Inkomstskillnader i Sverige

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 23 januari 2009

Interpellation: Inkomstskillnader i Sverige

den 12 december

Interpellation

2008/09:211 Inkomstskillnader i Sverige

av Monica Green (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Aldrig förr har det varit så stora skillnader mellan fattig och rik som i dagens Sverige. Det visar nya siffror över inkomstskillnader från SCB, Statistiska centralbyrån. Personer som saknar arbete har haft en betydligt sämre utveckling jämfört med dem som arbetar. Studerande, arbetslösa och sjuka har haft det tuffast. En förklaring är de skattelättnader som infördes förra året för dem som har arbete. Det har ökat skillnaderna ytterligare.

Inkomstskillnader är inte bra. Det skapar segregation i samhället, det skapar oro och kan till och med leda till kravaller, som vi sett i Frankrike och Grekland.

Regeringen har tydligt markerat att de tycker att det är viktigt med skillnader eftersom de ser det som incitament till att vilja ha ett arbete. Men det kanske finns en gräns även för den borgerliga regeringen när det gäller fattigdom. Just nu stiger arbetslösheten dramatiskt vilket bevisar att det inte hjälper med större skillnader för att människor ska hitta sig ett arbete.

Värst har regeringen misslyckas när det gäller ungdomsarbetslösheten som nu stiger mot 20 procent.

Vad avser finansministern att göra för att mildra arbetslösheten för ungdomar?

Enligt finansministerns ställningstagande, finns det någon gräns för hur långt skattelättnader och skillnader i inkomst kan drivas som motiv för att få folk i arbete?