Copyrightdirektivet

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 26 april 2019

Interpellation: Copyrightdirektivet

Interpellation 2018/19:162 av Niels Paarup-Petersen (C)

Interpellation 2018/19:162 Copyrightdirektivet

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Europaparlamentet har i går röstat igenom copyrightdirektivet. Inga tillägg tilläts göras efter att parlamentsledamöter från de svenska Socialdemokraterna avgjorde omröstningen om att öppna för tillägg. Det innebar att de omstridda artiklarna 11 och 13 (i slutdokumentet 15 och 17) inte kunde ändras.

Den svenska regeringen har varit positiv till införandet av copyrightdirektivet. När parlamentet nu röstat igenom förslaget till direktiv och ministerrådet uttalat sig positivt till detsamma kommer det snart att vara upp till den svenska regeringen att implementera direktivet.

Därför önskar undertecknad information om hur regeringen tänker kring olika delar av implementeringen.

Alla medlemsländer måste enligt direktivet garantera att till exempel mem, parodier och satir kommer att släppas igenom de innehållsfilter som S nu har varit med om att få införda.

Filtren som införs måste fånga allt material som kränker upphovsrätten. Samtidigt måste all parodi och satir släppas igenom. Det ska samtidigt finnas tidsfrister för hur länge det får ta innan ett inlägg som felaktigt stoppats ska hanteras och släppas igenom filtret. Det är upp till medlemsländerna att avgöra hur länge den tidsfristen ska vara för plattformarna.

Angående den så kallade länkskatten är det upp till medlemsländerna att definiera detaljerna även där, det vill säga hur mycket som får visas av en artikel innan det ska betalas en avgift för länkningen, hur stor avgiften ska vara etcetera.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Hur tänker ministern och regeringen agera för att implementeringen av copyrightdirektivet i Sverige ska skada yttrandefriheten och den fria delningen av information så lite som möjligt?