Förtroendet för svenska pass

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 25 april 2014

Interpellation: Förtroendet för svenska pass

den 3 april

Interpellation

2013/14:410 Förtroendet för svenska pass

av Bo Bernhardsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Sedan en tid tillbaka har vi återkommande nåtts av uppgifter om att handeln med svenska pass ökar. Denna marknad för svenska pass har skapats genom växande flyktingströmmar till Schengenområdet och Sverige, och genom att cyniska människosmugglare och passhandlare utnyttjar utsatta människors belägenhet och tjänar pengar på den.

En annan grundläggande förutsättning för den ökade handeln är att det är alltför lätt att få nytt svenskt pass. Det finns alltså exempel på att personer förlorat sitt pass flera gånger i månaden och uppgifter om att samma person fått sitt pass förnyat ett tjugotal gånger.

I förlängningen finns det en överhängande risk att svenska pass förlorar i förtroende, ja det har i praktiken redan hänt, vilket kan komma att leda till visumtvång och hårdare gränskontroller för alla svenskar i länder dit och där vi hitintills kunnat resa och röra oss enkelt och fritt.

Jag har följande fråga:

Vilka åtgärder ämnar justitieministern vidta för att förhindra handeln med svenska pass och att förtroendet för svenska pass undermineras?