Fördömanden av attacker mot civila israeler

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 4 december 2015

Interpellation: Fördömanden av attacker mot civila israeler

Interpellation 2015/16:150 av Mathias Sundin (FP)

Besvarades tillsammans med

Interpellation 2015/16:150 Fördömanden av attacker mot civila israeler

av Mathias Sundin (FP)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Från den 1 oktober till den 2 november, då denna interpellation skrivs, har civila israeler utsatts för 57 kniv- och huggattacker, fem skjutningar och sex ramningar med bilar. 11 har dött och 126 skadats, varav 13 allvarligt.

Det är cirka två attacker per dag liknande den fruktansvärda attacken på en skola i Trollhättan.

Trots detta har Sverige inte kommit med något tydligt fördömande av dessa attacker. Utrikesministern har på Twitter uppmanat båda sidor till lugn. I ett referat av vad som sas på ett FN-möte uppmanade återigen Wallström båda sidor till lugn.

När Palestinas ambassadör i Sverige i flera intervjuer inte tog avstånd från våldet, trots direkta frågor om detta, uteblev reaktionen från regeringen helt.

När regeringen erkände staten Palestina motiverades det med att Sverige stöttade så kallade moderata krafter och att vi nu kunde ställa högre krav på det palestinska ledarskapet.

Så fort Israel planerar nya bosättningar blir fördömandet från Sverige hårt och omedelbart. När civila israeler huggs ihjäl är reaktionen nästan ingenting.

 

Tänker utrikesministern kalla upp Palestinas ambassadör till Utrikesdepartementet och markera mot att hon ej tar avstånd från terrorattackerna?

Varför har ministern inte i kraftfulla ordalag fördömt de pågående attackerna mot civila israeler?