CSN och handläggningstider

Interpellationsdebatt 1 oktober 2024

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 85 Utbildningsminister Johan Pehrson (L)

Herr talman! Niklas Sigvardsson har frågat mig hur jag ska säkerställa att alla studenter får rätt till snabb handläggstid hos Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Intresset för omställningsstudiestödet har initialt varit större än vad som tidigare beräknats. Det stora intresset och en kort tid för införande av reformen samt ett komplext regelverk har sammantaget skapat långa handläggningstider för stödet hos CSN.

Regeringen har därför vidtagit ett flertal åtgärder för att komma till rätta med de långa handläggningstiderna för omställningsstudiestödet. Regeringen har beslutat om regelförenklingar som trädde i kraft den 1 april 2024, och den 9 september 2024 överlämnades propositionen Ett effektivare omställningsstudiestöd (prop. 2023/24:168) till riksdagen. Propositionen innehåller bland annat förslag till ytterligare regelförenklingar som kommer att leda till en effektivare och mer automatiserad handläggningsprocess. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

De stora ärendebalanserna gör också att resurserna för administration av omställningsstudiestödet behöver öka. Regeringen har därför föreslagit att ytterligare 50 miljoner kronor anvisas till CSN för 2025. De ökade resurserna kommer tillsammans med de regelförenklingar som regeringen föreslagit att öka sannolikheten för studerande att få ett beslut om omställningsstudiestöd i tid.

CSN har också i uppdrag att vidta åtgärder för att säkerställa en effektiv handläggning av omställningsstudiestödet. Åtgärderna ska bland annat bidra till att förkorta handläggningstiderna. Utgångspunkten är att åtgärderna inte ska få någon större påverkan på övriga studiestödstagare.

Det är viktigt att studenter får besked om studiemedel i tid. Handläggningstiden skiljer sig mellan olika utbildningsformer i Sverige. En viktig förklaring till skillnaden är regelverket för olika typer av utbildningar, vilket påverkar förutsättningarna för automatisering och digitalisering. De flesta som ansökt om studiemedel för studier i Sverige får dock ett beslut inom två veckor.

Med de åtgärder som regeringen vidtagit finns det goda förutsättningar att handläggningstiderna kommer att minska framöver. Regeringen följer frågan noggrant och har en nära dialog med CSN.


Anf. 86 Niklas Sigvardsson (S)

Herr talman! Jag vill börja med att välkomna Johan Pehrson till hans första men säkert inte sista interpellationsdebatt i sin nya roll som utbildningsminister. Med detta sagt är det föga förvånande för dem som har följt mig de senaste två åren att den här interpellationsdebatten kommer att handla om CSN och handläggningstider.

De senaste åren har regeringen försatt chans efter chans att agera proaktivt och kraftfullt för att få handläggningstiderna, särskilt när det gäller omställningsstudiestödet, att hamna på rimliga nivåer. Rimliga nivåer i det här fallet borde vara att sökande kan få besked om sin ansökan före studiestarten.

Hade regeringen bara försökt lösa detta tillsammans med oss i oppositionen hade CSN haft mer pengar tidigare, och de regelförändringar som ministern talar om hade redan kunnat vara i kraft.

I dag, när vi debatterar detta, öppnar den femte ansökningsomgången för omställningsstudiestödet. Det är inte tillräckligt att regeringen säger att man följer frågan noggrant och har fortsatt dialog med CSN, för studenterna hade behövt besked i dag, inte om ett år.

Men det var faktiskt inte mot bakgrund av alla de tusentals tidigare ansökningarna gällande omställningsstudiestöd som jag skrev min interpellation, utan detta handlar om de drygt 500 000 övriga studenter som studerar med studiemedel på olika nivåer och som behöver sitt studiestöd för att antingen påbörja eller fortsätta sina studier.

Precis som ministern säger i sitt eget svar var utgångspunkten för alla de åtgärder som regeringen säger att man har vidtagit att CSN inte menligt skulle påverka övriga studiestödstagare. Då är frågan: Hur har det gått? Och vad innebär detta med "större påverkan" egentligen?

Studentkårsordförande runt om i vårt land har under augusti och september beskrivit en situation där studenter får svårare att komma i kontakt med CSN och får vänta längre på beslut. Då måste man ställa sig frågan: Är detta en större påverkan för övriga studiestödstagare?

Därför är jag nyfiken på att få höra utbildningsminister Johan Pehrsons syn på detta. I svaret på interpellationen nämns inte många meningar om just detta. I min värld är det en större påverkan på övriga studiemedelstagares situation om studenter inte har fått besked eller sin första utbetalning när terminen har börjat.

Jag ger nu utbildningsministern chansen att i sitt nästa inlägg svara på det som var intentionen med interpellationen och ge svar till den halvmiljon studenter som har studiemedel: Vad innebär "utan någon större påverkan" egentligen? Och är höstens längre handläggningstider för denna grupp studenter något som är väntat och acceptabelt?

(Applåder)


Anf. 87 Utbildningsminister Johan Pehrson (L)

Herr talman! Vad roligt att få vara här och att få prata om CSN! Det är en viktig förmån för alla människor i landet Sverige att kunna finansiera sina studier. Det är lika för alla. Det är många länder som med stort intresse ser hur väl utbyggt systemet med CSN är i Sverige. En del av dessa studiemedel är som bekant kontant ersättning. Det handlar om att alla ska kunna läsa på universitet och högskolor, om att skapa mer bredd vid lärosätena och om att ge människor goda chanser till utbildning under hela livet, åtminstone så länge de har rätt till studiestöd. Det är en fantastisk verksamhet.

När jag säger att jag följer detta noga handlar det om en inriktning. Man kan inte säga annat än att detta får en påverkan. CSN är en myndighet som ska balansera de ganska svåra avvägningar som finns när man sjösätter ett nytt omställningsstudiestöd med gränsdragningar och praxis för att systemet ska fungera och för att människor ska få stöd enligt detta system - som för övrigt är ett helt annat men fantastiskt stödsystem - och kunna ägna sig åt livslångt lärande.

Jag skulle ha önskat att allt det som vi nu vidtar från den här regeringens sida hade gjorts mycket tidigare, när beslutet om reformen togs. Men jag kan konstatera att det nu finns en proposition, som jag berättade om i svaret. Vi tillskjuter medel, och i den dialog vi har med CSN har man sagt att detta kommer att göra stor skillnad.

Det kommer att innebära en mindre pressande effekt på myndigheten, som gör ett mycket viktigt jobb. Medarbetarna där sliter hårt vad gäller övriga personer som söker studiestöd.

Jag tror inte att vi har några andra intentioner. Det ska vara så rätt som möjligt, och det ska gå så snabbt som möjligt. Studiestödet är till för att människor ska kunna ta del av de många program och enskilda kurser som finns, inte minst på våra universitet och högskolor.

När det gäller den handläggningstid som generellt sett har upparbetats ser vi nu att det har tagit kanske två till tre dagar längre. När jag senast hade kontakt med CSN, i augusti i år, var handläggningstiden generellt sett en dag längre än förra året. Det är klart att det inte är en bra dag, men det är en dag. Jag hoppas att CSN kan komma ifatt snarast möjligt.

Jag upprepar det som är det viktiga: Majoriteten som söker studiemedel får ett beslut inom två veckor. Det beror lite på vad det är för inriktning. Det finns kundundersökningar, om man får uttrycka sig så, eller medborgarundersökningar, och när CSN frågar de människor som får studiemedel visar de inget större missnöje.

Man ska också komma ihåg att det är fler sökande till studiestöden i år än vad det var tidigare.


Anf. 88 Niklas Sigvardsson (S)

Herr talman! Tack, ministern, för svaret!

Det är enkelt att säga att det är en dag. Ministern lade till att det är en dag längre än vad man hade önskat och att det inte har förlängt handläggningstiden, men det är trots allt en dag längre för de studenter som väntar det här året.

Studenter upplever att det i augusti och september är svårare att få kontakt med myndigheten. Jag har förmånen att sitta i CSN:s insynsråd, så jag har också sett den kundundersökning som CSN gjorde. Däremot har jag inte fått ta del av siffrorna för augusti och september. I vårt underlag fanns det bara till och med juli, och det var innan den stora anstormningen av sökande och innan man har påbörjat sina kurser.

Det är lite jobbigt att ta del av det som studenter runt om i landet säger när de hör av sig direkt till mig eller när de pratar med sin studentkårsordförande eller andra i sitt lokalsamhälle. De upplever att det är svårare att få kontakt med CSN, framför allt under den tid på året då situationen är som mest prekär - precis vid studiestarten då många kanske flyttar hemifrån för första gången.

Man ska köpa kurslitteratur som är dyr, och då behöver man kanske lägga hela sommarens buffertkassa på att överleva den månad eller de veckor då man är som allra mest stressad över allt annat i livet. Det är därför olyckligt att regeringen har valt att prioritera inom CSN:s övriga del när det gäller handläggningstiden.

Regeringen har haft möjlighet att prioritera annorlunda. De hade kunnat prioritera pengar till CSN så att handläggningstiden för alla studiestödstagare, oavsett om det är de som har omställningsstudiestöd, de som studerar med studiemedel, de gymnasieelever som får stöd via sin studiehjälp, de som har låg utbildningsbakgrund, är arbetslösa och får studiestartsstöd eller de elever som väntar på besked om inackorderingstillägg för sina gymnasiestudier.

Alla dessa grupper hade kunnat få en upplevelse som var så bra som möjligt om regeringen hade prioriterat annorlunda. Den här regeringen har i stället prioriterat att släpa benen efter sig. Det finns inget annat svar. Det är fortfarande så att det i ansökningsomgång tre av omställningsstudiestödet och i ansökningsomgång fyra är långt ifrån många som har fått besked om hur deras studier ska pågå.

CSN har precis klarat av ansökningsomgång ett och två. Det var vad som fattades hösten 2022 och våren 2023, och här står vi nu den 1 oktober 2024. Det finns många studenter som väntar otroligt länge när det gäller omställningsstudiestödet, men här vill jag fokusera på de andra studiestödstagarna och återgå till frågan.

Regeringens budskap till CSN var att det hela ska ske utan större påverkan på övriga studiestödstagare. Därför vill jag återigen ge ministern svaret, för jag tycker att man kan få lite svar genom att förklara vad utan större påverkan är. Vad har regeringen tänkt att utan större påverkan är, och är de försämringar som ministern själv pratade om acceptabla och förväntade?

(Applåder)


Anf. 89 Utbildningsminister Johan Pehrson (L)

Herr talman! Alla som är berättade till studiestöd ska få det så fort som möjligt. En viss prövning ska ske, och man får det fortare om det kan automatiseras.

Jag vill vara tydlig med att det är viktigt att det, när det är oklarheter, sker en manuell prövning för att rätt person ska få rätt stöd i rätt tid, det vill säga så fort som möjligt. Det ska inte vara så att det delas ut några felaktiga studiemedel eller något felaktigt studiestöd.

Vi har en historia där staten via CSN har dränerats på rätt stora belopp - i praktiken rena bedrägerier. Det är mycket allvarligt. Här står effektivitet mot förmågan att göra en snabb och effektiv prövning så att rätt person får rätt studiestöd.

Vi är väldigt glada över att vi under den svåra tid som Sverige har befunnit sig i har kunnat räkna upp studiemedlen så pass kraftigt som vi gjort, för det är viktigt att veta hur tufft det är att vara student, även om man berikar sitt intellekt och bygger sin egen intjäningsförmåga och möjlighet till en anställning i framtiden, startar eget företag, forskar vidare eller vad man nu gör.

Jag träffade studenter i Uppsala i förra veckan. Det var många som pratade om hur ekonomin ska gå ihop, men de såg också att regeringen, vilket jag vet att oppositionen stöder, gör indexuppräkningar av viktiga sociala förmåner som vi har i Sverige, alltså inflationsskyddade studiemedel. Detta välkomnade de och tyckte var bra.

Vi jobbar på. Jag menar att propositionen om förenklingar sammantaget kommer att innebära mer effektivitet i handläggningen. Det kommer att påverka hela myndigheten. Det ekonomiska tillskottet kommer att göra att vi till och med - sett till augusti, enligt den uppgift jag fick från CSN nu senast - kan se till att man inte får en, två eller tre dagar i extra handläggningstid.

Det finns inget annat mål med min verksamhet, och det finns det heller inte, tror jag, för någon i utbildningsutskottet.


Anf. 90 Niklas Sigvardsson (S)

Herr talman! Jag tackar för att ministern tillstår att det trots allt är indexeringar av studiemedlet som gör att man får mer pengar. Precis som ministern sa stöder vi i oppositionen den delen.

Detta är första men långt ifrån den sista debatten mellan mig och utbildningsministern. Trots att ministern är ny på sin post kommer vi inte att ställa lägre utan snarare högre krav på att jobbet görs, med hög prioritet.

Studenter ska, oavsett vilket studiestöd de är berättigade till, kunna lita på att de får det stöd de är berättigade till. Detta ska ske så snabbt och effektivt som möjligt så att alla studenter i vårt land, oavsett om det handlar om studiemedel för den breda massan studenter eller om omställningsstudiestöd, kan känna att de är trygga i att de kan ta möjligheten att studera vidare och att de klarar av att betala sina första kursböcker och den första månadshyran utan att sommarens hela kassa behöver brinna inne. För omställningsstudiestödet kan det till och med handla om en buffert på flera månadslöner.

Vi lever i en tid när snabba och effektiva lösningar är ett behov som är större än någonsin, särskilt när det gäller så grundläggande saker som att kunna ställa om i utbildning och se till att man får ekonomiskt stöd så att man kan fullfölja sina studier. Därför anser vi socialdemokrater att de nonchalanta och felaktiga prioriteringar som regeringen har gjort inte är rätt väg framåt.

Trots att regeringen nu kommer att säga att mycket görs på CSN är det kanske inte utbildningsministrarnas förtjänst, oavsett om de hetat Mats Persson eller Johan Pehrson. De är snarare den fantastiska personalen på CSN, som har slitit hårt under de här åren och som fortsätter att slita hårt, som är att tacka för förbättrade handläggningstider.

(Applåder)


Anf. 91 Utbildningsminister Johan Pehrson (L)

Herr talman! Höga krav och höga förväntningar är det som ska prägla svenskt utbildningsväsen på alla nivåer. Det ska vara kurser som är kvalitetssäkrade där vi är noga med att främja Sverige - inom ramen för den akademiska friheten, såklart. Vi ska också känna en enorm tacksamhet över inte minst oppositionens vilja att se till att vi värnar kvaliteten i själva utbildningen och inte smetar ut allt på allt och alla. Vi har bra kurser. Man tar ett lån och får ett bidrag, och det är då också viktigt att den tid man lägger ned leder till en rejäl utbildning.

Vi har ett fantastiskt system med studiestöd i Sverige, och det finns all anledning att värna det. Jag ser fram emot många fler debatter om detta med oppositionen och tackar för den första.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2024/25:4 CSN och handläggningstider

av Niklas Sigvardsson (S)

till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)

 

CSN är en av myndigheterna som är viktigast för studenter, såväl nya som redan befintliga. Det gör det nämligen möjligt att få pengar för att finansiera sina studier.

De senaste åren har undertecknad vid ett flertal tillfällen lyft kritik mot hur regeringen har hanterat handläggningen av omställningsstudiestödet, där regeringen trots berättelse efter berättelse om studenter som inget hellre vill än att börja ställa om inte får besked om de har rätt till omställningsstudiestöd. Regeringens besked har alltid varit underfinansiera, underfinansiera och underfinansiera.

Förutom att inte skjuta till de medel som CSN har behövt för att handlägga ansökningar gav regeringen CSN i samband med vårändringsbudgeten 2023 i uppdrag att effektivisera och omprioritera resurser från övriga studenter till omställningsstudiestödet, vilket självklart riskerar att slå hårt mot merparten av studenter som får studiemedel. Nu kommer rapporterna om att det är precis så det har blivit.

Studenter från olika delar av landet rapporterar nu att det är längre handläggningstider, och flera får vänta länge på att få besked om utbetalningarna – detta i en tid i början av en termin när studenterna både flyttar hemifrån och ska köpa terminens kurslitteratur. Allt detta sker med regeringens goda minne.

Därför är min fråga till utbildningsminister Johan Pehrson följande:

 

Hur ska ministern säkerställa att alla studenter får rätt till snabb handläggningstid?