Dubbdäckslagstiftningen

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 19 maj 2017

Interpellation: Dubbdäckslagstiftningen

Besvarades tillsammans med

Interpellation 2016/17:505 Dubbdäckslagstiftningen

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Sedan 2013 ska man enligt lag ha vinterdäck till den 31 mars för att sedan ha bytt till sommardäck senast den 15 april. Eftersom det är en skarp lagstiftning som kan medföra böter om du kör med dubbdäck efter den 15 april så är det självklart många bilister som förhåller sig till det datumen och byter däck.

Datumet är anpassat för bilister i Stockholm och södra Sverige. Ibland blir det dock olyckligt med ett datum så tidigt på våren. Påsken 2017 är ett sådant år där det inträffade blixthalka och snöstorm som innebar stora trafiksvårigheter för bilister.

Sveriges riksdag har antagit en nollvision om antalet döda i trafiken som vi står bakom fullt ut. Ett datum för vinterdäcksbyte som inte är anpassat efter normalförhållanden i Sverige går rakt emot den visionen. Det finns även andra problem. Det blir ett mycket stort tryck på Sveriges däckverkstäder när många bilister ska byta däck på ett par veckor.

Det logiska vore att göra en översyn av lagstiftningen och att vi skulle kunna titta på Norges modell för dubbdäcksbyte. Där har man bland annat förlängt dubbdäckstillståndet två veckor i de nordligaste länen. Det är någonting som vi skulle kunna studera även i Sverige. Bilister kör sällan i onödan med dubbdäck och ett alternativ skulle kunna vara att inte ha några datum alls i gällande lagstiftning. Det som är viktigt är nu att regeringen tar initiativ till en översyn av lagstiftning som inte alls fungerar som den var tänkt att göra.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

  1. Vilken påverkan har den nuvarande datumsättningen på riksdagens nollvision för antalet döda i trafiken enligt statsrådets bedömning?
  2. Är statsrådet villig att titta på det norska exemplet för datumsättning för att göra förändringar i den befintliga lagstiftningen i Sverige?
  3. Är statsrådet beredd att ta initiativ till en översyn av den svenska dubbdäckslagstiftningen?