En undersökningskommission för fallet Dawit Isaak

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellation 2019/20:87 En undersökningskommission för fallet Dawit Isaak

av Désirée Pethrus (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Dawit Isaak är den svensk som suttit fängslad längst tid i utlandet, utan åtal eller dom. Under de 18 år som han har suttit fängslad har den eritreanska regimen inte låtit honom träffa vare sig sin familj, sin advokat eller några svenska diplomater. 

Den svenska regeringen måste kunna göra mer för att trycka på den eritreanska regimen i syfte att få Dawit frisläppt. Regeringens tysta diplomati har inte gett resultat i fallet Dawit Isaak. Sverige har haft flera fall av svenskar som gripits av regimer eller tillfångatagits av terrorgrupper, såsom fallen Martin Schibbye och Johan Persson som fängslades i Etiopien 2011 och frigavs 2012, men också Johan Gustafsson som tillfångatogs av al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim i Mali 2011 och släpptes 2017.

Det är viktigt att dra erfarenheter av det arbete som lagts ned på dessa fall. Ett sätt vore att tillsätta en undersökningskommission i syfte att skaffa mer information om vilka insatser som är verksamma i situationer som dessa. Regeringen borde snarast tillsätta en sådan kommission för att komma vidare i fallet Dawit Isaak.

Sverige bör också agera via EU så att Dawit Isaak snarast släpps fri. Mellan 2016 och 2020 kommer Eritrea att ha mottagit 200 miljoner euro i bistånd från EU. EU har i avtalet mellan EU och Afrika slagit fast att man ska stärka handel och utbyte mellan våra kontinenter. Miljarder avsätts i olika samarbetsprojekt men också i biståndsinsatser. Även det svenska biståndet riktar sig till Eritrea. Det är naturligtvis positivt med både bistånd och handel. Men Sverige och EU måste ställa tuffare krav på att Eritrea ska verka för mänskliga rättigheter och demokrati om man ska få fortsatt stöd.

Eritrea är en av världens mest hårdföra diktaturer. Politiska motståndare torteras och fängslas. Regimen utövar ett systematiskt förtryck och förföljelse av oliktänkande. FN har vid flera tillfällen kritiserat Eritrea för brott mot de mänskliga rättigheterna och även infört sanktioner mot regimen för dess stöd till terrorgruppen al-Shabaab. Situationen för journalister som Dawit Isaak är mycket svår. År efter år fortsätter Eritrea att rankas som ett av världens sämsta länder för journalister att verka i, och det finns inte några oberoende medier i landet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

  1. Hur ser ministern på möjligheten att tillsätta en undersökningskommission om fallet Dawit Isaak?
  2. Hur avser regeringen att inom EU verka för att få Dawit Isaak frisläppt?