40 plusgrader då den anpassar pälsen efter behovet. På vintern kan man se hur hästarna i dagar går omkring med snö på ryggen. De är bättre isolerade än många villaboende människor.

I djurskyddslagen står det att hästarna ska hållas så att deras naturliga livsvillkor och beteenden gynnas. Det är därför obegripligt att den lokala hälsoskyddsmyndigheten nu kräver att hästarna ska in nattetid eller erbjudas en ligghall där de kan gå in på vintern. Hästägarna är av flera anledningar övertygade om att detta innebär en avsevärd försämring för hästarna och de kommer därför inte att genomföra nämndens beslut. Den tjänsteman som besökte gården förklarade att djuren mådde alldeles utmärkt och antydde också att hon inte var övertygad om att regelverket var särskilt bra. Om nämnden står på sig måste hästarna avvecklas. Det kommer i sin tur att få konsekvenser för det öppna landskapet.

Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till jordbruksministern:

Är det ministerns bedömning att djurskyddslagen kommer att tolkas mer realistiskt i samband med att Djurskyddsmyndigheten läggs ned under 2007?

Avser ministern att vidta åtgärder för att få till stånd en lagändring som gör att den här typen av händelser undviks?